Ponedjeljak, 16 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Širokobriješki “Uragan” koji je prašio Pop/Rock diljem Hercegovine i šire 70-ih i 80-ih godina

Na fotografiji postava Uragana slijeva na desno: Tonćo Marušić – bas gitara, Ivo Šušak Pajo – gitara, Miro Šušak – vocal i Zoran Šušak – bubnjevi.

Bend je oformljen 1974. godine (u početku pod imenom “Pakleni Wat”, kasnije “Džuboks”) i djelovali su do 1985. godine. U bendu, na počecima, su još svirali Pero Šušak, Zlatan Šušak i Vinko Skoko. U početku nije bilo lako s instrumentima i binskom opremom pa su vježbali na crkvenim instrumentima na Brijegu, piše facebook stranica Digitalni arhiv Široki Brijeg.

Pero Šušak je, kao graditelj gitara, ručno napravio dvije gitare (kopija Fendera solo gitara i kopija Rickenbeckera bass gitara) na kojima se sviralo. Ubrzo su nabavili instrumente i opremu. Zoran Šušak je kupio prvu svoju garnituru bubnjeva “Amati”, Zlatan Šušak klavijature “Live Sound”, kupljen je i prvi razglas Dinakord. Kasnije su vježbali u podrumu Zorana Šuška koji je kupio i Ludwig bubnjeve od Ratislava Raša Đelmaša (bubnjar – YU GRUPA, POP Mašina). Tonćo Marušić je kupio Fender Jazz bas gitaru itd…

Godišnje su odrađivali oko 50ak koncerata na igrankama i zabavama po Hercegovini i šire. Svirali su tadašnje Rock hitove s domaće i inozemne scene. Nastupali su i po crkvama gdje su izvodili duhovne skladbe, a na vokalnim izvedbama pridružile bi im se Gordana Zovko i Diana Slišković.

Sastav se s vremena na vrijeme mijenjao, zbog odlazaka u JNA i drugih razloga, pa su kroz bend prolazili: Ivo Lasić – gitara, Ivo Miličević Ića – bubnjevi, Toni Ćavar – Gitara, Zlatko Lasić Muza – klavijature, Ivica Zadro – bas gitara, Elvis Burić – bas gitara, Andrija Bakula – bass gitara, te mnogi drugi. Jedno vrijeme za ozvučenje i tonsku opremu brinuo se Bože Lovrić Loketa..

Datum: Oko 1979.
Lokacija: Široki Brijeg.
Zemlja: Bosna i Hercegovina.
Vrsta: Fotografija.
Autor fotografije: Kruno Hrkać.
Arhiv: Miro Šušak.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.