Ponedjeljak, 16 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Žestoka previranja u židovskoj zajednici u BiH: Negiranje genocida u Srebrenici od strane Dodika ima podršku i „nekih velikih imena“ iz židovske zajednice BiH

Jerusalem Post, izraelske tiskane novine sa sjedištem u Jerusalemu (do 1950 nosio naziv Palestina post), inače medij desne političke provenijencije, mada sam sebe smatra da se drži političkog centra, objavio je 09.08.2024.g. iznimno zanimljiv, a nakon analize istog, po nama vrlo zabrinjavajući članak iz koga se dade zaključiti da u židovskoj zajednici BiH postoji više struja, a preko jedne struje će se nastojati ojačati utjecaj na opća politička i društvena zbivanja u F biH i BiH. . Najopasnija među tim strujama ima podršku Kabirija, te cionističke politike koja je danas na sceni u samom Izraelu, te je na pomolu scenarij ako se to dogodi, dolazimo do situacije da inače do sada stoljećima mala, mirna , uravnotežena, od svih poštovana i prihvaćena židovska zajednica u BiH, postat će itekako glasna te politički utjecajna na zbivanja u BiH, a „core“ politika te zajednice neće zasigurno odgovarati Bošnjacima i Bošnjačkim političkim interesima, kao što su do sada to Bošnjaci imali u bezrezervnoj potpori Jakoba Fincija, koji je za Bošnjake postao „Heroj“ ili „Zlatni Ljiljan“, te najmoćniji alat u političkoj borbi protiv dekonstitutivnosti Hrvata. Ta nova politika koja je na pomolu da se pronosi preko Židovske zajednice BiH, nije nam nepoznata, svi je znamo, vidimo i gledamo kroz politiku Amir Gross Kabirija, e sada zamislite šta će biti kada se ta politika institucionalizira kroz ulogu i djelovanje nekog novog Jakoba Fincija, a čiji odlazak je najavljen a najavljuje se i u ovom članku.

Navedeni članak, pročitan izvorno ili na drugim Portalima, neće vjerojatno kod većine čitatelja pobuditi razmišljanja, neće potaknuti na čitanje između redova, otkrivanje planova šta nam budućnost donosi, jer je slika vrlo široka, stoga ćemo našom analizom prikazati da se Židovska zajednica BiH trese od struja i previranja u njoj, a konačno ključno pitanje nameće se- tko će biti nasljednik Jakoba Fincija – „Novi Jakob Finci- sa istom politikom kao do sada“ ili osoba bliska politici koju propagira Amir Gross Kabiri, a to je politika i cionističkih struktura koje danas vladaju u Izraelu, koji ne priznaju da je bio Genocid u Srebrenici, koje ne priznaju Međunarodne sudove za ratne zločine, a čija je politika i narativ „Kill them all“ .

Od nekoliko židovskih općina/ zajednica: Mostar, Doboj, Banja Luka- Kabiri je sa navedenim ovladao i zavladao, ostalo je još Sarajevo. Sarajevo je bilo prvo na udaru, te je kontinuirano na udaru, da padne u ruke Kabirija, međutim naivni čak i oni relevantni kojih se tiče smatraju da je sve to bezazleno te tome ne treba polagati nikakvu važnost. Međutim ovaj članak otkriva, planove, strategiju, te dokazuje da Kabirija ne smijemo podcijenjivati, članak otkriva vrlo izvjesnu vjerojatnost da osoba Kabirijeve provenijencije, stavova i politike vrlo vjerojatno može naslijediti Fincija. Ne samo vjerojatnost već se to i najavljuje.

Sve je povezano, te nije bezazleno ni slučajno, što se nedavno dogodio incident, prijetnje i tko zna šta već između predstavnika Židovske zajednice Vladimira Anderle-a i Gross Kabirija, sa epilogom da je ovaj prvi prijavio prijetnje Kabirija, mada čini nam se da su sve institucije države: izvršna vlast, pravosuđe, policija, blagonakloni prema Kabiriju, te nije teško zaključiti da Kabiri ima otvoren put da preuzme i židovsku zajednicu BiH, kao i židovsku općinu Sarajevo, ne on osobno, ali preko osobe koja će provoditi politiku koju i on zagovara- DA, dosadašnja događanja, strategije koje je provodio Kabiri, sve upućuje na taj scenario.

