Četvrtak, 19 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Misli li Dodik preko litija ucjenjivati Zapad da blagoslovi njegove političke namjere?

Aktualno rukovodstvo Republike Srbije, ali i Republike Srpske, nebrojeno puta su dokazali kako ne prežu ni pred čime kako bi ostali na vlasti. A ta vlast im je tek poligon za moć i povećanje ionako enormnog vlastitog bogatstva, piše Dnevni list.

Tako je sasvim normalno da jedan dan predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oštro govorio o nekoj državi i njenim dužnosnicima, a da predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik brutalno izvrijeđa tu državu i njeno rukovodstvo, a već sutra s njima sklapaju dogovore i traže njihovu podršku.

Nesporno je kako su Vučić, a pogotovo Dodik poprilično izolirani kada je u pitanju zapadni dio međunarodne zajednice, ali na ruku im ide jačanje ekstremne desnice i mogući povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću. Uz to, posljednjih dana u javnosti se mnogo govori o još jednom ‘spasu’ za Srbiju i RS – litiju.

Naime, Europska unija, a pogotovo Njemačka, itekako su na svojoj koži osjetili što znači biti energetski ovisan o jednoj državi, a pogotovo ako se radi o autokratskoj zemlji kakva je Rusija.

Nakon brutalne ruske agresije na Ukrajinu mnogo toga se za 180 stupnjeva promijenilo u Uniji. Posebno kada je u pitanje energetika i smanjenje ovisnosti o Rusiji i Kini. Jedan od sirovina budućnosti jeste litij. Naime, Njemačka je najveći proizvođač električnih automobila u Europi koji koriste litijske baterije.

A litija ima u Srbiji i RS-u, pa je njemački kancelar Olaf Scholz prošlog tjedna potpisao Memorandum sa rukovodstvo Srbije o iskapanju litija u dolini Jadra na zapadu zemlje. Scholz je na Samitu poručio da je litij važan za mobilnost u budućnosti, kao što je nafta bila do sada.

A kako to obično bila, Vučić i horda poslušnika tu je vidjela prigodu da se umili Zapadu, te ih ovi počnu gledati kako ‘dobre momke’. Jedan od profesionalnih Vučićevih poslušnika je i srbijanski premijer Miloš Vučević jasno je dao do znanja koji su im ciljevi.

-Hoće li rudarenja biti ili ne, kao i hoće li to biti Rio Tinto ili neko drugi, znat će se nakon dugog procesa koji je pred nama. Nas samo zanima što Srbija dobiva i kakve će koristi imati njeni građani, da zaštitimo naše građane, potoke i rijeke. Jadarit ili litij predstavljaju geopolitičku priliku za Srbiju. Ako postoji velika geopolitička potreba za njim, iskoristimo je i po pitanju Kosova i Metohije, očuvanja Republike Srpske. Imajmo argument, koji jača našu poziciju u teškim okolnostima. Ove izjave da objavljujemo rat su skandalozne i drske. Vlada Srbije nikome nije objavila rat, a pogotovo ne svojim žiteljima, napisao je Vučević na Instagramu odgovarajući kritičarima.

A onda se u sve uključuje i Dodik, koji je gotovo svakodnevno na najbrutalniji način vrijeđao Njemačku, Scholza i ostale dužnosnike. Sada bi vrlo rado s njima surađivao. On je u jednom od svojih tekstova istaknuo kako će se po ovim pitanjima koordinirati sa Srbijom, a želi još jaču suradnju sa Mađarskoj i do jučer mu mrskom Njemačkom. Ne zaboravimo kako su određena područja u RS-u, poput Majevice i područja Lopara, bogata prije svega litijem, ali i nekim drugim sirovinama.

Niti Vučića niti Dodika, naravno, ne zanimaju žitelji i njihovo okruženje, boda, šume… Naime, Njemačka ili Francuska ne kopaju litij na svojim teritorijima zbog mnogih rizika.

-Litija ima u Njemačkoj tri puta više, gospodine Scholz. I nalazi se u podzemnim termalnim vodama gdje je mnogo jednostavnija eksploatacija i gdje bi bilo mnogo manje utjecaja na okoliš. Izvolite, pa iskopavajte svoj litij u Njemačkoj, poručio je Zlatko Kokanović, organizacije ‘Ne damo Jadar’, njemačkom kancelaru.

A niti u RS-u obični žitelji ne gledaju blagonaklono na ove ideje. Ekološki aktivisti ponavljaju kako će, prije svega, doći do ugrožavanja isporuke pitke volje žiteljima krajeva u kojima bi se vadio litij. Žitelji čija su imanja na područjima na kojima se planira rudariti naglašavaju da ‘ni za živu glavu’ ne planiraju prodavati svoju zemlju. Jer kada se u Loparama samo počeo proces bušenja došlo je do sušenja stabala, prekida u snabdijevanju pitkom vodom te čak formiranja sumpornih jezera na mjestima gdje voda ranije nije izvirala.

Prema tome, više ne je nego jasno kako bi vađenje litija na našim područjima značio pravu ekološku katastrofu na lokalno stanovništvo, a moguće i šire od toga. Međutim, Vučića i Dodika zanimaju samo vlastiti interesi i ostanak na vlasti pošto, poto. Naravno, i da Zapadu napokon postanu poželjni partneri. SAD i najjače države Europe pak žele diversifikaciju izvora sirovima, da za njim što manje plate, a dobuju što veću količinu. I, naravno, da se bilo što ‘osjetljivo’ ne radi na njihovim teritorijima. Jer njihovi žitelji ne bi baš tek tako pristali na ono što pristaju u regiji zapadnog Balkana.

Dragan Bradvica / Dnevni.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.