Vatrene kugle, erupcije, ispuštanje plinova… Svemirske agencije NASA i ESA objavile su očaravajuću, gotovo 50 minuta dugu video snimku aktivnosti našeg sunca u posljednjih 25 godina

Početkom mjeseca obilježena je 25. godišnjica NASA-inog i ESA-inog zajedničkog projekta Solarnog i heliosferskog opservatorija SOHO, a tim je ovaj jubilej proslavio podijelivši video za u kojem je prikazan život našeg Sunca.

Materijal za 50 minuta dugi video snimljen je između 1998. i 2020. godine. SOHO je trebao ostati u svemiru samo dvije godine, ali misija je postigla takav uspjeh da je nastavljena i dalje traje, piše Interesting Engineering.

‘U vrijeme kada je SOHO dizajniran, vrlo je malo ljudi razmišljalo o svemirskim vremenima’, rekao je Bernhard Fleck iz ESA-e, jedan od znanstvenika koji sudjeluje u projektu SOHO. ‘SOHO je poput vremenskog radara i praćenje informacija koje nam šalje danas je normalno poput provjeravanja vremenske prognoze na mobilnoj aplikaciji.’

SOHO-ovi posebni teleskopi, koronagrafi, pokrivaju sliku fotosfere čime se smanjuje raspršenje svjetlosti, što omogućuje bolju vidljivost.

Uz to, SOHO upozorava kad se pokreću oluje vezane uz Zemlju, koronalna izbacivanja mase, dakle nešto što bi moglo utjecati na svemirske letjelice, astronaute i električne mreže na Zemlji.

Kako bi napravili video, NASA i ESA spojili su ove koronagrafske prikaze i tako napravili ovaj čudesan snimak.

OTPOR.Media