Kada se dogodi biti će kasno pa će se svi hvatati za glavu. Inače pokazali smo se kao država sa svojim institucijama kako reagiramo kada strani državljanin, pod krinkom poduzetnika podriva Ustav, institucije, radi uplive u politiku, političke procese, diže korupciju do neslućenih visina, – jednostavno otkrio je sve rupe i slabosti našeg prividnog i krhkog sustava tzv. demokracije , u kojoj moć, novac, stvara utjecaj i otvara sva vrata, pa ne sumnjamo da će gosp Gross tu strategiju i ovdje primijeniti da dođe do cilja.

„Stvaranje usporedbi između “genocida” u Srebrenici i situacije u Gazi otvorilo je put povezivanju Srebrenice i Gaze s holokaustom.“

Ova konstatacija navedena u članku Jerusalem posta je uzrok, svrha i cilj, pisanja ovog članka, tj da službena Židovska zajednica BiH, preko visokopozicioniranog Vladimir Anderle poistovjećuje i izjednačava Holokaust iz WWII nad Židovima sa genocidom u Srebrenici, te Službena židovska politika u BiH ide korak dalje, tj preko predstavnika Anderle-a se stavlja znak jednakosti opsade Sarajeva 90tih sa opsadom Gaze.

Politički rat službene izraelske politike sa Židovskom zajednicom u BiH, nije na pomolu, on je već tu, krenuo je i traje, a sve se odvija potajno i u rukavicama, daleko od očiju javnosti preko izraelskog predstavnika u BiH Amir Gross Kabirija.

Židovi U Sarajevu, rekli smo da su u ostalim gradovima predstavnici te zajednice naklonjeni Kabiriju, su trn u oku Kabiriju, izraelskoj politici, te ako dobro čitate to ovaj članak sve i opisuje.

Zasigurno Kabiri, kao i ostale silnice izraelske politike prisutne u BiH, neće sjediti skrštenih ruku, te će sve učiniti da za novog predsjednika Židovske zajednice BiH instaliraju čovjeka kojim oni mogu upravljati i manipulirati.

U svijetlu toga nastao je i sukob i „napad“ Kabirija na V. Anderlea, dočim ga je ovaj drugi prijavio policiji za prijetnje.

Naslov članka Jerusalem posta od 09.08.2024. g nosi naziv: Pitanja holokausta, Srebrenice i rata u Gazi u modernoj Bosni

Izvor: The Jerusalem Post | JPost.com

https://www.jpost.com/international/article-813992

Prvo moramo poći od pretpostavki šta je službeni stav i izraelska politika po pitanju rata u Bosni i Hercegovini, priznatog Genocida u Srebrenici od strane suda u HAGU ICTY (eng. International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, te činjenice da je pred tim Međunarodnim sudom za ratne zločine podnesena prijava za „Genocid“ od strane Južnoafričke republike i još nekih država.

Tako imamo službeni politički stav da Izrael ne priznaje Međunarodni sud u Hagu, a posljedično sa tim dokazao je da ne priznaje ni počinjeni, presuđeni Genocid u Srebrenici. Jer, ako bi Izrael priznao Genocid u Srebrenici, priznao bi i Haški Tribunal, pred kojim se nalazi podignuta optužnica protiv Izraela za genocid nad Palestincima u 21 stoljeću.

Navedenu gornju činjenicu Izrael je i potvrdio stavom da je njihov predstavnik prilikom glasovanja 23. svibnja za rezoluciju o “genocidu” u Srebrenici, u Općoj skupština UN-a , napustio sjednicu kada je bilo glasovanje

Postoji više dokaza i izjava od strane izraelskog veleposlanika u Srbiji, koji javno pronosi političke stavove da u Srebrenici nije bio Genocid već ratni zločin

U samom članku u prilogu prožima se tema rata, genocida u srebrenici, odnosa Židova i židovske zajednice prema navedenim temama, te smo začuđeni i iznenađeni da ako je istina, a to članak i prikazuje da pojedini dužnosnici Židovske zajednice BiH, praktički negiraju genocid u Srebrenici te da se on ne može usporediti sa Genocidom Židova u WWII, te smo začuđeni da je članak provokativan prema Bošnjacima kao narodu u svakom smislu, jer se Bošnjaci kao narod i ne spominju osim po nazivom MUSLIMANI i to više puta istaknuto, da doslovno para oči.

