Utorak, 17 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

VIDEO: Kada Hrvatska himna zasvira u Širokom Brijegu i komarci zastanu!

Na peti kolovoza, Republika Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, prisjećajući se jednog od najsvjetlijih trenutaka u svojoj povijesti. To je dan kada se cijela nacija s ponosom sjeća pobjede u Domovinskom ratu, a posebno trenutka kada je hrvatska vojska oslobodila grad Knin “od domaćih izdajnika”.

Operacija Oluja, koja je trajala svega 84 sata, zauvijek će ostati upisana u povijest kao najsvjetliji primjer hrabrosti, odlučnosti i zajedništva hrvatskog naroda. Gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika sudjelovalo je u ovoj povijesnoj operaciji, oslobađajući više od 10 000 četvornih kilometara okupiranog područja i ostvarujući sve zacrtane ciljeve. Ovaj trijumf nije bio samo vojni uspjeh, već i potvrda nepokolebljive volje naroda koji je sanjao i borio se za slobodu.

Posebno mjesto u toj velikoj pobjedi imaju i hrvatski branitelji iz Županije Zapadnohercegovačke, koji su svojim nesebičnim doprinosom sudjelovali u Oluji, dajući nemjerljiv doprinos hrvatskoj samostalnosti i opstojnosti. Njihova hrabrost i požrtvovnost podsjećaju nas na vrijednosti koje su temelj naše slobode i neovisnosti.

FOTO: Mili Marušić

Toga dana, dok je u srcu Kina održana glavna ceremonija ovog obilježavanja, u srcu Hercegovine, u Širokom Brijegu, održano je finale 23. izdanja Malonogometne lige mjesnih zajednica.

U znak sjećanja i poštovanja prema svim poginulim braniteljima, ovo natjecanje započelo je intoniranjem Hrvatske himne i odavanje počasti svim poginulim braniteljima u toj taktičkom i strateškom smislu, vojnoj operaciji koju će zahvaljujući svojoj originalnosti i uspješnosti u narednom razdoblju izučavati brojni vojni analitičari..

Tog, 5. kolovoza 1995. godine u znak osvete zbog vojno-redarstvene operacije Oluja, sa srpskih položaja kod Mostara ispaljeno je nekoliko granata i tom prilikom su u naselju Pecara ranjeni Anđelka Misir i Marko Kraljević. Anđelka Misir je preminula od posljedica ranjavanja dok Marko Kraljević od tog dana živi s ozljedama koje je zadobio prilikom ovog kukavičkog poteza srpskih vojnika.

Oluja nije bila samo vojna operacija, ona je bila simbol nade, odlučnosti i neuništive vjere u bolju budućnost. U danima koji su uslijedili, pobjeda u Oluji postala je trajni simbol hrabrosti i snage hrvatskog naroda, a 5. kolovoza dan kada se svake godine s ponosom sjećamo svih onih koji su svojim životima položili temelj naše slobode.

Mili Marušić / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.