Srijeda, 18 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Diplomatske putovnice dijele kao WC papir – Zašto je gradonačelnica Karić od posebnog interesa za BiH?

Funkcija načelnika ili gradonačelnika sa sobom nosi mnoge beneficije, ali jedna od njih nije i pravo na diplomatsku putovnicu. Prema Pravilniku o izdavanju diplomatskih putovnica, načelnici i gradonačelnici općina i gradova u BiH nemaju pravo na diplomatsku putovnicu naše države na osnovu funkcije koje obavljaju.

Ipak, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ima diplomatsku putovnicu, potvrđeno je Žurnalu iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. „Gospođi Benjamini Karić, gradonačelnici Sarajeva, izdata je diplomatska putovnica Bosne i Hercegovine, datum izdavanja 17.06.2022. godine. Predmetna putovnica je izdat na osnovu člana 3. stav (1) točka h) Pravilnika o izdavanju diplomatskih putovnica“, piše u odgovoru Žurnalu.

Otvaramo spomenuti Pravilnik i član 3. stav (1) točku h): „Diplomatska putovnica izdaje se drugom licu, državljaninu BiH, za koje ministar smatra da je od posebnog interesa za BiH. “Dakle, kako Benjamini Karić, kao lokalnom dužnosniku, diplomatska putovnica nije mogala biti izdata na osnovu funkcije, iz Ministarstva vanjskih poslova procijenili su da je gradonačelnica Sarajeva od posebnog interesa za BiH. Treba napomenuti i to da je, prema odgovoru iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, diplomatska putovnica izdat 17.06.2022. godine, što znači da je tu odluku donijela bivša ministrica Bisera Turković.

Zašto je gradonačelnica Karić od posebnog interesa za BiH nismo saznali, ali davanje diplomatske putovnica osobama koje formalno ne ispunjavaju osnovne uvjete za to širom otvara vrata potencijalnim zloupotrebama. Ako se svaki dužnosnik ili osoba mogu smatrati od „posebnog interesa“, jasno je da to može dovesti do selektivnog favoriziranja pojedinaca na osnovu političke ili druge povezanosti, a ne stvarnih potreba ili zasluga.

U periodu od 1. kolovoza 2018. godine do 1. kolovoza 2023. godine, izdato je 1.087 diplomatskih putovnica Bosne i Hercegovine koji imaju rok važenja 5 godina. Svi ministri su proširivali spisak dužnosnika koji na to imaju pravo, pa su se na listi našli i oni entitetski, od ministara do članova parlamentarnih komisija za europske integracije.

Bosanskohercegovački ministri vanjskih poslova tako ne priopćavaju javno odluke o dodjeli putovnica kada su u pitanju stranačke ili osobne konekcije sa određenim osobama, ali zato rado poziraju i populistički nastupaju kada su u pitanju sportaši. U tome je aktivna bila bivša ministrica Bisera Turković koja nije propuštala priliku za samopromociju uručujući diplomatske putovnice Lani Pudar, Miralemu Pjaniću, Amelu Tuki, Jusufu Nurkiću, Džananu Musi.

Aktualni MVP Elmedin Konaković želi da nadmaši svoju prethodnicu, pa su samo ove godine na „njegovu“ listu uvršteni tenisači Damir Džumhur i Mirza Bašić, karatista Hamza Turulja, bacač kugle Mesud Pezer, biciklistkinja Lejla Njemčević, taekwandoista Nedžad Husić, skijašica Elvedina Muzaferija, karatiskinje Nejra Sipović i Emina Sipović, potom nogometni sudac Irfan Peljto, Senad Ibrišimbegović i Davor Beljo te putopisac Robert Dacešin. Bivši ministar Igor Crnadak otišao je korak dalje, pa je 2018. godine diplomatsku putovnicu BiH uručio odbojkašici Tijani Bošković. Ona jeste sportsku karijeru započela u rodnoj Bileći, ali je u tom trenutku bila i ostala član reprezentacije – Srbije.

Zurnal.info

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.