Članak prikazuje stavove visokih predstavnika Židovske zajednice koji su kroz svoje iskaze iznijeli mišljenja vrlo kontraverzna, jer za domaće medije tako nikada nisu pričali.

Mada sam članak ne spominje Amir Gross Kabirija, ne treba zanemariti činjenicu da je „On“ sveprisutan, pogotovo kada je promicanje izraelske politike prisutno i vezano za BiH, od njegovog dolaska u BiH, on je nezaobilazna stepenica, tako da smatramo da sam ovaj članak Jerusalem posta nije slučajan, a pogotovo ne smatramo da je Amir zaobiđen u plasiranju ovog članka.

Očigledno je da su mnogi predstavnici židovske zajednice u BiH bili sugovornici i davali intervju za Jerusalem Post, te su njihove izjave i prenesene, međutim analizirajući i vraćajući se u prošlost, moramo priznati da ovo što su izjavljivali u ovom članku najveći židovski vjerodostojnici neće zasigurno naići na odobravanje bilo koga iz bošnjačke političke scene, te smo i mi kao novinari Portala, zatečeni činjenicom da najveći židovski predstavnici Bošnjake nazivaju muslimanima, a ne narodom koji ima svoj identitet, rat u Bih nazivaju građanskim, a genocid nad Židovima u WWII, ne može se usporediti sa stradanjem u Srebrenici, što je i negiranje genocida u Srebrenici. Dijalog najvećih predstavnika Židova u BiH prema stranom mediju/ to dokazuje ovaj intervju, nije dijalog ni sličan kako se ti Židovski visoki vjerodostojnici prezentiraju u domaćim medijima.

Mnogi sugovornici koji su davali izjave za Jerusalem post su davali izjave javno bez skrivanja identiteta, a neki su bili anonimni jer su se bojali, strahovali su za sebe, a što otvoreno govori da postoje struje i raskol u Židovskoj zajednici, zbog različitih politika i stavova.

Ovaj članak Jerusalem posta otkriva i kontraverze tj i neistine ili se pitamo šta je istina, da li netko laže- naime imamo unazad mjeseci i mjeseci opetovano izjave pogotovo Jakoba Fincija i drugih dužnosnika židovske zajednice, kako se svi Židovi u Sarajevu i F BiH osjećaju sigurno, kako nitko nema straha. Međutim ovaj članak, akcentira na postojanje straha, postojanje bojazni za svoj život od strane Židova F BiH.

Dvije uvredljive činjenice za Bošnjake, a koje se prožimaju cijelim člankom su: Bošnjaci se nigdje ne spominju nazivom Bošnjaci tj kao narod, već se spominju više puta kao Muslimani, a rat 90tih koji je bio u BiH označen je kao građanski rat – što je zasigurno drago Srbima – jer Srbi službeno javno taj rat nazivaju „građanski“

