Kako kupovati Bitcoine? Na koje stvari treba posebno obratiti pozornost prilikom kupovine

PRO Oglas

Kako kupovati Bitcoine? Na koje stvari treba posebno obratiti pozornost prilikom kupovine najvažnije virtualne valute na tržištu? Odgovore na ova i na još neka pitanja pružit ćemo u članku koji slijedi u nastavku, pojašnjava portal PcChip.hr.

Najsigurniji i najjednostavniji način kupnje Bitcoina jest putem neke od dostupnih burzi. Ove platforme omogućit će vam izravno trgovanje nizom valuta za kriptovalute, no prije korištenja morat ćete dovršiti provjere kako biste potvrdili svoj identitet. Postoji širok raspon burzi za trgovanje Bitcoinima i kriptovalutama općenito, no mišljenja mnogih stručnjaka glasi da je Coinbase jedna od najboljih.

Radi se o jednoj od najpopularnijih i najprilagođenijih burzi za početnike. Iako je Coinbase imala nekih problema s prekidima tijekom vršnog razdoblja trgovanja, sve u svemu radi se o dobro etabliranoj burzi, koja trguje skoro 12 godina, sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

-Idite na stranicu za prijavu na Coinbase i slijedite upute za izradu računa. Morat ćete koristiti svoj Google račun za podatke za prijavu ili unos pojedinosti, kao što su korisničko ime, lozinka, ime, adresa e-pošte i država u kojoj živite.

-Potvrdite svoju e-poštu pomoću veze koju vam šalje Coinbase, a zatim se ponovno prijavite na stranicu pomoću svojih podataka za prijavu.

-Kada se to od vas zatraži, odaberite državu u kojoj živite i dodajte telefonski broj. Dovršite potvrdu telefonskog broja kada se to od vas zatraži.

-Dodajte svoje osobne podatke, poput imena i prezimena, datuma rođenja i adrese. Oni bi trebali odgovarati onima na vašoj službenoj osobnoj iskaznici, koju ćete uskoro koristiti za potvrdu svog identiteta.

Sada ste spremni za korištenje Coinbasea! Možda ćete također htjeti dodati aplikaciju za provjeru u dva koraka kako biste dodatno zaštitili svoj račun, ako želite. To možete učiniti putem izbornika postavki.

Prije nego što budete mogli kupiti Bitcoin, morat ćete najprije dodati nešto svog novca na korisnički račun, s kojim ćete moći kupovati kriptovalute. To je takozvani ”fiat” ili fiducijarni novac, odnosno novac koji nema pokrića ni u kakvom konkretnom dobru, kao što je na primjer zlato.

-Prijavite se na Coinbase i kliknite na tipku Depozit, koja se nalazi na vrhu stranice ili unutar aplikacije.

-Odaberite način uplate depozita. Oni će se razlikovati ovisno o vašoj zemlji podrijetla.

-Najjednostavniji korak je “Jednostavan bankovni prijenos” ili ”Easy Bank Transfer”. Kliknite na ovo, a zatim pomoću tipke na zaslonu i upita dodajte banku po svom izboru ili odaberite postojeću banku, ako ste je već dodali. Postoji mogućnost plaćanja i sa kreditne kartice ili paypala, gdje se transakcija napravi trenutno.

-Odaberite koliko novca želite položiti, zatim odaberite Nastavi.

-Provjerite brojke, a zatim potvrdite transakciju ponovnim odabirom Nastavi. Slijedite upute na zaslonu za prijenos novca s drugog računa. Ako je potrebno, prijavite se u drugu banku i odobrite transakciju.

-Nakon toga počet će prijenos novca. Obično se ovo događa trenutno, ali može potrajati i do 24 sata, ovisno o korisniku, korisničkom računu, banci i nizu drugih čimbenika. U slučaju da se novac ne prebaci u roku od 24 sata, kontaktirajte podršku za Coinbase.

