Subota, 21 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

U BIH bi dobio “Večernjakov pečat” – Uhićeni HDZ-ov bivši šef Cesta primao 4889 eura plaće. Ima pet stanova, kuću..

USKOK provodi akciju u tri hrvatska grada, u tijeku su uhićenja. Među uhićenima su HDZ-ovac Josip Škorić, donedavni predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, te njegov bratić Zoran Škorić, predsjednik Uprave Osijek Koteksa. Treća uhićena osoba je Sanda Bajtl.

Škorićev životopis otkriva da je u Hrvatskim cestama bio od 2005. godine kad je započeo kao šef ispostave u Osijeku. Član Uprave bio je od 2008. do 2011. godine, kad je došao na čelo tvrtke, u vrijeme vlade Jadranke Kosor. Par mjeseci nakon što je u prosincu 2011. godine vladu formirala Kukuriku koalicija, smijenjen je s te pozicije. No, ni nakon toga nije napuštao tvrtku niti je ostao bez visoke menadžerske pozicije. Do 2017. godine bio je na čelu Sektora za održavanje i promet. Nakon toga ponovno je postao predsjednik Uprave, što je bio sve do aktualne ostavke.

Njegova imovinska kartica otkriva da je primao neto plaću od 4889.81 eura, odnosno bruto plaću od 8119.14. Supruga mu je prema imovinskoj kartici također zaposlena u Hrvatskim cestama, gdje prima mjesečnu plaću od 2549.06 eura neto.

Škorić i supruga imaju dva kredita, jedan u iznosu od 74.397,77 eura i drugi u iznosu od 70.000,00 eura. Škorići posjeduju pet stanova u Osijeku čiju vrijednost procjenjuju na 150.000, 60.000, 250.000, 95.000 i 140.000 eura. Također posjeduju i kuću s okućnicom u Osijeku čiju vrijednost procjenjuju na 250.000 eura.

Vlasnici su i dionica u niz kompanija, među kojima su Liburnia Riviera Hoteli, Hrvatski telekom, Atlantska plovidba…

Imaju štednju od 3800 franaka te 116.000 eura.

Uskok i policija ranije jutros su potvrdili da su uhitili više osoba u Zagrebu, Osijeku i Vukovaru, a među uhićenima je, kako se neslužbeno doznaje, donedavni predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te njegov rođak, predsjednik uprave Osijek Koteksa Zoran Škorić. Navodno je uhićena i direktorica tvrtke Structiv Sanda Bajtl.

Mediji doznaju da ih se sumnjiči za namještanje poslova za popratne sadržaje na osječkoj obilaznici.

U policiji kažu da će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku, dok će kaznenu prijavu protiv njih podnijeti Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Uskok dodaje da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju, odnosno hoće li protiv njih pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor, o čemu će, kako ističu, pravodobno obavijestiti javnost.

Josip Škorić je na čelu Hrvatskih cesta bio od 2017. a mediji su ga spominjali kao jednog od najbližih suradnika ministra Olega Butkovića. Ostavku je iz osobnih razloga podnio u kolovozu, no u istoj je javnoj tvrtki ostao raditi kao savjetnik.

“Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u potpunosti podržava rad istražnih tijela u svakom slučaju, a pogotovo kad postoje sumnje na korupciju na najvišim razinama. Današnji slučaj ne možemo dodatno komentirati jer u ovom trenutku nemamo više saznanja od onih iznesenih u medijima, no ističemo kako je za nas ključno da se ovakvi događaji rasvijetle u postupku koji slijedi”, objavili su.

Potpredsjednici vlade i ministri Ivan Anušić i Tomo Medved rekli su u Vukovaru da ne mogu komentirati današnja uhićenja više osoba zbog korupcije, među kojima i bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića, jer je to u nadležnosti DORH-a i USKOK-a.

“Ne mogu komentirati jer je u ovom trenutku to stvar istrage i DORH-a. Naravno da me iznenadilo”, izjavio je novinarima ministar obrane Anušić u Vukovaru, gdje je s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice bitke za Vukovar i ustroja 204. brigade Hrvatske vojske.

I ministar Medved novinarima je rekao da ne zna ništa više od onoga što je objavljeno u medijima, naglasivši da vlada u proteklih osam i pol godina nema utjecaj na pravosuđe. “To je nadležnost DORH-a i USKOK-a i vjerujem da će uskoro izaći s cjelovitim informacijama uslijed kojih elemenata ih se tereti”, dodao je.

“Imali smo sličnih situacija…”

Budući da je uhićeni bivši predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić član HDZ-a, Medved je rekao da će se o njegovom slučaju odlučivati po redovitoj proceduri.

“Nažalost, imali smo sličnih situacija i stranka je tu vrlo jasna, nulta stopa tolerancije na svaki oblik kriminala”, istaknuo je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nije komentirao uhićenje bivšeg predsjednika uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića, rekavši da je o tome doznao iz medija te će se o slučaju očitovati Državno odvjetništvo RH (DORH).

“Nemam nikakvih komentara, vjerujem da će se DORH očitovati”, izjavio je premijer Plenković na upit novinara na kraju konferencije za novinare u Banskim dvorima o najnovijem Izvješću svjetske Agencije za kreditni rejting Fitch koja je podigla kreditni rejting Hrvatske s ‘BBB+’ na ‘A-‘.

Dodao je kako nije znao za sumnje protiv bivšeg predsjednika uprave Hrvatskih cesta Josip Škorića, koji je član HDZ-a u Osječko-baranjskoj županiji. Upitan je li mu Škorić objasnio razlog ostavke prije mjesec dana premijer Plenković je rekao da nije, da ga nije ni vidio niti mu je on sugerirao da podnese ostavku.

Što se tiče Škorićevog članstva u HDZ-u, Plenković kaže da je stranački Statut predvidio ovakve situacije, nadležna stranačka tijela odlučivat će o njegovom statusu u HDZ-u, što će ići po redovitoj proceduri.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.