Subota, 5 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

OTVORENO PISMO: “Slaven Penava – predsjednik MZ Batin u Posušju koji nije ni znao da je predsjednik?”

Je li moguće da u Batinu postoji crna rupa u kojoj nestaju sva financijska izvješća? Ako pitate Slavena predsjednika MZ, to je očito točno, jer on nije vidio nijedan papir otkako je postao predsjednik MZ Batin. “Nisam to ni gledao, samo sam ubacio u ormar”, veli naš vrli predsjednik kad su ga pitali o financijama. Pa naravno, Slavene, tko bi se zamarao s papirologijom kad možeš ormar koristiti kao sef u kojem čuvaš svoje ‘nemam pojma’?

Kad su mještani tražili izvješće na skupu 9. kolovoza, predsjednik se nije ni pojavio. Vjerojatno je bio zauzet rješavanjem ‘važnijih’ stvari – poput navodnog osnivanja Udruge za zlostavljane žene. Jer očito su papiri koji mu neprestano ‘tuku po glavi’ najveći zlostavljači u Batinu. I dok se čini da udruga nema puno posla, možda je upravo to bio plan – stvoriti paravan za povlačenje novca. Jer budimo realni, koliko može biti zlostavljanih na nekoliko stotina živih mještana Batina? Je li Batin postao epicentar problema s nasiljem ili je jednostavno postao epicentar ‘lukavog izvlačenja love’?

Na pitanje kako će izgledati spomenik za poginule Batinjane i tko će to financirati, Slaven odgovara u svom stilu: “Šta te briga, nećeš ti plaćati.” Bravo, Slavene! Ta razina drskosti i hladnoće zaslužuje nagradu za najvećeg nezainteresiranog predsjednika godine! Ali to što tebi nije jasno kako stvari funkcioniraju, nama jest. Predsjednik MZ ne može reći ‘nemam pojma’ i ‘šta te briga’ kad ga pitamo gdje su novci. Ili, čekaj, možda može – jer realno, o kome bi se on uopće trebao brinuti? O Batinjanima ili s ovima iz sjene s kojima povlači sve konce?

I onda, kad ga Frano lijepo zamoli da se dogovore i preda izvješće, Slaven odgovara: “Nisam ja tvoja cura da mi šalješ pisma.” Pa čekaj, Slavene, šta si, jesi li onda načelnikov igrač? Jer očito je da tvoj odnos s općinskim strukturama cvjeta – jedino nam nije jasno na kojoj točno bazi.

I tako, dok Frano ide od kuće do kuće, skuplja potpise i piše pisma koja šalje na Slavenovu adresu, Slaven i dalje bježi od odgovornosti kao mačka od vode. Prijetnje, pozivi policiji, ignoriranje – sve smo to vidjeli u najnovijoj sezoni “MZ Batin – sapunica ili stvarnost”.

Ako Slaven i dalje planira voditi MZ Batin, možda bi trebao razmisliti o novoj udruzi – “Udruga za zaštitu izgubljenih predsjednika”, jer jedno je sigurno: izgubljen je on u vremenu, prostoru i financijama.

I ovo s grobljem je posebna tema. Kako su naši vijećnici izglasali zakon, tako su nam u selo uvezli i svađe oko grobnih mjesta. Sad svatko kopa gdje stigne, jer – nema organizacije, nema reda. Ako vidiš slobodno mjesto, zgrabi lopatu, iskopaj, i samo plati kaznu – od 500 do 800 KM – i sve ti je legalno! Ma kakav Švedski stol, ovo je grobski stol ‘uzmi koliko ti treba’. A gdje idu te pare od kazni? I tko je uopće dao ideju da se ukine grobni odbor kad smo jedino s njim imali mir? Kome je to zasmetalo? Pitamo se, ali odgovora – naravno, nema.

Mještani M.Z. Batin
I Frano Bašić

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.