Sada kada imate nešto novčanih sredstava na svom računu, možete ih koristiti za kupnju Bitcoina. Evo kako to možete učiniti.

Odaberite Buy & Sell s vrha zaslona ili iz aplikacije Coinbase.

Kliknite na padajući izbornik za odabir kriptovalute koju želite kupiti: u ovom slučaju, Bitcoin. Nakon toga na isti način odaberite trenutni novčanik kojim želite platiti.

Odaberite koliko želite izdvojiti novca u svojoj fiat valuti ili vrijednost kupovine u Bitcoinu. To možete uključiti odabirom male tipke sa strjelicom gore i dolje s oznakom “BTC”.

Kada za to budete spremni, kliknite na tipku ”Kupi Bitcoin” kako biste dovršili transakciju.

Pričekajte određeno vrijeme. Nakon najviše nekoliko minuta trebali biste imati Bitcoin na svom računu.

Ako planirate dugoročno pohraniti svoj Bitcoin, što je praksa koja je poznata kao “hodling”, od ”hold on for dear life”, dobra je ideja preuzimanje, odnosno skidanje Bitcoina s burze kako biste imali potpunu kontrolu nad njim. U slučaju da je burza zbog bilo kojeg razloga nedostupna ili neispravna, u slučaju kvara ili hakiranja, ako ste prethodno preuzeli svoje Bitcoine znat ćete da su sigurni i da su kod vas. Najbolji način za preuzimanje kriptovaluta jest putem osobnog novčanika. Za takve namjene najbolji su alati poput Exodusa, no prema mišljenju velikog broja korisnika, najsigurnija metoda za ovo jest novčanik poput Trezora.

Trezor možete preuzeti klikom na poveznicu koja slijedi u nastavku – https://trezor.io/

Trezor, kojeg je razvio SatoshiLabs i koji je objavljen 2014., prvi je hardverski novčanik za kriptovalute. Osmišljen je za sigurno pohranjivanje privatnih ključeva izvan mreže, čak i kada je povezan sa zaraženim računalom. Trezor podržava više od 2000 kriptovaluta, uključujući ERC-20 tokene i kompatibilan je sa sustavima Windows, Mac i Linux.

Postavljanje Trezora uključuje njegovo povezivanje s vašim računalom, instaliranje firmwarea, postavljanje PIN-a i zapisivanje početne točke za oporavak. Za pohranjivanje kriptovaluta, korisnik se treba povezati na Trezor, pristupiti svom mrežnom novčaniku i prenijeti sva sredstva na jedinstvenu adresu, koja je navedena za odabranu valutu.

Prodaja kriptovaluta iz Trezora jednostavan je proces. Korisnik najprije treba pristupiti nadzornoj ploči, odabrati kriptovalute i poslati ih na adresu primatelja. Trezor nudi tri modela: Trezor Model One, Trezor Safe 3 i Trezor Model T. Potonji donosi mogućnost zaslona koji je osjetljiv na dodir, što dodatno olakšava korištenje.

Iako su i Trezor i Ledger popularni hardverski novčanici sa vrlo dobrim mogućnostima zaštite sigurnosti korisnika, Trezor je poznatiji zbog bolje reputacije tvrtke i boljoj korisničkoj podršci. Osim toga, prednosti Trezora uključuju visoke razine zaštite sigurnosti korisnika, podršku za velik broj kriptovaluta i pouzdane mogućnosti oporavka.

No ako je korisnik početnik, u tom slučaju Trezor bi mogao djelovati malo previše komplicirano. Ne bez obzira na to, kada se sve zbroji i oduzme, Trezor i dalje ostaje najbolji hardverski novčanik za pohranu i zaštitu kriptovaluta, a samim time i Bitcoina. Zbog ovoga Trezor je nešto što svakako treba uzeti u obzir ako se odlučite na kupovinu Bitcoina.

PcChip.hr

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk