Ponedjeljak, 16 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Sarajevo spašava Predraga Čovića i pomaže u saniranju štete u Rudnicima boksita Široki Brijeg

Na inicijativu predsjednika Vlade ŽZH Predraga Čovića, održan sastanak sa federalnim ministrom financija i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije.

Vlada Federaciji pomoći će društvu Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg da prevaziđe teškoće nastala tržišnim kretanjima.

Ovo je rezultat sastanka predsjednika Vlade ŽZH Predrag Čoviću ponedjeljak u Sarajevu s federalnim ministrima Tonijem Kraljevićem i Vedranom Lakićem.

Poduzeće Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg, zbog uvjeta koji trenutno vladaju na tržištu po pitanju cijene i plasmana boksitne rude, ima poteškoće u poslovanju, zbog čega ima problema s redovnim uplatama doprinosa radnicima po osnovu PIO.

Na sastanku je predloženo da Rudnici boksita d. o. o. Široki Brijeg apliciraju na objavljeni javni poziv Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, putem kojeg će poduzeće ostvariti subvencije za izmirenje dugovanja za neuplaćene doprinose samo po osnovu PIO, i to za radnike koji ostvaruju pravo na mirovinu. Temeljem navedenog, 13 radnika Rudnika boksita Široki Brijeg, koji ispunjavaju uvjete, ostvarili bi pravo na mirovinu.

Naime, Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, usvojila Odluku o izdvajanju 2,5 milijuna KM za uvezivanje radnog staža radnicima u javnim poduzećima i 2,2 milijuna KM radnicima u privatnim poduzećima.

Rudnici boksita Široki Brijeg su u vlasništvu Županije Zapadnohercegovačke, a prema nedavnim medijskih informacijama imaju dug u iznosu od 2.291.000 KM. Rudnik je prestao s radom početkom ove godine, a radnici u travnju poslani kućama.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.