Srijeda, 18 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Bolni udarci za Čovićevu stranku: Podružnice mu se raspadaju kao kule od karata, a oporba, nigdje je!

Po ugledu na ‘uzora’ i njegovu hacijendu u Mostaru, Čovićeva ‘zlatna generacija’, zaposlena po ministarstvima ili javnim kompanijama je sagradila fascinantne vile po žepačkim naseljima, kojih se ne bi postidjeli niti američki biznismeni. Hrvatska oporba mora agresivnije u kampanji koristiti kleptomaniju HDZ-a BiH.

Sramotno varanje čestitih i skromnih vlasnika poljoprivrednih parcela na pravcu Koridora VC u Zeničko-dobojskoj županiji i kriminalna zlouporaba ‘povlaštenih informacija’ je samo mrvica otimačine privatnog i državnog novca od strane gramzljivaca dvije dugogodišnje vladajuće nacionalne stranke SDA i HDZ BiH duž cijele autoceste.

Tih ‘jadnih’ 400 i nešto tisuća maraka za koje se sumnjiče da su ih podlo maznuli Elmedin Voloder, Marin Nikolić, Boris Zelić, Mustafa Musabegović bi se moglo lako zanemariti i progutati, međutim kriminal i korupcija su daleko morbidniji na Koridoru i oni su začeti još od projektiranja pa do početka gradnje i višegodišnjeg mrcvarenja s pojedinim dionicama.

Bitno je što se premijer FBiH Nermin Nikšić odvažio otvoriti pandorinu kutiju pljačke i sada nikako ne smije zakočiti. Dapače, prvi čovjek Vlade mora još i više zasukati rukave i kaznenim prijavama premrežiti sve sumnjive transfere na autocesti kroz Federaciju BiH. Mutnih talova je nesumnjivo sijaset.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović i njegova stranka su doživjeli novi bolni udarac u Žepču i to svega nekoliko tjedana pred lokalne izbore. Iako o tome šuti kao mumija, Čović je itekako svjestan provalije u koju su se doveli njegovi mešetari u Žepču.

Nije lukavi vođa HDZ-a BiH tek bezveze poslao nedavno svoju zamjenicu Borjanu Krišto da otvori novoizgrađenu osnovnu školu u gradiću na Bosni gdje njegov favorit za načelnika Mato Zovko vodi bespoštednu političku borbu s rivalima iz Hrvatskog demokratskog saveza i SDA.

Za pretpostaviti je da je, kao prvo, Čovićev partner Nermin Nikšić pojasnio svoju kaznenu prijavu protiv više osoba bliskih ili članova HDZ-a BiH, dok je zasigurno vođa HDZ-a BiH, kao iskusni političar namirisao da se nešto zloćudno sprema za Žepče.

Iako nije izravno prozvan niti osumnjičen za bijednu prijevaru žepačkih seljaka, Mati Zovki su sada znatno umanjene ionako upitne akcije na listopadskim općinskim izborima. Bit će još crnje ako se obistine nagađanja, pa i pouzdane najave, da će policija i tužitelji proširiti istragu i na neke poznate ‘hadezeovce’ u Žepču.

Uglavnom, mnogi su u Žepču odahnuli i s odobravanjem pozdravili raskrinkavanje kriminala za kojeg su svi odavno uglavnom i znali. Godinama Čovićeve perjanice na tom području na misteriozan, dakle sumnjiv, način podebljavaju svoje bankovne račune i gomilaju nekretnine.

Čovićev ‘zlatni naraštaj’, uglavnom zaposlen po federalnim i državnim institucijama, je sagradio velebne viletine kojih se ne bi posramili niti američki vlasnici multinacionalnih kompanija. Kod neki čak niti supruge ne rade. Nije to ništa čudno, imaju oni svog uzora, vođu koji je nešto slično izgradio u ‘stolnom gradu’.

Naravno, samoproglašeni stožernik će i dalje obmanjivati svoje zaslijepljeno članstvo i hrvatski puk kako će njegov HDZ BiH na lokanim izborima polučiti čak i bolji rezultat od prethodnog ciklusa. Na terenu je u Bosni stanje ipak potpuno sumornije.

Podsjećamo, nedavno je došlo do pogibeljnih podjela među braniteljima, veteranima u Središnjoj Bosni i to, po svim pokazateljima jako opterećuje hrvatsko biračko tijelo i, to se, kako doznaje Dnevni list, osjetilo na njihovim zadnjim sportskom igrama.

Dobri poznavatelji prilika ne dvoje kako je čelnik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana HVO-a Drago Smoljo svojim reizborom i ne podnošenjem financijskog izvješća podijelio branitelje. Ponajviše zbog njega mnogi veteran su navodno odlučili bit i na listama hrvatske oporbe. Unutarnje optužbe su sve češće i Smoljo je krenuo u otvoreni sukob s Jajcem i Bugojnom što je opet uzrokovalo velike probleme na terenu.

Vitez je posebna priča. Veliki problemi ministra zdravstva i sive eminencije u tom gradiću Ante Matića i veliki problemi s vodoopskrbom smanjili su šanse Borisu Marjanoviću za novi načelnički mandat. Po Vitezu se naglas priča kako je pokušaj plaćanja bošnjačkih birača od strane HDZ-a BiH ipak došao do ušiju lokalnih dužnosnika SDA. Kako tvrdi naš izvor iz te stranke su najavili čak i alarmiranje tužiteljstva i policije.

Novi Travnik će isto tako voditi neizvjesnu utakmicu u kojoj bi se korektno djelovanje Stjepana Duje trebalo prepoznati i honorirati čak i od dijela bošnjačkih birača.

U međuvremenu se nastavljaju bespoštedni unutarnji sukobi u županijskoj organizaciji HDZ-a BiH. Kiseljak i dalje bojkotira rad ŽO-a.

Ali novi bolni udarac za Čovićevu stranku se dogodio unutar zajednice žena. Nedavno je u toj organizaciji izabrano novo rukovodstvo, međutim repovi su ostali. Kako se špekulira, famoznoj Suzani Krišto, nekadašnjoj miljenici Marinka Čavare, dugogodišnjeg glavnog Čovićevog potrčka u Središnjoj Bosni, obećano je mjesto dopredsjednice na Saboru.

Ispostavilo se kako je navodno Marina Pendeš, bivša državna ministrica obrane iza leđa odigrala igru i izvarala Krišto. Tako iza sebe ostavila još jedan u nizu otvorenih sukoba unutar ove duboko podijeljene stranke.

Lokalni izbori su 6. listopada i velika su kušnja za HDZ BiH. Neobjašnjivo je međutim što hrvatska oporba nijemo promatra skandale koji potresaju vladajuću Čovićevu stranku. Teško je dokučiti stvarne razloge, ali šansa se nudi na pladnju.

Dnevni.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.