Srijeda, 18 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

FOTO/VIDEO: Svečana procesija uz vatrogasce – Gospin kip stigao na Brig

U tijeku je Devetnica našoj nebeskoj zaštitnici, koja se tradicionalno obilježava uoči svetkovine Velike Gospe. U srijedu, 14. kolovoza, održana je uočnica ovog velikog blagdana. Svečana procesija s Gospinim kipom započela je u 17 sati ispred crkve Navještenja Gospodinova u Gradu.

Ove godine, Gospin kip su predvodili vatrogasci Širokog Brijega, dok su pratitelji bili prvopričesnici, krizmanici, ministranti, framaši, trećari, studenti te stotine građana i hodočasnika iz drugih mjesta, koji su se pridružili molitvenom zajedništvu u procesiji. U procesiji su također sudjelovali limena glazba pod vodstvom prof. Joška Sliškovića, sportaši Širokog Brijega, policija, članovi GSS-a, te kulturno-umjetnička društva.

Hodočasnička povorka pratila je Gospin kip prema crkvi na Brigu, zaustavljajući se na tri postaje kako bi se pomolili:

-Prva postaja bila je kod crkve Navještenja Gospodinova (Pecara),
-Druga postaja na Trgu širokobrijeških žrtava,
-Treća postaja na Trgu svetog Ante u Klancu.

Kip Blažene Djevice Marije stigao je pred crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Brigu oko 18:00 sati, gdje ga je dočekalo nekoliko tisuća vjernika. Svi zajedno su sudjelovali u euharistijskom slavlju koje je predvodio fra Željko Barbarić, misionar u Svetoj zemlji. Svečanost je glazbeno uveličao mješoviti zbor.

Sutradan, u četvrtak 15. kolovoza, obilježena je svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, poznata i kao Gospojina, s misama u 5, 6, 7, 8, 9 sati, dok je svečana sveta misa održana u 11 sati koju će predvodit, fra Vladimir Vidovića pjevat će zbor Svete Cecilije.

Mili Marušić / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.