Zanimljivu analizu ovog članka donosi Večernji list BH, koji prepoznaje i dijeli Židove u Židovskoj zajednici (tj u Sarajevu) na one koji su se zbog osjećaja i simpatija, a u stvari istina je zbog svog interesa i koristi priklonili politici muslimanske većine (tu prije svega spada i Vladimir Anderle- koji je imao sukob sa Kabirijem), dok su druga grupa/struja oni Židovi zajednice u Sarajevu koji ne žele okrenuti leđa svojoj majci domovini tj službenoj politici Izraela, tj pripadnosti svome narodu. Situacija u židovskoj zajednici je visoko polarizirana jer će netko iz jedne ili druge struje zasigurno naslijediti Jakoba Fincija. Ovaj prvi je poznat, koji je od strane Vecernjeg Lista prozvan da radi za sebe, svoje interese, svoju korist, te je njegovo djelovanje usklađeno sa Pro- Bošnjačkom politikom, a to je Vladimir Anderle, te je sada možda svima malo jasnije zašto je Gross Kabiri imao zadatak da „slomije“ Vladimira Anderle-a, te mu pojasni da je cionizam bolja opcija za njega. U stvari i ova druga struja, a doći ćemo do toga i prikazati tko je predstavlja, nije nikakva struja domoljublja, pripadnosti isl, smatramo da su tu još više izraženi interesi za svoju korist, svoj račun, jer smatramo netko će se prodati za dobre pare da udovolji Gross Kabiriju, a to je u konačnici preuzimanje cjelokupne židovske zajednice u BiH, a samim tim i ogromna odskočna daska na političkoj sceni, jer tada ste relevantan politički faktor, kao što je to do sada bio Finci za Bošnjake/muslimane, a u ovom slučaju taj faktor će biti protiv Bošnjaka/muslimana te njihove dosadašnje politike.

Reportaža Jerusalem posta započima prikazujući Sarajevo kao glavni grad sa preko 80% muslimana (Bošnjaci kao narod se ne spominju) koji žive u njemu, te kada je u pitanju tema rata 90 tih, rat se prikazuje kao rat u kojem su počinjeni zločini i genocid isključivo nad muslimanima, dok se druga dva naroda zaobilaze. Ratna priča kojoj su turisti Sarajeva izloženi koncentrirana je na ono što muslimanska strana smatra genocidom počinjenim nad njima između 1992. i 1995. godine.

Dr- Tauber je govorio za Jerusalem post, te su njegovi iskazi navedeni u članku. Mi prenosimo i analiziramo, mada ne znamo da li je izraelski medij iskren, pravedan, te izvorno prenio iskaze sugovornika, mada smo iznenađeni retorikom, iskazima najvećih dužnosnika Židovske zajednice pogotovo Eli Taubera koji Bošnjake naziva Muslimanima, te otvoreno negira Genocid- da li su ovo izvorni iskazi dr Taubera ili montaža Jerusalem posta- neka se sam Tauv+ber oglasi, jer njegovi iskazi u ovom članku su vrlo opasni i narušavaju odnos Bošnjaka i židovske zajednice:

Dr Tauber, u iskazu ne spominje Bošnjake već Muslimane. Citiramo: „“Sada svi čekamo da vidimo što će se dogoditi s ratom u Gazi. Sve je povezano. Imamo veliku vezu s muslimanima ovdje; nemamo problema s njima. Međutim, trenutno ima previše smrti u Gazi. Dakle, suočavamo se s problemom: kako možemo izgraditi muzej holokausta ovdje u takvom trenutku? „ (završen citat)

Kasnije u članku dr. Tauber dodaje citiramo: “Ne može se usporediti holokaust s onim što se dogodilo tijekom građanskog rata u Bosni, a zatim s Gazom”, rekao je Tauber. “To su različite stvari. Ono što se dogodilo u holokaustu bila je tragedija za Židove i za cijeli svijet. Ono što se događa u Gazi nema nikakve veze s holokaustom.

“Ipak, u Bosni se o tome govori kao o genocidu. Ali mislim da nije. Živim ovdje među muslimanima. Mogu razumjeti što osjećaju. Prošli su rat, iako je to bio neki drugi rat. Stalno im govorim da za vrijeme njihovog rata nitko nije došao iz Gaze da im pomogne ili da ih brani. Dakle, zašto su toliko propalestinski nastrojeni? (završen citat)

Tauber svojom izjavom minimizira genocid u Srebrenici, rat u BiH naziva građanskim, preskače naziv Bošnjaci, te narod naziva Muslimanima. U iskazu sa čuđenjem izjavljuje zašto muslimani daju podršku Palestincima, te sam izjavljuje da Gaza nema veze nikakve sa holokaustom. U prvoj rečenici negira usporedbu holokausta nad Židovima i genocida u Srebrenici kao da hoće da kaže postoje veliki i mali genocidi.

Na svim novinarima je sada da priupitaju dr. Taubera jesu li ovo njegove izvorne izjave.

