Srijeda, 18 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Dok kupuju već kupljena zemljišta, poštara u HP Mostar sve manje!

‘’Vezano za Vaše ostale dostavljene prijedloge, Uprava Društva će u budućem periodu, sukladno rastu obujma pruženih usluga, razini podizanja produktivnosti rada i financijskih pokazatelja poslovanja kontinuirano razmatrati mogućnosti poboljšanja materijalnog položaja radnika, kroz različite modalitete.’’

Ovo je zadnja rečenica iz odgovora Uprave Društva HP Mostar na naše prijedloge i primjedbe na prijedlog novog Pravilnika o radu po kojem će se satnica u HP Mostar povećati za 5%, što je za 2/3 radnika u firmi manje od 50 KM i 5% manje od satnice u BH Pošti.

Znači, kada treba povećati plaće pod ‘’mikroskopom’’ se traže razlozi (uglavnom neopravdani) da do toga povećanja ne dođe ili da ono bude minimalno, iako svi financijski pokazatelji i obujam posla i pruženih usluga dozvoljavaju osjetnije povećanje plaća, bar onih nižih od koeficijenta 2,5.

Sa druge strane, kada su u pitanju nekakvi kvazi-kapitalni projekti, poput izgradnje nove zgrade GPLS koja je, u što smo sigurni, bila potpuno nepotrebna (sve osim nove sortirnice je bacanje novca), a u koju je, skupa sa kupovinom novog zemljišta (već postojalo zemljište za tu namjenu plaćeno pola milijuna KM) uloženo oko 9 milijuna KM, ne vodi se računa o rastu obujma pruženih usluga, razini podizanja produktivnosti rada i financijskih pokazatelja poslovanja, a naročito ne o materijalnom položaju radnika. Isto se može reći i za novi informatički sustav čija je cijena oko 2 milijuna KM, a kvaliteta upitna. Najočitiji primjer je ugovor o prijevozu pošte na relaciji Mostar – Vitez – Mostar kojim je ovaj dio osnovne djelatnosti HP Mostar dat vanjskoj firmi.

Sve ovo Uprava Društva pravda unaprijeđenjem radnog procesa i poboljšanjem uvjeta rada što će, po njima u konačnici dovesti do povećanja plaće. Ovo nam pričaju već punih 6 godina. Ne da se stanje poboljšava, nego je svakim danom sve teže, što rezultira gotovo svakodnevnim otkazima od strane nezadovoljnih radnika.

Ovi, najdrastičniji primjeri iz HP Mostar zajedno sa izvješćem Federalne revizije za 2023. godinu ukazuju na to da se ovdje radi u najmanju ruku o nesavjesnom poslovanju.

Tomislav Erić,
predsjednik Sindikata

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.