Četvrtak, 19 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Hoće li vlasnik FEAL-a u Hrvatskoj platiti sanaciju ekološke štete ili će mu, kao u Širokom Brijegu, lokalni čelnici “progledati kroz prste”?

Mišel Čolak, takozvani poduzetnik iz Širokog Brijega i vlasnik tvrtke FEAL, poznate po aluminijskim profilima, ali i po problematičnom odnosu prema okolišu, ostao je ove subote u ranim jutarnjim satima bez svoje luksuzne jahte, procijenjene na oko 3 milijuna eura. Jahta je iznenada planula i izgorjela u makarskoj luci, uzrokujući značajno zagađenje mora.

Unatoč tome što je požar izbio oko ponoći, srećom nije bilo stradalih osoba. Mještani su lupanjem o brod uspjeli probuditi troje članova posade koji su spavali, omogućivši im da pobjegnu s goruće jahte.

FOTO: Slobodna Dalmacija

Podsjetimo, tvrtka ovog poduzetnika dugogodišnji je zagađivač rijeke Ugrovače ao čemu smo nebrojeno puta pisali na portalu OTPOR.Media. Lokalni čelnici, uključujući gradonačelnika Miru Kraljevića, često zatvaraju oči pred ovim problemom, opravdavajući to činjenicom da FEAL zapošljava značajan broj ljudi u tom području, zapošljava iu Hrvatskoj.

Mišel Čolak nije osnivač FEAL-a; mnogi prije njega, uključujući brojne radnike, pridonijeli su uspjehu tvrtke. Čolak zapošljava ljude ne iz nužde, već radi vlastitih prihoda. Bez radnika ne bi imao ni jahtu, ni brojne kuće, apartmane, hotele i otok.

Ono što nas ovdje zanima jest hoće li Mišel Čolak preuzeti odgovornost za sanaciju štete prouzročene požarom njegove jahte, s obzirom na njegovu povijest s ekološkim pitanjima koja ne ulijeva povjerenje.

FOTO: Mili Marušić

Naš odgovor je da hoće, jer Republika Hrvatska nije Bosna i Hercegovina, gdje lokalni “šerifi” često stoje uz financijske moćnike, umjesto uz svoj narod, grad i općinu.

Mili Marušić / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.