Nedjelja, 8 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Livnjacima ostave pitku vodu – Građani Livna posljednja brana interesima tajkuna

Aktivisti neformalne grupe građana Zaštitimo izvore Mandeka, uz podršku građana Livna, najavili su tužbu Općinskom sudu u Livnu i pokretanje upravnog spora protiv najodgovornijih službenika Vlade Županije 10Gradske uprave Livna, članova Komisije za koncesije, te direktora i suvlasnika firme Lara Natural d.o.o. Livno, a zbog planirane eksploatacija podzemnih voda na području Livna.

Na ovaj potez su se odlučili nakon što su se tužitelji Livanjske županije i resorni ministar oglušili na njihovu krivičnu prijavu od prije godinu.

Mještanima Livna, ali i šireg pojasa ovog županije, poznato je da je u naselju Vidoši planirana eksploatacija podzemnih voda u industrijske svrhe, što bi dovelo do izvjesnog nestanka pitke vode za mještane ove mjesne zajednice, ali i drugih naselja nizvodno.

Sve ovo navedeno je u podnesenoj krivičnoj prijavi.

Foto: Faksimil krivične prijave

„Nema komunikacije sa predstavnicima mještana i očigledno se kupuje vrijeme da se donesu odluke u korist investitora, za što postoje neoborivi dokazi koji su podnosioci prikupili i dostavili uz kaznenu prijavu“, navode iz ove aktivističke grupe.

Građani iz grupe Zaštitimo izvore Mandeka podršku su dobili i od općinskih vijećnika Livna, koji su stali na stranu građana i javnog dobra te u veljači ove godine izglasali Zaključak o poništenju suglasnosti Općinskog vijeća iz 2010. godine o davanju suglasnosti za dodjelu koncesije za eksploataciju i istraživanje vode na lokaciji “Poljane” u Livnu.

Podsjećamo da su točno prije dvije godine, u ljeto 2022., mještani koji žive u blizini jezera Mandek, u regiji Livna, svojim tijelima spriječili početak bušenja obližnjih izvorišta pitke vode, dok su pripadnici specijalne policije pokušali omogućiti početak eksploatacije. Uslijedilo je okupljanje građana Livna oko neformalne grupe Zaštitimo izvore Mandeka.

Foto: Sa građanskih protesta 2022. godine

Tada je pokrenuta i kampanja kako bi se preispitao i moguće poništio ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju pitke vode.

Problem datira još iz 2006. kada je započela, po mišljenju građana, nezakonita procedura Županijskog ministarstva privrede. Pogodovalo se već tada da se firmi „Dž.Co“, izda dozvola za istraživanje i eksploataciju vode na privatnim parcelama, i to bez ikakvog upozorenja vlasnika.

U međuvremenu su mještani prikupili dokumente kako bi dokazali da nikada nije provedena valjana javna rasprava i da investitor ne posjeduje važeće vodne akte i ostalu dokumentaciju koja je bila uvjet da Općinsko vijeće 2010. da saglasnost na koncesiju.

Foto: Odluka o davanju koncesije iz 2010. godine

Sve nadležne županijske i federalne institucije su pismeno potvrdile da projektna dokumentacija, vodni akti, studija utjecaja na okoliš – ne postoje. No, bez obzira na to dolazi do prijenosa koncesije sa privrednog društva „Dž.Co“ na privredno društvo Lara Natural, što je u suprotnosti i sa Zakonom i Ugovorom o koncesiji, u kojem ne postoji mogućnost prijenosa koncesije. Tako su i rokovi za početak istražnih radova prolongirani.

Promjenom investitora – promijenjena je i lokacija istraživanja u prostor između glavna tri izvorišta vode, ponovo bez javne rasprave i dozvole vlasnika privatnih parcela. Dvanaest godina poslije (u srpnju 2022.), Županijski sud je donio presudu kojom je koncesionaru omogućeno obavljanje istražnih radnji, a na koju su predstavnici Ministarstva pravde podnijeli apelaciju Ustavnom sudu FBiH.

Pola godine kasnije, početkom 2023., NGG Zaštitimo izvore Mandeka sa 170 građana Livna predali su županijskoj Vladi i Ministarstvu gospodarstva zahtjev za preispitivanje i raskid Ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju vode.

Nakon toga su, kako smo već naveli, podnijeli i krivičnu prijavu protiv odgovornih u Vladi Županije 10, Ministarstvu gospodarstva i Komisiji za koncesije.

Foto: Odluka Federalnog ministarstva okoliša

Iz NGG Zaštitimo izvore Mandeka ističu kako su održani sastanci sa tužiteljicom i ministrom Miroslavom Jaglenicom.

„Dali su nam neku nadu da će se proces preispitivanja koncesije što prije pokrenuti, da će se uvažiti neoborivi dokazi u našu korist, te da će, temeljem argumenata i dokaza, Vlada poništi spornu koncesiju, a tužiteljstvo donijeti odluku u našu korist”.

Međutim, ponovo nije urađeno ništa na zaštiti izvora livanjskog blaga Mandeka, najvećeg rezervoara čiste vode na području Livna.

Inače, veliku podršku aktivistima i mještanima da istraju u procesu raskida koncesijskog ugovora i brisanju iz županijskog prostornog plana ovog područja oko izvora Mandeka, daju pravni stručnjaci, kao i predstavnici nevladinog sektora poput CCI-a, Aarhus centra te Transparency internationala BiH.

Upravo su prije nepun mjesec iz TI-a iznijeli poražavajući podatak kako postoji 14 nivoa netransparentnosti vezanih za koncesije. Kako su naveli, „podaci o koncesijama se kriju od javnosti, a posljedica su korupcija i uništavanje životne sredine.“

I tako, prolazi već šesta godina borbe i ukazivanja građana Livna na nezakonitosti i propuste koje prate koncesijski ugovor za eksploataciju i istraživanje vode na lokaciji “Poljane”.

Sada je na potezu – a što svi očekuju – Vlada županije 10, koja treba da raskine štetni koncesijski ugovor i umjesto da pune džepove lokalnim tajkunima, Livnjacima ostave pitku vodu.

Džan Helać / Valterportal.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.