Ponedjeljak, 16 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Odvjetnik Mirnes Ajanović razotkrio sumnjivu i opasnu igru Fonda za zaštitu okoliša FBiH

“Upozoravam javnost i nadležne institucije, a posebno ministricu Federalnog ministarstva okoliša i turizma Nasihu Pozder, na ozbiljne nepravilnosti u radu Fonda za zaštitu okoliša FBiH koje mogu imati dalekosežne posljedice na tržište motornih vozila u FBiH. Fond je za sve uvoznike novih i ispravnih rabljenih vozila donio rješenja da se vozila smatraju otpadom, uz novčane obaveze od po više desetina tisuća KM, što će direktno uticati na povećanje cijena”- istakao je odvjetnik Mirnes Ajanović.

1.Pogrešna primjena materijalnog prava

Fond za zaštitu okoliša FBiH poziva se na Zakon o Fondu za zaštitu okoliša i Zakon o upravljanju otpadom, iako tretiraju posebnu kategoriju otpada i otpadne zagađivače okoliša a ne nova i rabljena vozila.

2.Nova i ispravna rabljena vozila nisu otpad!

Fond proizvoljno, arbitrarno i protivno pravnoj hermeneutici tretira tehnički ispravna i registrirana vozila kao otpad i otpadne zagađivače okoliša, što je ozbiljan presedan i ugrožava poslovanje uvoznika vozila, a po naopakoj logici Fonda svi proizvodi svih vrsta se odmah po proizvodnji smatraju otpadom.

3.Neosnovane naknade će povećati cijene vozila

Nametanjem naknada na potpuno funkcionalna vozila, Fond direktno povećava troškove uvoza i prodaje, koje će snositi krajnji potrošači.

4.Nepravilno utvrđeno činjenično stanje – Fond krši zakonske procedure

Rješenja Fonda zasnovana su na nepotpunim podacima uvoza vozila (UIO), a uvoznicima nije omogućeno da dostave relevantne informacije ili sudjeluju u postupku, što predstavlja direktno kršenje osnovnih pravnih procedura i prava na pravičan upravni postupak.

5.Nema dokaza o odgovornosti uvoznika vozila za zagađenje okoliša otpadom

Fond nema dokaza da uvezena vozila izazivaju otpadno zagađenje okoliša. Sva vozila su ispravna, registrirana i koriste se u svakodnevnom prometu ili su u prodaji.

6.Neustavnost i nezakonitost Uredbe

Uredba Fonda nije u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, jer predviđa naknade na osnovu pretpostavki mogućeg zagađenja, a ne stvarnog zagađenja okoliša otpadom.

7.Podzakonski akti ne mogu biti iznad zakona

Fond je zloupotrijebio pravo na izradu podzakonskih akata i postupio izvan zakonskog okvira, što predstavlja ozbiljno kršenje pravnog sistema, jer uredba ne može biti iznad zakona.

8.Posljedice po tržište i privredu

Proizvoljnost Fonda će dovesti do smanjenja uvoza vozila, rasta cijena i pada potražnje, što će rezultirati gubitkom radnih mjesta i dodatnim ekonomskim udarom na građane.

Umjesto da se fokusira na stvarne zagađivače okoliša i rješavanje problema otpada, Fond proizvoljno nameće naknade koje će dodatno opteretiti privredu i građane.

Ministarstvo okoliša i turizma FBiH dužno je odmah poništiti nezakonita rješenja Fonda i spriječiti dalju primjenu apsurdnih i proizvoljnih naknada. Ukoliko se ovakva praksa nastavi, biti će poduzete sve potrebne pravne mjere kako bi se zaštitili uvoznici vozila i spriječio novi ekonomski udar na građane.

ODVJETNIK MIRNES AJANOVIĆ

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.