Petak, 20 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Grad Široki Brijeg (o)pravda razliku odvoza otpada u usporedbi s Ljubuškim

Želimo se osvrnuti na medijske natpise po portalima vezane za Izvješće o financijskoj reviziji Grada Širokog Brijega.

Dana 31. 07. 2024. godine objavljeno je Izvješće o financijskoj reviziji Grada Širokog Brijega iz kojeg je vidljivo da je Grad široki Brijeg po pitanju Financijskih izvješća dobio mišljenje s rezervom, a po pitanju revizije usklađenosti dobio je negativno mišljenje.

Jedan od razloga za negativno mišljenje su Subvencije za zbrinjavanje komunalnog otpada. U izvješću neovisnog revizora stoji da Grad Široki Brijeg plaća naknadu za odlaganje komunalnog 60 KM po toni, odnosno 1.325.304,00 KM.

U istom tekstu revizor nestručno i neprofesionalno vrši usporedbu sa Gradom Ljubuškim navodeći da Grad Ljubuški plaća odlaganje komunalnog otpada 10 KM po toni te izvodi netočan zaključak da Široki Brijeg plaća odlaganje otpada 6 puta više nego Ljubuški. Vrlo lako je dokazati da su tvrdnje revizora netočne uvidom u godišnje izvješća o izvršenju proračuna Grada Ljubuškog za 2023. godinu, gdje je vidljivo da je na ekonomskom kodu 613323 – izdaci za komunalne usluge deponiranja otpada na komunalnu deponiju („Službeni glasnik Grada Ljubuškog“ broj: 3/24), Ljubuški za tu namjenu realizirao 1.189.139KM.

Vidljivo je da je razlika u iznosu utrošenom za komunalne usluge deponiranja otpada na komunalnu deponiju između Grada Širokog Brijega i Grada Ljubuškog 136.165 KM odnosno 10 %, što je i razumljivo ako se uzme u obzir broj kućanstava koji je u širokom Brijegu 7982, a u Ljubuškom 7444. Također treba uzeti u obzir i broj gospodarskih subjekata, a koji je prema službenim podacima znatno veći u Širokom Brijegu. Slijedom gore navedenog jasno je da Široki Brijeg proizvodi više komunalnog otpada. Također Općina Grude u proračunu za 2024. godinu („Službeni glasnik općine Grude“ broj 6/23) za odvoz i deponiranje komunalnog otpada planira 600.000 KM, a imaju 17.308 stanovnika odnosno 4.502 kućanstva.

Iz svega gore navedenog jasno je vidljivo da Grad Široki Brijeg plaća prijevoz i odlaganje komunalnog otpada po sličnoj cijeni kao i drugi gradovi i općine u okruženju te da su neutemeljene i netočne tvrdnje revizora o razlici u cijeni odlaganja komunalnog otpada u Širokom Brijegu i Ljubuškom, što se može potvrditi iz javno dostupnih službenih dokumenata.

Grad Široki Brijeg

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.