Ponedjeljak, 16 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

I TO JE BiH! Izbornu kampanju za načelnika voditi će iz zatvora

Odlukom Županijskog suda u Sarajevu da Ibri Birilu produži pritvor za dva mjeseca, sada je i potvrđena ranija pretpostavka da bi Berilo mogao izbornu kampanju voditi iz pritvora.

Doduše, bit će to kampanja koju će vjerojatno za njega voditi SDA čiji je kandidat kao i njegove pristalice koje mu podršku daju i dok je u pritvoru nakon što je uhićen 5. kolovoza ove godine zbog sumnje u teška koruptivna djela.

Prema odluci Suda, Berilo će i lokalne izbore zakazane za 6. listopada ove godine dočekati u pritvoru, a prema Izbornom zakonu BiH Berilo ima pravo da glasa putem mobilnog tima Centralne izborne komisije BiH, naravno ukoliko izrazi želju da glasa na predstojećim izborima.

Bit će ovo prvi slučaj u BiH da jedan kandidat na izborima, uz to još kandidat za načelnika u pritvoru dočeka izbore.

Podsjećamo, CIK BiH je ovjerio raniju kandidaturu Berila kao kandidata SDA za novi mandat na čelu Općine Trnovo.

Prema odredbama Izbornog zakona BiH, usprkos tome što je osumnjičen za teška krivična djela i što je u pritvoru, Berilo ne gubi pravo da bude biran, jer zakon mu to spori tek ukoliko bi bio pravosnažno presuđen na kaznu zatvora šest mjeseci i duže.

S obzirom na to da je u predmetu u okviru kojeg je i uhićen tek otvorena istraga, sudeći prema dosadašnjoj pravosudnoj praksi u BiH i ovaj slučaj mogao bi se “otegnuti” i trajati godinama.

Imajući u vidu podršku koju su Berilu iskazale njegove pristalice iz Trnova, ukoliko pri sadašnjem stavu ostanu i do 6. listopada, nije isključena mogućnost da Berilo ponovo bude izabran za načelnika usprkos optužbama koje mu na teret stavlja Tužiteljstvo Kantona Sarajevo.

U prilog Berilu ide to što Općina Trnovo u FBiH ima mali broj stanovnika i prema popisu iz 2013. godine bilo ih je tek 1.502, dok je ta općina 1991. godine imala 3.090 stanovnika.

Berilo je prvo bio član i kandidat SDA, a potom je mijenjao “stranačke dresove” SDP-a, SBiH, pa se 2016. godine vratio u SDA.

Na posljednjim lokalnim izborima 2020. godine Berilo je načelnički mandat osvojio sa samo 1.886 glasova, što mu je bilo i više nego dovoljno da pobijedi protukandidata Elvedina Tatarevića koji je tada osvojio 380 glasova, što znači da je Berilo imao i 381 glas bio bi načelnik.

Prije četiri godine u Trnovu je prema podacima CIK-a BiH glasalo je 2.696 birača.

Berilo je za načelnika Trnova prvi put izabran 2002. godine na dvije godine, zatim je 2008. godine ponovo je izabran za načelnika, a četiri godine poslije osvojio je na izborima istu poziciju.

I na lokalnim izborima 2016. i 2020. Berilo je osvojio načelnički mandat.

Na izborima 2016. godine Berilo je dobio 1.594 glasa, dok je 2012. godine osvojio 1.671 glas, a 2008. godine imao je 1.322 glasa.

Faksimil potvrđenih rezultata izbora za načelnika Trnova iz 2016. i 2020. godine: Berilo osvojio mandat

Ovaj omjer i općenito broj glasova potrebnih za mandat načelnika Trnova, nikako nije srazmjeran značaju i obimu odluka koje donosi Općina Trnovo, odnosno načelnik te općine na čijem području se nalaze neke od najznačajnijih turističkih lokacija, ne samo u Kantonu Sarajevo, nego i u FBiH i u BiH i za koje se u Općini Trnovo donose odluke o izdavanju raznih dozvola za građenje, poput na području Bjelašnice, a za što i Tužiteljstvo KS između ostalog tereti Berila da je nezakonito postupao.

Berilo kojeg su pri kandidaturi za predstojeće lokalne izbore 6. listopada, osim SDA, podržali i SBiH i DF za protukandidata ima Bajru Lindova, zajedničkog kandidata SDP-a i NIP-a.

Raport.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.