Četvrtak, 10 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Dok Uprava HP Mostar uživa u kriminalnim aktivnostima, uposlenici moljakaju za povećanje “crkavice”!

‘’Vezano za vaše ostale dostavljene prijedloge, Uprava Društva će u idućem periodu, sukladno rastu obujma pruženih usluga, razini podizanja produktivnosti rada i financijskih pokazatelja poslovanja kontinuirano razmatrati mogućnosti poboljšanja materijalnog položaja radnika kroz različite modalitete.’’ 18.07.2024. godine.

Ovo je odgovor Uprave HP Mostar na naše prijedloge promjene Pravilnika o radu radi poboljšanja socijalno-materijalnog položaja radnika u HP Mostar. Odprilike ovako izgleda svaki njihov odgovor na naše prijedloge za povećanje plaća, dodatka na radni staž itd. Na kraju se sva njihova ‘’dobra volja’’ u svezi toga svodi na davanje stimulacija, što većina radnika nikada ne dobije.

Uglavnom, kada treba povećati primanja radnika oni ‘’vode računa o likvidnosti firme’’. Ali kada treba podići milijunski kredit za izgradnju uglavnom nepotrebne nove Upravne zgrade (radovi još traju iako je useljena), kada treba za tu namjenu kupiti zemljište iako ono već postoji, kada treba uplatiti izvođaču radova dodatnih skoro milijun KM mimo ugovora, kada treba našu osnovnu djelatnost prijevoza pošte dati vanjskoj firmi uz, naravno veliku cijenu, kada treba novcem HP Mostar platiti doktorat predsjednika Uprave, kada treba sklapati štetne ugovore o kojekakvim nabavkama, kada treba platiti domjenak prilikom otvaranja novog GPLS-a skoro stotinu tisuća KM, onda ne vode računa o likvidnosti, o tome koliko ima novca u vreći, samo se zagrabi.

Ovdje moramo spomenuti, iako smo to već više puta radili jako loš odnos prema ljudima, što isto tako polazi od Uprave. Osim što se ljude stalno pritišće da rade sve više i svoje i tuđe poslove, za iste novce, oni su (Uprava Društva) i jako osvetoljubivi, pa revno traže načine da se svima koji im se suprotstave i ukažu na probleme, osvete odnosno dadnu im polugodišnju uvjetnu kaznu ili ih jednostavno premjeste na neko drugo radno mjesto. Najbolji primjer za to su događanja u sortirnici u zadnjih 6 do 7 mjeseci.

Sve je ovo, a na što mi upozoravamo već 6 godina dovelo do toga da se se sve češće događa da u pojedinim poštanskim uredima nema tko nositi mirovine, a kamo li ostalu poštu, pa se u tu svrhu angažiraju šalterske radnice, kontrolori, pa čak i voditelji poštanskih ureda. Sveukupno ovo dovodi do sve većeg nezadovoljstva naših stranaka i klijenata, što ugrožava našu konkurentnost na tržištu.

Kada sagledamo sve ovo, po prvi put se obraćamo ovako javno našem nadzornom odboru i pitamo na osnovu čega su oni našoj Upravi dali treći mandat na čelu HP Mostar. Pitamo sve odgovorne institucije u FBiH čitaju li oni revizijska izvješća za javna poduzeća, u našem slučaju revizijsko izvješće za HP Mostar.

P.S. jučer 09.10.2024 godine povodom svjetskog dana Pošta radnici HP Mostar dobili su po 150 KM ‘’jednokratne naknade’’ šta god to značilo. Zbog ovoga nas zovu naše kolege i kažu kako je ovo ‘’previše’’ i da bi bilo dobro da svi Upravi vratimo po 100 KM, a nama je dovoljno po 50 KM.

Tomislav Erić,
predsjednik Sindikata

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.