KANDIDAT BR 1. ZA PREDSJEDNIKA ŽIDOVSKE ZAJEDNICE BIH/VLADIMIR ANDERLE

Vladimir Anderle ne odgovara ni Kabiriju, a ni službenoj izraelskoj politici da bude novi predsjednik Židovske zajednice BiH, jer je kako oni kažu pro- muslimanski orijentiran. Anderle je blizak sa Menachem Rosensaftom koji ima jak utjecaj na Svjetski židovski kongres (USA), te je .Rosensaft javno govorio o sukobu Anderlea i Kabirija na medijima u BiH, stajući na stranu Anderlea, te doslovno „pljujući“ na Kabirija, u tom medijskom nastupu čak je najavio da je Anderele budući Predsjednik Židovske zajednice BiH, a kojeg će podržati WJC.

Anderle je znao izjaviti: Danas se u Gazi odvija sličan scenarij kakvom smo svjedočili u Sarajevu i BiH, tako da nikoga ne treba čuditi što je danas demokratski svijet na strani palestinskog naroda.

.. a što nikako ne odgovara niti Kabiriju niti izraelskoj politici da neka tamo Židovska zajednica u malenoj BiH, ali ipak demokratskoj državi, je protiv izraelske politike, protiv politike koju podržavaju USA i velike sile, te se ta mala Židovska zajednica svrstava na stranu potpore Palestincima, a što oni tumače Hamasu.

JAKOB FINCI- predsjednik Židovske zajednice BiH za Jerusalem post izjavljuje:

Finci u članku izjavljuje da odbacuje svaku usporedbu Holokausta, Srebrenice i Gaze, te nadodaje , citiramo:

Kada je Srebrenica postala mjesto komemoracije žrtvama ovog zločina, rekao sam da njihov pristup nije dobar, jer obilježavaju taj događaj samo kao muslimansku dženazu.” (završen citat)

Finci događaj u Srebrenici naziva katastrofom a ne genocidom, ne spominje Bošnjake već ih naziva muslimanima (vidljivo iz citata), te za ne povjerovati, daje vrlo opasnu konstataciju da pristup kako on kaže muslimana prema Srebrenici nije dobar, ponovo ne naziva i ne imenuje Genocid već ga naziva „događaj“ koji se pretvorio u muslimansku dženazu.

Finci kaže da svi Jevreji u BiH misle da je u Srebrenici bio genocid, ali to nije istina. Općina u Sarajevu je doista glavna židovska zajednica u Bosni. Ali postoje i druge zajednice u nemuslimanskim područjima, i one stvari vide drugačije.

…….. Svakome na razmišljanje jesu li ovo istinske riječi Fincija…. Jer ako jesu… onda smatramo da Finci javno mora dati odgovore na brojna pitanja.. ali neka ga drugi novinari pitaju, mi nećemo.

KANDIDAT BR 2. ZA PREDSJEDNIKA ŽIDOVSKE ZAJEDNICE Frano Yehuda Kolonomos-Martinčević.

Ako ste mislili da Kabiri konja za utrku nema- evo ga. To je Frano ili Yehuda…

Yehuda je rođen 1967. u Sarajevu od majke Židovke i oca Hrvata katolika. Tijekom građanskog rata preselio se u Italiju, zatim u Norvešku, au rodno mjesto kreševo vratio se prije 10 godina.

“Jedan od razloga mog povratka bio je taj što je židovska zajednica ovdje mala i stara”, rekao je za Post. “Imam desetero djece, od toga sedam sinova. Oni su budućnost zajednice. Zajednica je bila jako sretna što sam se vratio.

“Ali onda su počeli problemi zbog moje otvorene podrške Izraelu. Čelnici zajednice smatrali su da to nije primjereno muslimanskoj sredini. U zajednici su navikli da ih se tolerira i rade samo u muslimanskoj političkoj areni. Rekao sam da moramo razvijati kontakte s drugim etničkim grupama u BiH i braniti Izrael na način da ljudi znaju gdje smo. “Ovdje se ne osjećam sigurno. Dobivam prijetnje. Zajednica kaže da je to moj problem jer navijam za Izrael. Ako se zbog toga moram bojati, tu nešto jako nije u redu. Ne mrzim muslimane.

Frano Yehud živi u Kreševu, tri puta se ženio, izjavljuje da se ne osjeća sigurno- pitanje je da li u Kreševu gdje je preko 90% Hrvata? Ili?.

Prenosimo objave sa FB Frane Yehude iz kojih možete prozrijeti karakter, lik, osobnost, profil navedene osobe koja će se kandidirati za predsjednika Židovske zajednice F BiH. Jednom riječju može se zaključiti da su njegovi stavovi bliski Kabirijevim, bliski politici službenog Izraela tj antimuslimanski su općenito nastrojeni.

…… To nek najviše brine Bakija, a još više mu Komšića jarana, kao i njegovu građansku procesiju, jer ako oni koji su Dayton i sklepali odluče taj isti Dayton raskupusati, neće ih zaustaviti ni svi Erdogan i askeri, nit presušeni i potrošeni arapski petrodolari…….

… Ma šta se usručavate braćo Hrvati i Srbi?! Recite toj jaliji kako stvari stoje…..

Niko ništa nema protiv nečije vjere ili načina na koji se neko moli u svojoj bogomolje ili kako kuha hranu i kako se oblači….. ali kada neko od Kashmira do Izraela, od Mijanmara i Istočnog Timura do Sudana i Egipta, od Bosne i Kosova do Čečenije i Zapadne Kine, od Sirije do Švedske, Amerike, Pariza i Belgije, itd. uči svoju djecu po školama, kućama i mejtefima da sve druge treba na svoju vjeru zaokrenut milom ili silom i da za to i nakićen ko božićno drvce eksplozivom treba i u smrt otić i odvest što veći broj ljudi sa sobom, onda to više nije nikakva vjera ili molitva – to je ZLO zvano bolesna kolektivna ideologija.

Pogledajte samo u svijetu jedno mjesto gdje je danas prisutan taj islam i gdje nema rata, sukoba, nemira, klanja, političkih ekstremnih previranja, trebljenja, progona, terorizma ili ako ništa bar raspravljanja s domaćinima oko burki, gradnji džamija i nekakvim silnim pravima, kojih bar na liberalnom zapadu ima ko u priči…..?

Nađite pedalj zemlje gdje je islam a da se ne vodi neka rasprava, tuča ili sukob? Kad bi eto svi prešli na islam i svih 8 milijardi sutra postalo muslimani, počeo bi svjetski rat do konačnog istrebljenja između Shita i Sunita…… (ZAVRŠENI CITATI)

U Židovskoj zajednici BH vrije kao u bosanskom loncu, tjedni, mjeseci su ispred nas, a pošto je ovo godina izbora, vrlo zanimljivo će biti promatrati rasplet događaja oko imenovanja novog predsjednika Židovske zajednice BH. Kandidati su poznati, a da raskol u zajednici postoji, Jerusalem post na samom kraju donosi i izjave anonimnih predstavnika zajednice, koji nisu na traku politike Anderlea i Fincija, već su antimuslimanski raspoloženi.

Tako anonimni sugovornik izjavljuje, a što zasigurno ne doprinosi međureligijskom dijalogu i suživotu:

Citiramo: “Tijekom građanskog rata u BiH svjedočili smo kako su muslimanski mudžahedini djelovali na načine koji su se ponovili 7. listopada u Izraelu – odrubljujući glave i spaljujući uglavnom Srbe i Hrvate.

“I ono što se dogodilo u Srebrenici podsjeća me na 7. oktobar. Muslimanski borci su napustili ovaj grad (Srebrenicu), napadali Srbe, silovali žene, ubijali, palili i odrubljivali glave. Onda, kada su Srbi reagirali i osvetili se, to je postao genocid, iako Srbi nisu imali genocidne namjere. (završen citat)

Jerusalem post je ovim člankom bacio kost- između Židovske zajednice BH i prvenstveno Bošnjaka, koristeći se starom tisućljetnom strategijom: „Zavadi pa vladaj“.

Marija Tavelić / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.