Srijeda, 9 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Korumpirani bivši načelnik uniformirane policije FUP-a Zoran Čagar i dokumentaciju loše krivotvorio!

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu koju je Tužiteljstvo Kantona Sarajevo podiglo protiv suspendiranog načelnika Sektora uniformirane policije FUP-a Zorana Čegara zbog produženog krivičnog djela krivotvorenje isprave.

U optužnici piše da je Čegar u siječnju 2019. godine dostavio krivotvoreni ugovor o kupoprodaji nekretnina Zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu te još dva krivotvorena dokumenta Službi za imovinskopravne, geodetske poslove i katastar u Općini Ilijaš.

Policijski dužnosnik Čegar je ovim dokumentima pokušao upisati vlasništvo na tri parcele od ukupno 20.450 kvadrata na Nišićima kod Sarajeva, navodi Tužiteljstvo, iako je znao da su Ugovor, Potvrda otpravnika izvornika javnog bilježnika i Klauzula o potvrđivanju isprave krivotvoreni te da ih nije izdao notar iz Loznice u Srbiji kako je na njima bilo navedeno.

Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila sudu saslušanje četiri svjedoka, vještaka iz oblasti kriminologije i izvođenje više od 30 materijalnih dokaza. Predloženo je i oduzimanje krivotvorenih dokumenata.

Slučaj je otkrio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u listopadu 2022. godine i objavio u priči „Dvostruki život policajca Čegara“. CIN je objavio da je Čegar tijekom dvadesetogodišnje službe stekao nekoliko kuća, apartmana i zemljišnih posjeda u BiH i Hrvatskoj, a u njegovom posjedu su bili i brojni automobili, brodice i motocikli. Trgovao je i bez novca, razmjenjujući svoje i tuđe nekretnine i vozila.

Nekretnine u Nišićima, koje su predmet optužnice, bile su vlasništvo sarajevske firme „Volving“ Mehmedalije Žmirića koji je na 20-ak dunuma sagradio dvije kuće i ergelu. Zbog poslovnih problema u 2011. odlučio je imanje prodati Čegaru.

Kako je Žmirić ispričao novinarima CIN-a, dogovorili su cijenu od 250 tisuća maraka KM za obje kuće, ali mu je Čegar isplatio samo 50 tisuća maraka.

Prema zemljišnim knjigama, parcele su vlasništvo „Volvinga”, a objekti nisu uplanjeni.

Novinari su u sudskoj dokumentaciji pronašli da je Zoran Čegar u travnju 2019. godine pokušao ovu zemlju uknjižiti na svoje ime, priloživši kupoprodajni ugovor koji je godinu ranije, navodno, potpisao sa Radojem Ćetkovićem, prethodnim vlasnikom zemlje. Na dokumentu je stajao potpis i pečat notarke Gorice Milenković iz Loznice u Srbiji.

Međutim, sud je njegov zahtjev odbio jer je utvrdio da vlasnici nisu ni Ćetković ni Čegar, već Žmirićev „Volving“. Osim toga, sudu je bilo neprihvatljivo i što je ugovor obrađen pred stranim notarom.

Nakon toga se istim ugovorom obratio Katastru Općine Ilijaš gdje su ga upisali kao posjednika.

Novinari CIN-a su kopiju ovog dokumenta i prateću dokumentaciju poslali notarskom uredu Gorice Milenković u Loznici, a oni su ih proslijedili Javnobilježničkoj komori Srbije na očitovanje. Glasnogovornica Komore Gordana Lazarević rekla je CIN-u da dokumenti nisu napravljeni ni u jednoj javnobilježničkoj kancelariji u Srbiji. U vrijeme koje je navedeno na jednom dokumentu javni bilježnici nisu ni postojali u ovoj zemlji.

„(…) počevši od ovog punomoćja, koje je ovjereno 2010. godine kada u Republici Srbiji nije još bio usvojen ni Zakon o javnom bilježništvu. Prvi javnoblježnici otvorili su kancelarije 1. rujna 2014. godine“, rekla je Lazarević.

Objasnila je i da su sporni i izgled pečata, jezik i pismo dokumenta u kojem se umjesto riječi „kancelarija” koristi „ured”, dok je tekst napisan latinicom koja nije u službenoj upotrebi u Loznici.

Nakon objave CIN-ovog teksta otvorena je istraga koja je rezultirala ovom optužnicom, a Čegar je suspendiran.

Cin.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.