Petak, 18 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Predstavljanje knjige Ante Kraljevića u Širokom Brijegu pod nazivom „Ganga – osebujno pučko pivanje“

Knjiga Ante Kraljevića pod nazivom „Ganga – osebujno pučko pivanje“ bit će predstavljena u širokobriješkoj Narodnoj knjižnici u četvrtak, 26.rujan, s početkom u 19 sati. U programu predstavljanja sudjeluju Damir Zorić, Jure Miloš, Marinko Mikulić te sam autor. Glazbeni dio programa upotpunit će nekoliko gangaša.

Knjiga Ante Kraljevića ‘Ganga – osebujno pučko pivanje’ objavljena je godine 2024. i pridstavlja sveobuhvatan opis ovoga, u svitskim razmirima, neobičnoga pivanja. Uz obće podatke o ganginu nazivlju, podritlu same riči, dosadašnjim radovima o gangi i pismicama na koje se ganga piva, u sridišnjemu je dilu knjige opisana ganga kao osebujno pučko pivanje, način njezina nastanka i po prvi put popisani su svi napivi gange. Nađeno ih je 413 svrstanih u četiri vrste (bekijsko-imotska, belevarijska, najinska i rera), te se posebno obrađuju sredstva, kojim se narodni skladatelj služi pri stvaranju inačice postojećeg ili podpuno novog napiva. Posebno su obrađeni dugi i omiljeni napivi.

Na kraju je navedeno dosada najcilovitije knjigopisje (literatura) o gangi, te popis svih dosadašnjih snimaka gange (nosači zvuka, poveznice na omrižne stranice) i kazalo imena, naziva i pojmova. Knjigu su ocinili prof. dr. Tamara Karača Beljak i prof. dr. Damir Zorić.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.