Četvrtak, 19 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Granična policija BiH zaobilazi vlastite odluke: prioritet vanjskim kadrovima, a ne zaposlenicima?

Dana 10. 09. 2024. godine Granična policija Bosne i Hercegovine je raspisala javni oglas za prijem novih policijskih službenika i to 125 u činu „policajac“ i 25 u činu „mlađi inspektor“. Gledajući na prvi pogled ova bi informacija trebala biti vrijedna pohvale, ali ako uradimo dublju analizu ovaj čin predstavlja direktan udar na profesionalnost i posvećenost postojećih policijskih službenika, koji godinama unazad nesebično služe svojoj državi. Samo posljednje tri godine, Granična policija BiH je uložila značajna sredstva u obrazovanje tri generacije policijskih službenika u činu „mlađi inspektor“, ukupno oko 75 kandidata. Unatoč tome, interni konkursi za napredovanje su izuzetno rijetki, a posljednji je održan još 2021. godine, kada je popunjeno svega 8 mjesta. Istovremeno, umjesto ulaganja u usavršavanje postojećih kadrova, prioritet se daje školovanju potencijalno rukovodnog kadra, što dodatno pogoršava situaciju.

Pored svega navedenog, upućujemo na očito kršenje Odluke o načinu popunjavanja upražnjenih radnih mjesta za čin mlađeg inspektora u Graničnoj policiji BiH. Ova odluka, koja je donesena u cilju transparentnosti, očigledno se sistematski zaobilazi. Prioritet se daje „vanjskim“ kandidatima, iako postoji veliki broj kvalificiranih policijskih službenika koji su spremni preuzeti veću odgovornost.

Ovakvo postupanje upućuje na zaključak da se sistemski radi na dovođenju Granične policije BiH u što teži položaj, kako bi se stvorila podloga za izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima BiH i produženje starosne granice za umirovljenje. Na ovaj način, rukovodstvo Granične policije direktno ugrožava egzistenciju svojih zaposlenika i dovodi u pitanje sigurnost granice Bosne i Hercegovine.

Ovakvo postupanje ne samo da demotivira postojeće zaposlenike, već i dovodi u pitanje kvalitet rada Granične policije BiH. Naime, interno zaposleni posjeduju neprocjenjivo iskustvo i poznavanje specifičnosti posla, što im omogućava brže i efikasnije obavljanje zadataka.

Predstavnici Samostalnog sindikata policijskih službenika Granične policije najoštrije osuđuju ovakav neprofesionalan i nepravedan odnos prema svojim članovima. Nećemo dozvoliti da se sa nama tako postupa i spremni smo poduzeti sve zakonske mjere kako bismo zaštitili svoja prava i interese.

Tražimo hitnu reviziju svih postupaka zapošljavanja u Graničnoj policiji i striktno poštivanje važećih propisa. Takođe, očekujemo da će nadležni organi preduzeti sve potrebne mjere kako bi se zaštitila prava policijskih službenika i osiguralo pravilno funkcioniranje Granične policije BiH.

Kako se sve navedeno ne bi dovodilo u kontekst, Samostalni sindikat policijskih službenika Granične policije podržava prijem policijskih službenika u činu „policajac“, nadamo se uskoro i u većem obimu.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.