Srijeda, 18 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Kolač “Sufle” uzrok zaraze? Istraga u restoranu Borak u tijeku

Nekoliko osoba zaraženo je salmonelom nakon što su prošlog tjedna u restoranu Borak u Širokom Brijegu konzumirali određeni proizvod vjerojatno kolač čokoladni soufle.

Prema informacijama iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, u posljednjih sedam dana na Kliniku za infektivne bolesti te bolnice primljeno je 11 osoba sa simptomima crijevne bakterijske infekcije. Pet osoba je zadržano na bolničkom liječenju, dok su ostali pušteni na kućnu njegu. Od pet hospitaliziranih pacijenata, troje je već pušteno kući, dok se otpust preostale dvojice očekuje uskoro. Mikrobiološkim analizama potvrđeno je da se radi o bakteriji Salmonela enteritidis.

Detaljnim uzimanjem anamneze, brzo je ustanovljeno da su svi oboljeli konzumirali istu hranu u istom objektu u Širokom Brijegu, o čemu je odmah obaviješten Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke.

Dodatno, postoji mogućnost da je više osoba zaraženo ovom bakterijom, budući da je restoran u to vrijeme posjetilo dosta ljudi, uključujući i one iz drugih država.

FOTO: Mili Marušić

Iz Uprave Inspekcije ŽZH izvijestili su da je županijska sanitarna inspekcija odmah po primitku informacije od Zavoda, 16. kolovoza 2024. godine, izašla na teren.

Istog dana započela je inspekcijska kontrola ugostiteljskog objekta koji je bio u središtu prijave.

Poduzete su sve raspoložive preventivne mjere u nadležnosti sanitarne inspekcije kako bi se spriječilo daljnje širenje potencijalne zaraze.

Nakon prikupljenih informacija, uputili smo se u restoran Borak kako bismo provjerili koje su mjere poduzete. Iako je bio neradni dan, uspjeli smo pronaći vlasnika i nekoliko zaposlenika u restoranu.

FOTO: Mili Marušić

Zatražili smo dodatne informacije u vezi s incidentom, no rečeno nam je da ni oni ne znaju više od onoga što je objavljeno u medijima. Sanitarna inspekcija posjetila je restoran u petak i uzela uzorke sumnjivih proizvoda. Već tog dana, sporni kolač uklonjen je iz ponude dok se ne utvrde sve činjenice i mogući uzrok.

“Žao nam je što je došlo do ove situacije, to je jedino što trenutno možemo reći. Odmah smo reagirali čim smo obaviješteni o mogućem problemu. Sarađujemo s nadležnim službama. Čekamo rezultate sanitarne inspekcije i vidjet ćemo što dalje,” izjavili su kratko za portal OTPOR.Media iz restorana.

U međuvremenu, stigla je županijska sanitarna inspekcija, kao i djelatnik Zavoda za javno zdravstvo iz Mostara. Potvrdili su nam da se nastavljaju poduzimati propisane mjere, analizirati uzeti uzorci, te provjeravati osoblje i njihove sanitarne knjižice. Nisu mogli iznositi dodatne informacije dok istraga traje, osim što su naglasili da će javnost pravovremeno biti obaviještena o svim važnim detaljima.

Naknadno smo saznali da restoran ostaje otvoren, dok je sporni proizvod, “kolač Sufle,” uklonjen iz ponude dok ne završi istraga.

Mili Marušić / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.