VIDEO: Astronomi otkrili golemu crnu rupu koja nije daleko od Zemlje

PRO Oglas

Astronomi su nedavno otkrili ogromnu crnu rupu u svemiru i zapravo je prilično blizu Zemlji. Crne rupe nastaju na kraju života zvijezde. Njihovo gravitacijsko privlačenje je tako snažno da čak ni svjetlost ne može pobjeći.

Nije neuobičajeno da ih astronomi otkriju, a NASA je u studenom otkrila crnu rupu staru 13,2 milijarde godina. Ono što ovu crnu rupu čini posebnom je to što su je znanstvenici pronašli praktički na našem pragu, relativno govoreći. Jedan od istraživača čak je rekao da je to “vrsta otkrića koje napravite jednom u svom istraživačkom životu”.

Misija Gaia Europske svemirske agencije otkrila je crnu rupu u našoj galaksiji, Mliječnom putu. Nazvana Gaia BH3, 33 puta je veća od Sunca.

Navodno je Gaia BH3 najveća crna rupa ikad formirana od eksplozije zvijezde u našoj galaksiji. Iako je “blizu” nas, udaljena je 2.000 svjetlosnih godina – tako da se ne morate brinuti da će uništiti Zemlju, barem ne još.

Novootkrivena crna rupa nije izravno viđena od strane znanstvenika, već se zaključuje iz kretanja onoga što je izgledalo kao usamljena zvijezda, a sada je shvaćeno da je ipak njezin pratilac.

Navodno je spomenuta zvijezda – dio sazviježđa Aquila – “titrala”, što je astronomima ukazalo na blizinu crne rupe oko koje je navodno kružila. Predviđa se da će više crnih rupa biti otkriveno kada sljedeći skup podataka bude objavljen iz teleskopa Gaia za kartiranje Mliječnog puta.

Međutim, to neće biti prije 2025. godine. Govoreći o povijesnom otkriću, Pasquale Panuzzo, astronom na Observatoire de Paris, koji je vodeći autor ovog otkrića, Gaia BH3 nazvao je “pravim jednorogom”. “To je vrsta otkrića koje napravite jednom u svom istraživačkom životu”, rekao je u izjavi.

“Crne rupe ove veličine do sada su otkrivene samo u udaljenim galaksijama, zahvaljujući promatranjima gravitacijskih valova suradnje LIGO-Virgo-KAGRA.” Panuzzo je nastavio: “To je potpuno iznenađenje, najmasivnija crna rupa porijeklom od zvijezde u našoj galaksiji i druga najbliža otkrivena do sada.” Prema NASA-i, u Mliječnom putu ima oko 50 crnih rupa koje su znanstvenici otkrili.

Tu je i zaista velika crna rupa u središtu naše galaksije – Sagittarius A*. Ta je crna rupa 4,3 milijuna puta veća od Sunca.

Klik.hr

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk