Subota, 19 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Ivica Bošnjak: Mirovinu odbjeglom Zoranu Galiću može dati samo MUP ŽZH

Vijeće ministara BiH dužno je da razriješi dužnosti zamjenika ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zorana Galića i to je jedino ustavno, zakonito i pravično rješenje, izjavio je za Oslobođenje Ivica Bošnjak, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

-Ustavno pravo regulirano je svim zakonima i međunarodnim propisima, konvencijama, pravom na život, rad… Dakle, vi disponirate pravo na rad. Ne može vas nitko prisiliti da radite. On je podnio osobni zahtjev za razrješenje. To što se vodi kazneni postupak protiv njega, to je drugo. Ni Vijeće ministara, Neovisni odbor ni Ministarstvo sigurnosti ne može utjecati nijedan postotak na policijske organe, tužiteljstvo i druge organe za provođenje zakona koji vode istragu. Ako je nešto počinio, nek’ se provede postupak, ali iz radnopravnog statusa on disponira svojim pravom i Vijeće ministara ga je dužno razriješiti, onda to ide svojim tijekom, kaže Bošnjak.

Sugovornik Oslobođenja podsjeća da je Galić došao na trenutnu poziciju iz Granične policije BiH, odnosno iz MUP-a ŽZH, te da se prema Zakonu o policijskim djelatnicima tamo vraća.

-Kako će oni riješiti njegov radnopravni status i da li ima uvjet za mirovinu ili nema, u to ne ulazim. Na državnoj razini on neće faktički ostvariti ni mirovinu ni otpremninu kako se pisalo u medijima, već se vraća u organ iz kojeg je došao, a to je MUP ŽZH i ako ima uvjet za mirovinu – ide u mirovinu, zaključuje Bošnjak.

Prof. dr. Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, kaže da je, kad je riječ o slučaju Galić, najveća odgovornost Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, koji je trebao provesti disciplinski postupak i utvrditi težu povredu radne dužnosti, te da je očigledno da je ona nastupila.

-Pošto ne postoji institut smjene, na osnovu toga bi se mogao utvrditi prestanak obavljanja dužnosti, kaže Mujanović za Oslobođenje.

Osim toga i dalje ne postoji politički dogovor o imenovanju direktora SIPA. Kako je poznato, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je Vijeću ministara BiH predložio trećeplasiranog kandidata sa liste uspješnih Slobodana Radinkovića, načelnika Policijske uprave Doboj. Protiv njegovog imenovanja su ministri trojke i HDZ-a, jer se spominje u Sky aplikaciji.

-Kad je riječ o izboru direktora, zakonodavac je tu htio da pomiri dva kriterija, da Nezavisni odbor nezavisno i profesionalno sačini listu uspješnih kandidata i tri imena predloži ministru sigurnosti. Potpuna je sloboda ministra, ne govorim o imenima, koga će predložiti Vijeću ministara. Imate tri institucije uključene u proces imenovanja – Nezavisni odbor, ministra sigurnosti i Vijeće ministara. Nezavisni odbor stručno procjenjuje kriterije, biografije i program rada i predlaže tri kandidata ministru, a ministar može sa liste bilo koga predložiti Vijeću ministara koje taj prijedlog ne mora uvažiti, tako da su tu stvari zakonski i sistemski poredane kako treba, naglašava Mujanović.

Pri tome ističe kako tu uvijek na scenu stupe politička trgovina i dogovori.

-Suština je da politika ne bi trebala previše da se miješa u funkcioniranje policijskih organa, ali da istovremeno i politika ima određeni nivo odgovornosti za one koje izabere. Spominjanje u Skyu, da opet naglasim kako ne znam te ljude, ali to što vas neko spomene u tim nekim komunikacijama i da postajete dobar ili loš zbog toga – nije nam baš neki standard. Bilo tko da bude imenovan za direktora ili zamjenika direktora mora proći sigurnosne provjere. To je sljedeći korak u proceduri i to nije nadležnost Vijeća ministara. Ali, uvijek će politika nastojati neke svoje interese da ostvaruje, a ja sam pristalica sistemskih rješenja, zaključuje Mujanović.

Radinković je jučer rekao kako je aktualna njegova kandidatura za direktora SIPA, a prokomentirao je i spominjanje njegovog imena u Skyu.

-U ranijem periodu dosta pripadnika MUP-a je povezivano sa tom Sky aplikacijom ili sa čim već sve nije. MUP se nije oglašavao i u ovom slučaju se nije oglašavao. Ja sam i sada načelnik PU Doboj, što znači – pametnom dosta, kaže Radinković.

Oslobodjenje.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.