Subota, 26 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

VIDEO: Stiže kraj bespravnoj gradnji po Mostaru, najavljena i rušenja i zaustavljanja takve gradnje!

Pitanje bespravne gradnje u Mostaru je goruće pitanje već godinama. Umjesto rješavanja, grade se novi objekti s upitnim građevinskim dozvolama, zbog čega reagiraju samo pojedinci, a na kraju se ta reakcija s vremenom gasi. Međutim, stanovnici zgrade u mostarskom naselju Bijeli Brijeg ne odustaju od namjere da dokažu da je gradnja nove višekatna stambene zgrade u neposrednoj blizini njihove zgrade urbicid gradskih vlasti Mostara.

Nakon godinu i pol dana spora s Gradskom upravom Mostara, predstavnici građana okupljeni oko inicijative “Stop bespravnoj gradnji na Bijelom Brijegu” napokon su pričekali da stvari krenu ispočetka. Zatražili su uklanjanje spornog šestog kata višekatnica koja je sagrađena u neposrednoj blizini njihove zgrade, jer je, tvrde, izgrađena bez potrebnih dozvola.

“Ovih dana dobili smo i potvrdu iz Urbanizma da je odbijen zahtjev za 6. kat investitoru, pa će ga investitor uskoro morati srušiti.”

Podsjetimo, cijeli slučaj je u Županijskom tužiteljstvu, a u istragu se uključila i Federalna uprava policije. Stanari su podnijeli i kaznenu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića i službenika Odjela za urbanizam i graditeljstvo Zdravka Čuljka i Nebojše Šarića. Prigovor je također poslan nadležnom županijskom ministarstvu.

MARIO ĆOSIĆ, stanovnik Bijelog Brijega u Mostaru

„Izgrađena je stambeno-poslovna zgrada, mi i dalje tvrdimo da zgrada nije smjela biti izgrađena, nismo ni bili uključeni u postupak, žalili smo se Ministarstvu graditeljstva, kao drugostupanjskom tijelu. Zahtijevamo ukidanje dozvola. “

Gradonačelnik Mostara ističe da je Gradska uprava preko nadležnih službi već počela rješavati problem bespravne gradnje u gradu, te da očekuje potporu gradskih vijećnika.

MARIO KORDIĆ, gradonačelnik Mostara

“Imamo popriličan problem u gradu Mostaru, hitno usvajanje suvremenih regulatornih planova, jer dobar dio grada nije obuhvaćen regulatornim planovima i to ostavlja mogućnost da se radi onako kako se radi. Imamo ideju da pokušamo ispraviti sve što je ispravno u ovom gradu i zaustaviti neke nove gafove i sve ostalo što nam se ne događa. “

Pitanje je hoće li gradonačelnik i Gradsko vijeće Mostara imati hrabrosti uhvatiti se u koštac i rušiti nelegalnu gradnju ili će, kao i prije, slijediti liniju najmanjeg otpora i legalizirati takve objekte. Ako se sporni 6. kat novoizgrađene stambene zgrade na Bijelom Brijegu zaista uruši, bit će to svojevrsni presedan u gradu Mostaru.

Bhrt.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.