Srijeda, 2 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

VIDEO: Prosvjed prosvjetnih djelatnika – Hoće li vlasti ozbiljno shvatiti upozorenje generalnim štrajkom?

Štrajk je započeo prosvjednom šetnjom od Osnovne škole u Klancu do zgrade Vlade Županije Zapadnohercegovačke, a okupio je gotovo sve prosvjetne djelatnike. Iako je prosvjed bio miran, poslana je jasna poruka da se nezadovoljstvo ne smije ignorirati.

Glavni cilj prosvjeda bio je ukazati na dugogodišnja neispunjena obećanja i obaveze vlasti prema prosvjetnim radnicima, koji se osjećaju potplaćeni, zanemareni i obespravljeni.

Organizatori su istaknuli kako se stanje u obrazovnom sustavu neprestano pogoršava. Učenici i dalje sjede u starim klupama, a najavljene reforme obrazovanja su, prema riječima prosvjednika, samo prividne i ne donose stvarne promjene. Profesori su naglasili da su primorani raditi za niske plaće, često pod nesigurnim ugovorima na određeno vrijeme, dok istovremeno nedostaju osnovni uvjeti za kvalitetan rad. Posebnu zabrinutost izrazili su zbog sve manjeg broja mladih koji upisuju učiteljske smjerove, što dovodi do kroničnog manjka nastavnika, osobito u prirodnim znanostima poput kemije, biologije i fizike.

Štrajkaši su također ukazali na sve češće napuštanje zemlje mladih kadrova, koji odlaze raditi u inozemstvo, gdje su im ponuđeni bolji uvjeti i plaće, posebno u susjednoj Hrvatskoj. Iako su u nekim sektorima, poput osnovnih škola i MUP-a, povećane plaće i potpisani novi kolektivni ugovori, opće nezadovoljstvo u javnom sektoru ostaje prisutno.

Vlastima je poslana oštra poruka zbog nedostatka ozbiljnih reformi i nebrige za obrazovni sustav, uz jasnu kritiku političkog manipuliranja obrazovanjem. Ovim prosvjedom, prosvjetni radnici žele skrenuti pažnju da se njihova strpljivost bliži kraju. Ako se ovakvo zanemarivanje nastavi, generalni štrajk postaje neizbježna opcija – nešto što prosvjetari ne žele, ali će biti prisiljeni učiniti ukoliko njihovi zahtjevi i dalje budu ignorirani. Vlasti bi ovaj prosvjed trebale shvatiti kao ozbiljno upozorenje, jer je cilj osigurati bolju budućnost za obrazovanje, a ne potpuni kolaps sustava.

Mili Marušić / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.