Ponedjeljak, 30 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Čapljinska neovisna stranka: Politici nije mjesto u školama, djeca nam se ponižavaju, a nastavnicima i profesorima su ruke svezane

Nalazimo se u tjednu kada bi učitelji, nastavnici i sveučilišni profesori trebali svečano proslaviti svoj dan. Na žalost, nikakva razloga za slavu nema, nego samo razlog za žalost.

Najgora situacija od svih škola u županiji je u Srednjoj kao i Osnovnoj školi Vladimir Pavlović u Čapljini gdje Vidićev nesposobni kadar godinama sustavno derogira školstvo. Ništa gore za rad s mladima nema od nezadovoljne zbornice (nastavnika i profesora), a takav je slučaj sa školama u Čapljini gdje se „mora“ vršiti Vidićeva naredba. Politici nije mjesto u školama, djeca nam se ponižavaju, a nastavnicima i profesorima su ruke svezane. To je rezultiralo masovnim ispisivanjem djece i prelaskom u susjedne općine Metković i Ljubuški. Situacija je takva da se pred školama nalaze zastave, koje bi trebalo spustiti na pola koplja.

Županije sa hrvatskim većinom kao i Grad Čapljina financiraju Sveučilište u Mostaru SUM, HDZ-ovsku utvrdu iz koje ova stranka crpi sve resurse, dok se sindikatu sveučilišta opstruira sama registracija kako bi se što više utišalo ne zadovoljstvo profesora na Sveučilištu. Broj studenata drastično opada zbog četiri puta većih školarina od ostalih visokih učilišta u BiH, dok profesori imaju tri puta manje plaće, a rektor skupo kupuje priznanja na izmišljenim ljestvicama i prodaje maglu. Želite li dragi sugrađani financirati sveučilište koje preko vladajuće „partije“ pljačka naše studente, a čije majke obolijevaju radeći na njivama kako bi platili visoku školarinu za financiranje rektorovih „vodoskoka šampanjaca“. Nemojte dozvoliti da pred vašom djecom nakon diplomiranja budu dva izbora: bauštela ili metla u Njemačkoj ili Irskoj.

Hoćete li glasati za one koji kradu iz tanjura Vašeg djeteta, a na drugoj strani netransparentno rasipaju desetke milijuna maraka iz županijskoga proračuna na tobožnju ekologiju, turizam, kulturne manifestacije i slično, a da se ne pitaju kako prosvjetari, koji su direktni korisnici proračuna, preživljavaju mjesec za mjesec.

Vlada HNŽ-a na čelu s Marijom Buhač uspjela je ubiti svaki ponos i dignitet prosvjetnoga radnika te ih je toliko ponizila da ih je političkom odlukom suda o zabrani štrajka, silom vratila u učionice. Zabrana provođenja štrajka sindikatima osnovnih i srednjih škola u HNŽ-u čista je diktatura i uvođenje strahovlade kakvo još nije viđeno ne samo na našim prostorima, nego i šire. Ovakvo što je nezamislivo u 21. stoljeću u jednom demokratskom uređenju. Poruka koju Vlada šalje nije samo upućena prosvjetarima, nego i svim budućim naraštajima, današnjim školarcima i studentima da je svaka borba za bolje socijalno stanje u društvu besmislena jer vlast drži sve poluge vlasti i može šta hoće jer „vrana vrani oko ne vadi“. I onda se odgovorni tobože čude zašto nam odlaze mladi. Po još jednoj narodnoj „kadija te tuži, kadija te sudi“ prošli su ovaj put sindikati osnovnih i srednjih škola što je obrazac i ostalima koji se pobune što ih čeka.

Ovim putem dajemo apsolutnu podršku sindikatima osnovnih i srednjih škola i želimo da ustraju u pravednoj borbi za bolji socijalni položaj svojih članova.

Također, mi u Čapljinskoj neovisnoj stranci tražimo neopozivu ostavku predsjednice Vlade HNŽ-a Marije Buhač, ministra financija Adila Šute i ministra prosvjete Adnana Velagića, kao ključnih ljudi koji su odgovorni i krivi za stanje u koje su doveli čitav obrazovni sustav od osnovnih i srednjih škola do sveučilišta. Gospodo, ako ne znate raditi svoj posao, odstupite i prepustite mjesto sposobnima!

Čapljinska neovisna stranka
predsjednik Pero Previšić

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.