Srijeda, 18 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

VIDEO: Brižani uklonili preko 9t nelegalnog otpada s Krtina

Na području Mjesne zajednice Brig u Širokom Brijegu nedavno je održana najveća akcija uklanjanja nelegalno deponiranog otpada do sada, tijekom kojeg je uklonjeno preko 9 tona raznovrsnog otpada. Ova akcija predstavlja prekretnicu u borbi za očuvanje okoliša na lokalnom nivou i primjer je zajedničkog napora građana, udruga i institucija da se sačuva naša priroda.

Krtine, koje se nalaze u srcu prirodnog okruženja i šume u blizini crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu, nekoć su bile predviđene kao mjesto za deponiranje otpada. No, zahvaljujući svijesti i prednosti mještana, ta namjera je spriječena, a područje je tada sanirano. Nažalost, unatoč naporima Grada Širokog Brijega, koji je uveo obvezno plaćanje odvoza otpada i osigurao adekvatne lokacije za njegovo zbrinjavanje, mnogi sugrađani nastavili su koristiti Krtine za ilegalno odlaganje otpada. Ovakva neodgovornost ne samo da narušava ljepotu krajolika, već ozbiljno ugrožava okoliš i zdravlje svih nas.

No, nada i promjena dolaze kroz suradnju i zajednički rad. Zahvaljujući Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Županije Zapadnohercegovačke, koje je prepoznalo ovog problema i krenulo s financiranjem sanacije divljih odlagališta, mnogo je takvih lokacija već očišćeno. Iako je pred nama još dug put, ovi koraci su iznimno važni jer je dosta toga sanirani i pokazatelji su da se pozitivne promjene mogu postići.

Posebno treba istaknuti  kako je Udrugu “Eko OTPOR”, koja iskoristila podršku Ministarstva i zajedno s mještanima Mjesne zajednice Brig preuzela inicijativu da sanira veliki dio ovog nelegalnog odlagališta otpada na svom području. Njihov trud i predanost ovom projektu pokazali su da snaga zajedništva može napraviti ogromnu razliku.

Grad Široki Brijeg i JKP Čistoća  također su prepoznali važnost ove akcije i pružili su potrebnu pomoć kako bi se sanacija uspješno provela. Ova akcija nije samo čin čišćenja, već i snažna poruka svim sugrađanima da je očuvanje okoliša odgovornost svakog od nas. Kroz ovakve inicijative pokazujemo da volimo i cijenimo našu prirodu, i da smo spremni učiniti sve što je potrebno kako bismo je zaštitili za buduće generacije.

Vrijeme je da svi zajedno, kao zajednica, preuzmemo odgovornost i prestanemo s praksom neodgovornog odlaganja otpada. Samo zajedničkim naporima možemo osigurati čist i zdrav okoliš, koji će biti ponos svih nas i nasljeđe za one koji dolaze poslije nas.

Udruga Eko OTPOR

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.