Ponedjeljak, 16 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Posušje ostalo bez uglednog akademika – Preminuo Slavo Kukić

Preminuo je akademik i sociolog Slavo Kukić. Kukić je preminuo nakon višegodišnje borbe s teškom bolešću u 70. godini života.

Slavo Kukić rođen je u Posušju 21. srpnja 1954. godine. U veljači 1977. godine je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu stekao zvanje diplomiranog politologa, 1983. godine na interdisciplinarnom poslijediplomskom studiju Univerziteta u Sarajevu titulu magistra društvenih znanosti te, na koncu, u studenom 1986. godine na Fakultetu političkih znanosti titulu doktora socioloških nauka.

Od 1992. godine zaposlen je na Ekonomskom fakultetu u Mostaru, a redovni profesor postao je 1999. godine. Od 2018. godine bio je redovni član Akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Bio je i kandidat za Predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nakon izbora 2010. godine, ali nije izabran.

Ostati će upamćen kao rijetko precizan i britak analitičar bosanskohercegovačkog društva i političke stvarnosti. U okviru svoje znanstvene karijere napisao je veći broj znanstvenih radova i član redakcije i uredništva znanstvenih časopisa.

Od Slave Kukića, oprostio se premijer Federacije BiH i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. “Nismo uspjeli. Usprkos trudu liječnika, tvojoj ogromnoj volji i upornosti nismo uspjeli pobijediti opaku bolest. U ponedjeljak smo vidjeli posljednji put u Kliničkom centru kada smo svi bili optimisti jer ste pobijedili još jednu krizu. Jučer smo se čuli oko tvog prijevoza u Zagreb Nažalost, danas je došla tužna vijest, otišao je zauvijek Slavo Kukić. Otišao je još jedan veliki čovjek. Došlo je vrijeme da se oprostimo od našeg uglednog sugrađanina, političkog analitičara i iznad svega patriota. Njegov doprinos našoj zajednici i zemlji, kroz analize, zalaganje za istinu, ali i kritike kada je trebalo, ostaviti će neizbrisiv trag. Dragi profa neka tvoja borba za bolje društvo bude inspiracija budućim generacijama. Iskreno saučešće obitelji i prijateljima. Počivao u miru druže Slavo“, napisao je Nikšić.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.