Utorak, 22 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

VIDEO: 33.obljetnica izlaska na stratešku kotu „Galac“

Dana 21.listopada 2024.godine obilježena je 33.obljetnicana stratešku kotu „Galac”. Na tom mjestu skupili su se Branitelji HVO-a od kojih je najveći broj bio upravo na toj koti prije izbijanja prvih borbenih djelovanja srpsko-četničkih agresora kako bi osujetili njihove planove odsijecanja zapadne Hercegovine od Mostara pa samim time i doline Neretve čime je osujećen njihov plan presijecanja i Dalmacije a sve zahvaljujući izlasku upravo na tu kotu.

Na ovoj obljetnici su bili prisutni predstavnici mnogih braniteljskih udruga kao i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u ŽZH i gradu Širokom Brijegu,od kojih neki više ne obnašaju nikakve funkcije u toj vlasti,no imali jako veliki doprinos upravo u to vrijeme izlaska na ovu stratešku kotu“Galac“te 1991.godine.

Nakon prigodnog polaganja vijenca i paljenja svijeća u spomen na sve poginule i umrle pripadnike HVO-a uslijedilo je druženje Branitelja i nazočnih gostiju gdje su se evocirale mnoge uspomene s tog mjesta kao i sa svih drugih ratnih terena na kojima su rame uz rame bili skupa.

Premda su godine učinile svoje te mnogima od njih kosu prorijedile i prekrile ga injem njihove oči i danas su svjetlucale s istim onim žarom kao i 21.listopada 1991.godine kada su rekli ono odlučno NE agresorima koji su planirali ponoviti neke, samo ovaj put još gore ratne 1941 i 1945 godine čak nakon 50 godina od onih za Hrvate najstrašnijih godina.

VIŠE FOTOGRAFIJA na službenoj facebook stranici portala OTPOR.Media:

Isti agresori, pod istom zvijezdom petokrakom koja Hrvatima nikada neće dati mira dok je oni ne unište u vatri u kojoj od nje neće ostati ništa već samo krvavi prah i pepeo.

Na ovoj prigodi nekoliko gostiju je dalo svoje viđenje tih dana 1991.godine čija svjedočenja možete poslušati u video prilogu portala OTPOR.Media od kojih je najupečatljiviji govor imao umirovljeni brigadir Ivan Primorac Lukić koji je prvi organizirao izlazak na ovu stratešku kotu „Galac.“

Vlado Marušić / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.