Četvrtak, 24 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

PRVA U BiH – Spisateljica Žana Alpeza IZDALA KNJIGU UZ POMOĆ UMJETNE INTELIGENCIJE (AI)

Ovih dana je izišla na tržište knjiga spisateljice Žane Alpeza pod nazivom „ŽENO, RASPADAŠ SE U STO KOMADA A NE PRAVIŠ BUKU!

Ovo je treća knjiga koju je Alpeza napisala od 2018 godine. Sam naziv knjige govori o čemu je riječ!

Žena u 21. stoljeću predstavlja simbol mnogostrukosti, snage i raznolikosti. Njezin položaj i uloga u društvu značajno su se promijenili u odnosu na prošle generacije, no i dalje se suočava s različitim izazovima. U ovom suvremenom kontekstu, žene su istovremeno nositeljice tradicionalnih uloga i predvodnice društvenih, ekonomskih i kulturnih promjena.

No, ovo je prva knjiga koju je autorica uz pomoć umjetne inteligencije (AI Artificial Intelligence ) lektorirala, a ujedno misli da neki pisci cijene to što (AI) alati mogu vrlo brzo pregledati tekst, ispraviti gramatičke pogreške i ponuditi sugestije za poboljšanje stila.

Autorici je važno da voli to što (AI) nema osobni stav ili emocionalnu vezu s tekstom, pa se prijedlozi temelji na pravilima jezika, a ne na subjektivnom dojmu, što pomaže u ispravljanju “slijepih točaka” u tekstu, isto tako (AI) može uštedjeti puno vremena, omogućavajući da se fokusiram na kreativni proces pisanja, dok (AI) pomaže sa tehničkim aspektima lekture, tehničke korekcije i stilsku podršku, dok sama zadržavam potpunu kontrolu nad konačnim izrazom i kreativnim odlukama. Prije negoli je knjiga izišla na tržište jedan period sam se savjetovala sa stručnjacima iz Hrvatske koji imaju veliko iskustvo sa (AI) ,tako da je meni to donijelo još jedan pozitivan stav da mi (AI) lektorira ovu knjigu.

Pisci općenito vide (AI) alate kao korisne partnere, ali ih rijetko doživljavaju kao zamjenu za ljudski dodir, posebice kada je riječ o finim detaljima kreativnog pisanja. Kako (AI) alati postaju sofisticiraniji, mnogi autori otvaraju vrata suradnji s tehnologijom kako bi poboljšali svoje pisanje, dok su neki još uvijek skeptični zbog straha da bi AI mogao narušiti autentičnost njihovog rada.

Promocija će početi u većim gradovima BiH do kraja 2024 godine.

Nakladnik knjige je Udruga PRAVI PUT

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.