Četvrtak, 19 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Osim Elmedina Volodera, među uhićenim i jedan Čovićevac, ali nije još Lasić!

Osim Elmedina Volodera, osumnjičeni u akciji ‘Landfill’ su još i Marijan Nikolić iz Žepča, Boris Zekić iz Orašja, te Reuf Kadrić zaposlenik Autocesta FBiH. Osim njih, među osumnjičenima je i privatnik iz Sarajeva Mustafa Musabegović.

Kako saznaje Dnevni.ba, Marijan Nikolić je brat Josipa Nikolića, nekadašnjeg šefa kabineta tadašnjeg ministra federalnog ministra prostornog uređenja u Vladi FBiH Josipa Martića, koji je kadar HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Upravo se Martić pohvalno spominjao kao najzaslužnija osoba za trase autoceste kod Žepča, a prema riječima pojedinaca iz Žepča ujedno je bio i jedan od vještaka koji je vršio procijene vrijednosti zemljišta prilikom eksproprijacije.

Bivši direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder, za kojeg je Županijski sud u Zenici izdao nalog za uhićenje zbog niza koruptivnih djela dok je bio čelnik ovog javnog poduzeća, kako saznaje portal Fokus.ba, predmet je nekoliko istraga.

Istrage osim Tužiteljstva ZDK provodi i Tužiteljstvo HNŽ-a. Tako bi bivšeg direktora Autocesta FBiH mogla zadesiti sudbina Ibrahima Hadžibajrića koji se procesuira zbog mnoštva krivičnih djela.

Današnja operativna akcija pod nazivom „Landfill“ terete njega i još nekoliko uposlenika Autocesta i drugih subjekata za krivična djela „udruživanje radi činjenja krivičnih djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, Odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne“, Pranje novca“ i to prilikom izgradnje dionice autoputa kod Žepča. Policijski službenici vrše pretrese na devet lokacija u tri županije, a u rano jutro su bili i u kući Volodera u Sarajevu.

Neslužbeno, istraga je mahom usmjerena na sumnjivu eksproprijaciju zemljišta u okviru dionice Poprikuše – Nemila. O toj dionici je Fokus pisao i u kontekstu sumnjivih radnji bivšeg ali i aktualnog rukovodstva Autocesta FBiH.

Kada je riječ o istrazi Tužiteljstva HNŽ-a protiv Volodera i drugih osoba, ona se, kako se doznaje privodi kraju i odnosi se uglavnom na kriminalne radnje počinjene na dionici Vranduk – Ponirak.

Podsjetimo, Fokus je u istraživačkom tekstu objavljenom u kolovozu 2022. godine otkrio kriminalne radnje na dionici Vranduk-Ponirak nadomak Zenice, a u koje je involviran i Voloder. Nakon toga Fokus je objavio seriju tekstova o tijeku istrage na ovom predmetu.

Naime, nakon pisanja Fokusa, Tužiteljstvo HNŽ-a je formiralo predmet “Vranduk-Ponirak”, a to se dogodilo u listopadu 2022. godine.

U okviru predmeta istraživali se informacije koje upućuju na organizirane kriminogene aktivnosti poput falsificiranja dokumentacije i drugih manipulacija. odnosno svjesnog napumpavanja cijena, tj. troškova ukupnih aktivnosti na poddionici, a sve kako bi za pojedine došlo do višemilijunske koristi.

U ožujku ove godine objavili smo informaciju o saslušanju Volodera, ali i sadašnjeg direktora Autocesta FBiH Denisa Lasića. Kako je Fokus objavio, pojedinci na saslušanju u Tužiteljstvu HNŽ-a, ali i kod nadzornog organa izjavili su kako pričinjena šteta na ovoj dionici iznosi više od 50 milijuna eura.

Inače, ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), čija je poddionica Vranduk – Ponirak, potpisan je 15. svibnja 2019. godine. Nadzor nad izvođenjem radova vrši konzorcij DRI upravljanje investicij d. o. o. (Slovenija) – DIVEL d. o. o. Sarajevo (BiH).

Ova dionica trebala je biti završena u kolovozu 2021. godine. Aneksom ugovora koji je potpisan 26. siječnja ove godine definiran je novi rok završetka radova i to na 31. ožujak 2026. godine – objavio je Fokus.ba.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.