Ponedjeljak, 14 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Uskoro kreće potpuna obnova Gimnazije u Širokom Brijegu. Pozornost na potrese, pristupačnost i energiju

Do kraja godine planira se početak potpune obnove Gimnazije u Širokom Brijegu, koja je teško oštećena u požaru početkom ove godine. Stručno povjerenstvo predalo je izvještaj Odboru za obnovu, a rekonstrukcija će obuhvatiti unutarnje prostore, otvore i krovište škole. Posebna pažnja bit će posvećena otpornosti zgrade na potres.

Arhitekt Pero Ćeškić pojasnio je da će radovi uključiti modernizaciju sustava instalacija, grijanja i hlađenja te instalaciju solarnih panela na krovu sportske dvorane. “Važno je da sustavi budu zaštićeni i spremni za moguće buduće potrese”, rekao je Ćeškić za RTV Herceg-Bosne, ističući važnost instaliranja alarma i nadzornih sustava.

Fasada zgrade bit će obnovljena, a pojedini dijelovi zgrade bit će restaurirani kako bi se zadržao autentični izgled Gimnazije, po kojem je prepoznatljiv. Također, planirani su radovi na središnjem trgu škole, koji se trenutno koristi kao parking prostor. Ćeškić je naglasio kako će biti instalirani ulazi za osobe s invaliditetom te liftove, s ciljem osiguranja potpune pristupačnosti.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević najavio je angažiranje volontera za ispražnjenje zgrada, uključujući arhivu, knjižnicu i namještaj, kao prvi korak u obnovi. „Gimnazija je simbol Širokog Brijega i njezin vanjski izgled nema smisla mijenjati“, izjavio je Kraljević za RTV HB, naglašavajući značaj ove zgrade za obrazovanje brojnih generacija.

Podsjećamo, Vlada Republike Hrvatske ove je godine izdvojila 500 tisuća eura za obnovu, a predviđeni završetak radova na cjelokupnoj zgradi planiran je za tri godine.

Rtv-hb.com

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.