Nedjelja, 13 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

VIDEO REPORTAŽA – Veterani iz Pleternice odali počast pobijenim fratrima u Širokom Brijegu

Članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – Grada Pleternica, u sklopu svog hodočašća kroz Hercegovinu, odlučili su posjetiti marijansko svetište na Brigu u Širokom Brijegu. Njihova želja bila je odati počast franjevcima koje je ubio komunistički režim te upoznati povijest Crkve u Hercegovini, čiji su temelji duboko ukorijenjeni u žrtvi i patnji naroda.

Subotnje jutro kada su stigli na Brig dočekalo ih je vedro i sunčano vrijeme, kao da je priroda sama blagoslovila njihov dolazak. Na ulazu u Franjevački samostan dočekao ih je fra Dane Karačić, koji je s velikom posvećenošću i znanjem prepričao ključne trenutke povijesti katoličanstva u Hercegovini.

Govorio je o teškim vremenima kroz koja je prolazio ovdašnji narod, kako pod osmanskim, tako i pod komunističkim režimom, ističući snagu vjere koja je uvijek bila uporište ovom kraju. Hodočasnici su ga slušali bez treptaja, upijajući svaku njegovu riječ, duboko svjesni da je povijest ovoga kraja i njihova povijest, jer su mnogi od njih, ili njihovi preci, potekli upravo iz Hercegovine.

Nakon fra Daninih riječi, hodočasnici su posjetili znamenitu „Pećinu“ – mjesto gdje su komunističke vlasti ubile franjevce, te su zapalili svijeće u znak sjećanja na te nevine žrtve. Obišli su i crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije te bogatu franjevačku galeriju, gdje su imali priliku vidjeti vrijedne umjetnine i svjedočanstva povijesti ovoga kraja. Ovaj će posjet, ne sumnjamo, zauvijek ostati urezan u njihova sjećanja, a zasigurno će ga prepričavati svojim obiteljima, prijateljima i generacijama koje dolaze.

Domaćini ovog posjeta bili su im „braća po oružju“, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Široki Brijeg, Boro Hrkać, te predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ŽZH, Slaven Lasić. Nakon što su se upoznali s poviješću samostana i crkve na Brigu, domaćini su ih odveli na stadion NK Široki Brijeg, a zatim su svi zajedno pješke sišli u središte grada, na Trg širokobrijeških žrtava. Tamo su zapalili svijeće i položili vijenac u znak sjećanja na žrtve, čime je njihov hodočasnički put kroz Hercegovinu dobio još dublje značenje.

Mili Marušić / OTPOR.Media

Ovom prilikom donosimo pjesmu koju je, tijekom putovanja autobusom prema Brigu, napisao veteran Stipe Vukoja. Pjesmu nam je ustupio kako bismo je putem portala OTPOR.Media podijelili s cjelokupnom javnošću.

Smrt hrvatskih fratara

Uvijek će se sjećati Hrvati,
što se godine 1945 na Širokom Brijegu dogodilo,
da je dušman fratre pobio.
To ne bijaše žalost mala,
pobili su 66 fratara.

Nisu fratri nikome zla činili,
pobiše ih dušmani.
Svoj su narod k Bogu vodili,
pobiše ih krvnici,
da bi sotoni udovoljili.

Krvnici su fratre pobili,
narodu su tešku bol nanijeli,
da ih pokore,
da bi s njima lakše vladali.

Božji se narod nije predao,
hrabro se borio,
Bogu se molio
i na svijetu opstao.

Molio se narod Bogu,
za slobodu vrjedniju od zlata,
A Djevicu Mariju nazvao
Kraljicom Hrvata.

Stipe Vukoja

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.