Srijeda, 18 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

GRAD ČAPLJINA: Na sumnjive ugovore potrošeno 2.4 milijuna KM

Prema izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH u 2023. godini Grad Čapljina nije poštovao Zakon o javnim nabavkama prilikom nabavke usluga i radova ukupne vrijednosti najmanje 2,4 milijuna maraka

„Tenderska dokumentacija u postupcima nabavki radova izgradnje i održavanja cesta i javne rasvjete za koje su u 2023. godini zaključeni ugovori u vrijednosti od najmanje 2.439.746 KM ne daje potpune informacije o uvjetima ugovora, jer nisu utvrđene količine predmeta nabavke, niti podaci o lokacijama izvođenja radova i dionicama puteva“, utvrdili su revizori u Izvještaju o financijskoj reviziji Grada Čapljine za 2023. godine

Prema izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH u 2023. godini Grad Čapljina nije poštovao Zakon o javnim nabavkama prilikom nabavke usluga i radova ukupne vrijednosti najmanje 2,4 milijuna maraka. Kršenje ZJN jedan je od razloga zašto je Grad dobio mišljenje sa rezervom za usklađenost rada sa zakonima i propisima. Kršenje Zakona o javnim nabavkama krenulo je već početkom prošle godine prilikom izrade Plana javnih nabavki za 2023. godinu. Plan je izmijenjen dva puta, te je nakon izmjena procijenjena vrijednost planiranih nabavki iznosila 11.864.855 KM.

Iz revizorskog izvještaja

„Plan sadrži postupke javnih nabavki koji su započeti ili provedeni ranijih godina, a ne samo oni koje je Grad namjeravao pokrenuti u godini za koju se plan donosi, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Dakle, Plan javnih nabavki nije sačinjen na način da daje sveobuhvatne podatke o svim postupcima koji se planiraju provesti u 2023. godini“, navedeno je u Izvještaju.

Iako je po Zakonu o javnim nabavkama Grad Čapljina bio dužan da radi provjere tržišta za veliki broj nabavki to nisu radili.

Iz revizorskog izvještaja

Grad Čapljina je u toku 2023. godine nabavljao usluge reprezentacije prema postupku u skladu sa posebnim režimom – nabavka usluga iz Aneksa II, koje su revidirane u okviru izdataka za materijal, sitan inventar i usluge.

„Utvrdili smo da za navedene nabavke, u iznosu od najmanje 50.226 KM, nisu objavljena obavještenja o dodjeli ugovora kako je to propisano Zakonom o javnim nabavkama“, navedeno je u Izvještaju o financijskoj reviziji Grada Čapljine za 2023. godinu.

Osim toga otvoreni postupak javne nabavke radova „Održavanje i izvođenje radova na lokalnim cestama na području Grada“ pokrenut je 2022. godine, a početkom 2023. godine zaključena su dva okvirna sporazuma sa dobavljačima „Colorex“ d.o.o. Mostar (60.000 KM) za LOT 1 i „3-DIS“ d.o.o. Čapljina (900.000 KM) za LOT 2.

Revizijom je utvrđeno da tenderskom dokumentacijom nisu utvrđene točne ili okvirne količine predmeta nabavke, ili procijenjeni udio stavke, niti tenderska dokumentacija sadrži podatke o dionicima i dužini puteva koji su predmet održavanja. Pojedinačni ugovori s dobavljačima zaključuju se za količine i lokacije navedene u troškovnicima radova.

„S obzirom na to da tenderskom dokumentacijom nisu određene točne ili okvirne količine predmeta nabavke ili procijenjeni udio stavke, niti dionice i dužine puteva, konstatiramo da nije sačinjena u skladu sa članom 53. Zakona o javnim nabavkama i odredbama Uputstva za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda,“ naveli su federalni revizori.

Također, ni u postupcima javne nabavke „Izgradnje, dogradnje i održavanja javne rasvjete“ nakon kojeg je zaključen okvirni sporazum u vrijednosti od 960.000 KM i „Asfaltiranje i betoniranje lokalnih cesta“ nakon kojeg je zaključen okvirni sporazum u vrijednosti od 3.000.000 KM, tenderskim dokumentacijama nisu utvrđene točne ili okvirne količine predmeta nabavke ili procijenjeni udio stavke, niti podaci o lokacijama izvođenja radova.

U tijeku 2023. godine na osnovu navedenih okvirnih sporazuma zaključeni su pojedinačni ugovori u vrijednosti od najmanje 2.439.746 KM.

PratimoTendere.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.