Četvrtak, 10 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Dodik nazvao legitimnu oslobodilačku operaciju agresijom, a HV ‘nasljednicima ustaša’

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik označio je u četvrtak povodom 29. obljetnice operaciju Hrvatske vojske (HV), kojom su u listopadu 1995. godine u suradnji s Armijom BiH oslobođeni dijelovi zapadne Bosne, kao “nastavak ustaške politike” čiji je jedini cilj bio progon i eliminacija srpskog stanovništva.

To je bila “agresija koju su počinili potomci ustaša”, rekao je Milorad Dodik u izjavi lokalnim medijima u Republici Srpskoj o operacijama u kojima je oslobođeno 13 općina na zapadu Bosne, a Hrvatska vojska izbila nadomak Banje Luke, što je omogućilo početak mirovnih pregovora koji su u konačnici doveli do potpisivanja Daytonskog sporazuma i okončanja rata u BiH.

‘To je bila ideologija NDH 1941. godine’

Podsjetimo, u jesen 1995. godine na temelju Splitskog sporazuma, kojega su potpisali hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva tadašnje Republike BiH Alija Izetbegović, snage Hrvatske vojske, HVO-a i Armije BiH poduzele su zajedničke operacije oslobađanja dijelova BiH koji su do tad bili pod kontrolom vojske bosanskih Srba i kojima je zapovijedao osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić.

“To je bila ideologija NDH 1941. godine, a nastavljena je devedesetih godina prošlog stoljeća. Ono što nisu završile ustaše do 1945. godine, nastavili su njihovi potomci i sljedbenici”, izjavio je predsjednik Republike Srpske.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.