Već izgrađen 6G sustav koji radi na 100 Gbps, 500 puta brže od prosječnih brzina 5G mobitela

PRO Oglas

Konzorcij japanskih tvrtki koji čine NTT DOCOMO, NEC i Fujitsu izradio je prvi svjetski brzi 6G bežični uređaj, sposoban za prijenos podataka munjevitim brzinama od 100 gigabita u sekundi na 100 metara udaljenosti. Ove brzine prijenosa podataka ekvivalentne su bežičnom prijenosu pet HD filmova u sekundi i, kako piše Statista, čak su 500 puta brže od prosječnih 5G brzina u Sjedinjenim Američkim Državama koje trenutno iznose 204,9 megabita u sekundi.

Rezultati testova pokazuju da je bežični uređaj konzorcija prenosio podatke brzinom od 100 Gbps u zatvorenom prostoru preko pojasa od 100 GHz i vani u pojasu od 300 GHz.

U prethodnim testovima znanstvenici su postigli i veće brzine 6G, ali na mnogo kraćim udaljenostima. Drugi tim japanskih znanstvenika demonstrirao je rekordnu 6G brzinu od 240 Gbps, ali samo na 20 metara, o čemu je u veljači izvijestio u časopisu IEICE Electronics Express.

Uveden 2019. godine, 5G je trenutno najsuvremeniji bežični komunikacijski standard i koriste ga gotovo svi novi pametni telefoni. No već se intenzivno priprema infrastruktura za šestu generaciju koja bi, tvrdi GSM Association (GSMA) trebala proraditi u sljedećih desetak godina.

6G bi trebao koristiti višefrekvencijske pojaseve koji se nalaze između 100 i 300 GHz. Odašiljanje u ovoj regiji iskorištava prednost većih brzina, a glavni im je nedostatak veća smetnja iz okoline i opasnost od blokiranja signala, osobito u zatvorenom prostoru.

Budući da se 6G oslanja na puno više frekvencijske pojaseve, trebat će nam potpuno nova infrastruktura za prijenos i pojačavanje signala.

Bug.hr

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk