Petak, 20 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Načelnik Posušja Ante Begić kao mali političarćić “suče” kao i veliki političar!

Nova općinska vlast u Posušju nakon pobjede na izborima 2020. godine obećavala je svašta. Između ostaloga na izbornim obećanjima našla se izgradnja vodovodne mreže u cijeloj općini, izgradnja autobusnog kolodvora, kao i graničnog prijelaza ‘Osoje’, završetak nove osnovne škole i druge aktivnosti.

Ono što se možda najčešće moglo čuti iz oporbenih krugova je simbioza s nogometnim klubom HŠK Posušje koje je, po njima, bilo u prevelikom fokusu u proteklom mandatu. Općinske vlasti aktivno su podržavale i podržavaju klub. Samo za ugradnju hibridnog travnjaka Općina Posušje je uz pomoć Vlade ŽZH potrošeno je oko 550 tisuća maraka.

Među neispunjenim predizbornim obećanjima su kapitalni projekti poput autobusnog kolodvora, pročistača pitke vode i kanalizacije, a često se mogla čuti i kritika na nepostojanje prostornog plana. Kritike na rad vladajućih mogle su se čuti i u smjeru ignoriranja ili neprovođenja kvalitetnih inicijativa.

“Općinsko vijeće Općine Posušje u kojem većinu ima HDZ BiH i načelnik Ante Begić, od datih obećanja 2020. godine su vrlo malo ispunili. Priča o autobusnom kolodvoru se aktivira kao kampanja, prije mjesec dana ponovo je promijenjena lokacija na kojoj bi se trebao graditi autobusni kolodvor iako je načelnik Begić u intervjuu za Večernji list 6. svibnja 2021. rekao da su u tijeku pripremni radovi. Drugi kapitalni projekt koji su obećavali je izgradnja pročistač pitke vode na Senjakovini, au četiri godine nisu uspjeli napraviti glavni projekt, a kamoli nešto više.

Planom kapitalnih investicija u ŽZH za izgradnju ovog projekta osigurana je bio jedan dio sredstava, koji je prošao zbog nepostojanja projekta. Treći kapitalni projekt je kanalizacija, u tijeku četiri godine izgrađeno negdje oko 600 metara. Koliko su vladajući nesposobni govori podatak da je općina Posušje, jedina općina u ŽZH koja nema prostorni plan, niti urbanistički plan, nego se urbanistički uvjeti koriste iz 1986, godine. Načelnik općine nije poštivao Odluku OV o izvršenju proračuna, sredstva je trošio mimo predviđenih po više stavki, tako je u proračunu za 2024. godinu planirano 500. 000 maraka, a da bi prije mjesec dana promijenio lokaciju i ovlasti prebaci na JP Urbikom bez ikakvog elaborata.

Nadalje, načelnik je cijeli mandat odbijao donijeti odluku o raspisivanju Javnog natječaj za ravnatelja Gradske knjižnice fra Petar Bakula, iako je Zakon o Ustanovama kazao da se v.d. može biti šest mjeseci, kod nas je vršitelj dužnosti već četiri godine. Kad smo kod nepotizma od strane načelnika i raznih povjerenstva koje osniva OV, u kojem HDZ BiH ima većinu, glavni kriteriji su stranačka iskaznica HDZ u odnosu na sve stručne kompetencije, a isti je odnos i prema zahtjevima vezanih za izmjene i dopune prostornih planova”, kažu za hercegovina.info oporbeni vijećnici Ljiljana Pirić i Tomislav Topić.

“Iako se žitelji susreću s velikim problemima u katastru općine, o čemu ste i vi pisali, izvođenje radova od strane JP Vodovod na privatnoj parceli u Batinu, kao i nestajanje posjedovnog lista iz katastra, zatim mijenjanje regulacijskih planova tako da se neke parcele skupljaju, nereagiranje općinske inspekcije na nelegalnu gradnju su problemi o kojima načelnik šuti, a na pitanje postavljena na sjednicama vijeća od mene i vijećnika Topića vezano za ovu problematiku šuti.

Od strane načelnika je zanemareno i izvješće Centra za socijalni rad u kojem stoji da je nasilje u obitelji u 2023. godini poraslo za 300 posto. Načelnik, ne želi nigdje gdje oni nemaju kontrolu uložiti niti jednu marku, tako je odbio sufinanciranje smještaja oko 300 djece u privatne vrtiće, a javni vrtić ima samo 120 mjesta. Fokus je na športu, velika ulaganja su u stadion Mokri Dolac, sa svih razina do te mjera da OV nema uvid u sredstva koja se slijavaju u kasu HŠK Posušje.

“Budući da pripadam oporbi ipak ću biti objektivna i mislim da je najveći problem taj stranački nepotizam, sve ostale inicijative bez obzira koliko su dobre su zanemarene ako su došle od strane oporbe, kao i amandmani na proračun. Općina ništa nije poduzela na demografskoj slici u odnosu što rade općine u okruženju. Samim praćenjem rada OV Posušje od strane ‘CGS’, vidljivo je kako su vijećnici HDZ-a, doslovce četiri godine prespavali odnosno dizali su ručice bez ikakvih pitanja i rasprava”, zaključila je Pirić te dodala da smatra ako netko ne ispuni bar 50 posto obećanja, nije zaslužio novo povjerenje građana.

Javna poduzeća “Komrad” i njegov nasljednik JP “Vodovod” nisu izmirivali obveze po kreditu od Međunarodne asocijacije za razvoj u iznosu od 13,8 milijuna SDR, što predstavlja značajan dug. Općina nije evidentirala ove obveze kao uvjetne u izvanbilančnoj evidenciji, iako je potencijalno odgovorna za njihov povratak.

Revizori su utvrdili nepravilnosti u iskazivanju kratkoročnih i dugoročnih obveza, uključujući pogrešno evidentiranje prihoda i izdataka, kao i neusklađenost s pravilnicima o knjigovodstvu. Na primjer, kreditne obveze nisu prikazane kao izdaci, a kratkoročna potraživanja su evidentirana bez validnih isprava.

Općina nije provela revalorizaciju stalnih sredstava sukladno propisima, što je rezultiralo netočnim prikazom vrijednosti kapitalne imovine, uključujući manjkave knjige kapitalne imovine.

Namještenici Općine su dobivali jednokratne naknade za poslove koji su već dio njihovih redovitih radnih zadataka, što revizori smatraju neopravdanim. Posebno je spomenuto isplaćivanje za poslove koje bi trebali obavljati zaposlenici na svojim sistematiziranim radnim mjestima, bez popunjavanja upražnjenih pozicija.

Ugovori o djelu su zaključivani za poslove koji su već predviđeni kao redoviti poslovi u okviru sistematiziranih radnih mjesta. Revizori nisu mogli potvrditi osnovanost ovih ugovora, koji su rezultirali dodatnim troškovima za Općinu u iznosu od najmanje 47.550 KM.

“Kao vijećnik ispred HSS-a, koji je imao priliku iz prve ruke pratiti rad vladajuće garniture u protekle četiri godine s načelnikom Begićem, mogu istaknuti nekoliko ključnih zapažanja. Prvo, ne mogu, a da ne pohvalim vrhunski PR mladog načelnika Begića, koji bi mogao konkurirati i samom Plenkoviću. Ante je, kako netko reče „prekucao igricu“, jer što god se radilo u Posušju, načelnik će biti prvi koji će se uslikati i to objaviti u medije.

No, ako se skine taj sjaj s fotografija, ostaje druga stvar koja zabrinjava – a to je filtriranje informacija i minimalna mogućnost javne rasprave. Zbog filtriranja vijesti, prava rasprava o lokalnim pitanjima skoro da ne postoji. Tek od 20. sjednice općinskog vijeća općine Posušje imamo mogućnost preslušavanja sjednica na web stranici općine. Radio Posušje, koji je nedavno obilježio značajnu obljetnicu: 40 godina postojanja, ima sve tehničke i kadrovske preduvjete za vođenje dijaloških emisija o lokalnoj i županijskoj politici. Međutim, takve emisije, osim uoči izbora, praktički ne postoje, osim onih pažljivo režiranih s aktualnim načelnikom. Pritom ne smijemo zaboraviti da je radio javno poduzeće, financirano novcem svih poreznih obveznika i žitelja Posušja. Bez potrebe da se sad opet dublje vraćam u problematiku sukoba interesa između predsjednice udruge žena ispred općinskog HDZ-a i direktorice radija koja je jedna te ista osoba, jasno je da transparentan dijalog izostaje”, istaknuo je za hercegovina.info Mario Šušnjar, oporbeni vijećnik iz redova HSS-a te dodao dok druge radiopostaje proizvode ozbiljne emisije poput ‘Poligrafa’ na HRT1, u Posušju se zadovoljavaju sa ‘svadbenim željama’.

“Treće jest činjenica da je načelnik Begić preuzeo gotovo gotove projekte svog prethodnika Bage, s nikad većim proračunom zahvaljujući poskupljenju cijena i većem priljevu sredstava od poreza. Očekivalo se da će s tim sredstvima završiti i započeti nove kapitalne projekte koje sam već ranije spominjao, poput pročišćivača pitke vode na Senjakovini, kanalizacijskog pročišćivača fekalija na Topali, širenja kanalizacije u gradskoj jezgri (od Urbikoma se nismo pomakli 1 metar u ovom mandatu), prostorni plan i početak radova na sjevernoj obilaznici, donošenje GUP-a kojeg nemamo još od 80-tih, te donošenja raznih poticajnih i socijalnih mjera za porodilje i vrtiće.

A što se radi? Veliki dio novca iz proračuna i s večih razina usmjerava se na jedan ili dva projekta. Ne postoji balans kod proračuna. To je neozbiljno i neodgovorno, posebno kada uzmemo u obzir da Posušje ima najmanja izdvajanja za poticaje i socijalne mjere u susjedstvu. Uz sve to, u protekle četiri godine svjedočili smo brojnim aferama s članovima vladajuće garniture kao i u javnim poduzećima općine, što je daleko od dobrog upravljanja. Još je poraznija činjenica da načelnik nema ozbiljnog protukandidata na nadolazećim izborima 2024. godine, što ukazuje da su ljudi potpuno nezainteresirani za politiku.

Pravi autoritet načelnika se mjeri na terenu, u konkretnim situacijama. No, tu ga nema, i tu se vladajući vode politikom manjeg otpora i nezamjeranja. Primjerice, ako je netko zagradio javni put svojim zidom, štalom, wc-om ili bilo s čim drugim, ili je okupirao dio javne površine, poput ulice, šume ili gradskog parka to se mora ukloniti odmah ili na način da se okupatoru da rok da prepreku sruši ili će općina/grad izvesti radove uklanjanja, te će fakturirati troškove ovome što je ogradio”, nastavio je te kazao da okupacija javnih površina ne može biti opravdanje zašto je neka ulica npr. od dvosmjerne postala jednosmjerna ulica.

“Od pozitivnih stvari u mandatu načelnika Begića pozdravljam rekonstrukciju ulice fra Petra Bakule. Kako često cirkuliram po gradu zbog posla, smatram da na isti način trebaju rekonstruirati i ulice Stjepana Radića i Marka Marulića, jer su jedne od žila kucavica našeg grada.

Pozdravljam šminkanje i rekonstrukciju stadiona Mokri Dolac, zgrade radija Posušje, ali i parka u Borićima, ali moram izraziti ozbiljnu zabrinutost. Zašto su Borići nedavno isparcelizirani i kako je uopće moguće da je put prošao kroz sred parka u katastru? Taj prostor trebaju biti pluća grada, a ne prometnica ili novi građevinski projekt. Borići moraju ostati park za razonodu, a ne meta za betonizaciju. Prije par dana (opa. neposredno pred lokalne izbore) općina je otvorila ispostavu dječjeg vrtića Bajka u Viru što je za svaku pohvalu i ovom prilikom čestitam ravnateljici vrtića na uspješnoj realizaciji.

Moram priznati da je oporba u ovom mandatu stvarno dala sve od sebe – iako to možda nije bilo dovoljno da se prepozna. Mislim da samo još Grude u našoj Županiji imaju ovako aktivno i sadržajno Vijeće. Rad vijećnika u lokalnoj zajednici je zaista iscrpljujući, a na svako postavljeno pitanje dobivali smo ili paušalni odgovor ili neko birokratsko prebacivanje u pisani oblik, čisto da se ubije volja za daljnjim radom. Kao vijećnik, iznio sam desetke prijedloga i inicijativa u mandatu, međutim zabava počinje tek kada te iste prijedloge kasnije za godinu dvije ‘magijom’ prepakiraju i paušalno usvoje, ali tada kao sjajne ideje nekog vijećnika iz vladajuće garniture. Ovaj manevar pokazuje da je populizam doveden do savršenstva – nije bitno što predlažeš, bitno je tko predlaže”, zaključio je Mario Šušnjar.

Hercegovina.info

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.