Srijeda, 23 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Afera “Respiratori”: Novalić nema sna noću pa kunja po danu u sudnici dok Pehar svjedoči!

Na Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću (SDA) i ostalim optuženicima u aferi “Respiratori”.

Uz Novalića, terete se i ministrica financija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, vlasnik kompanije Srebrena Malina. Optuženi su za nabavu 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 milijuna KM. Sudi im se i zbog kupovine medicinske opreme vrijedne 2,9 milijuna KM.

Izrada financijskih izvještaja

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su i za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela u vezi sa zlouporabom položaja ili ovlasti, primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Davor Pehar, direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo, i Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva za organizaciju i razvoj zdravstvenog sustava, svjedočili su na današnjem ročištu.

Pojasnio je Pehar danas kada je imenovan za člana Federalnog kriznog stožera. Na pitanje tužitelja Dzermina Pašića, objasnio je kako su stvorena dva dokumenta za plan nabave medicinske opreme, uključujući respiratore. Naveo je da su svi kantonalni zavodi za javno zdravstvo izjavili što im treba od opreme i da su se time vodili. Ti podaci ne navode specifikaciju opreme, već samo potrebnu količinu.

-Bila je to hitna nabava, a proračun je iznosio milijun maraka. Pretpostavljam da su to bila sredstva Vlade FBiH. Novac nije od Instituta – rekao je Pehar.

Na pitanje tužitelja Pašića, Pehar je objasnio da postoji nekoliko “planova potreba u kojima se količina opreme razlikuje”. Rekao je da verzija koja je poslana Vladi FBiH izražava potrebu za 300 respiratora. Plan ne navodi da respiratori moraju biti za intenzivnu njegu, već samo navodi da ih mogu koristiti i djeca i odrasli. Peharov odgovor bio je posebno zanimljiv, da na sjednici Kriznog stožera nije osobno predstavio plan koji je napravila institucija kojoj je on na čelu, već Solak.

Također je izjavio da je plan usvojen na telefonskoj sjednici. Nije bio zadovoljan dinamikom nabave, što je rekao Novaliću tijekom jednog sastanka.

-Tražio sam sastanak s premijerom kako bih saznao zašto se zaštitna oprema za zdravstvene radnike polako nabavlja. Ova je oprema bila vrlo važna za zaštitu medicinara od zaraze. Rekao je da je “u toku nabavka respiratora” – rekao je Pehar.

Sama odluka o nabavi ovih respiratora, sudeći prema Peharovim odgovorima na pitanja tužitelja, donesena je neobično. Izjavio je da je dio članova kriznog stožera glasao e-mailom, a da je osobno glasovao telefonom, a da uopće nije vidio materijal koji je izjavljivao.

-Nisam ni znao kakva je odluka dok nisam u medijima vidio aferu respirator – kaže Pehar.

Između ostalog, Pehar je od FUCZ-a dobio pismo u kojem se navodi da bi prema ugovoru sa “Srebrnom malinom” Institut trebao osigurati osobu koja će obaviti tehnički prihvat i provjeru respirator. Pehar je rekao da takva osoba ne postoji u Institutu, niti mu je neko ranije rekao da to treba učiniti, pa nije ni odgovorio na pismo.

Što želi pitati

Nakon što je obrana završila s unakrsnim ispitivanjem, sudac je zbunjenog Novalića pitao želi li nešto pitati svjedoka.

Novalić nije reagirao, nakon čega mu se obratila sutkinja Džemila Begović:

-Spavate cijelo vrijeme, kad god vas nešto pitam, zakasnite – upozorio je sudac Begović Novalić, koji je ranije nakratko prekinuo dokazni postupak jer je iz njegove utičnice izvukao staklenu pregradu i trebalo mu je nekoliko minuta da to popravi.

Za razliku od Novalića, Solak je imao pitanje za Pehara. Pitao se je li mu čudno da su na popisu samo respiratori za djecu i odrasle bez posebnih specifikacija i objašnjenja, dok je prilikom kupnje kanti za smeće navedeno pet vrsta kanti za smeće, različitih veličina, na primjer pet i sedam litara, a kada je riječ o respiratorima samo jedan predmet?

Pehar je odgovorio da “ne zna i ne sjeća se”.

U svom svjedočenju zamjenica savezne ministrice zdravstva Marina Bera rekla je da je dugogodišnja članica Kriznog stožera Federalne uprave civilne zaštite, ali da je otpuštena 25. ožujka, kao i većina članova. Dodala je da je za otkaz saznala iz medija, a razlog je naveden “da je sjedište preveliko i da ga treba smanjiti”.

-Nikad nisam dobio pisanu obavijest o smjeni niti o razlogu smjene – rekao je Bera, te objasnio o čemu se razgovaralo na sjednici 14. ožujka, kada se posljednji put sastao krizni stožer koji je smijenjen sutradan.

-Razgovarali smo o nabavi osobne zaštitne opreme i 170 000 PCR testova. Na testovima sam tražio mišljenje struke. Trebao je stručnjak, odnosno mikrobiolog koji radi u laboratoriju, kako bi mogao reći jesu li ti testovi primjenjivi u našim uvjetima – rekao je Bera.

Tužitelj Mirza Hukeljić pitao ju je ima li FUCZ stručnjaka koji bi mogao dati odgovor o valjanosti testova, a ona je rekla “apsolutno ne”.

Tužitelj Hukeljić pitao je Berija o planu nabave medicinske opreme, na što je Solakov branitelj Kadrija Kolić reagirao prigovorom rekavši da se “tužiteljstvo bavi proceduralnom prijevarom”.

-Branitelju, sjedni. Skačete čim se spomene respirator – rekao je sudac Begović.

Podsjećamo, na posljednjem ročištu svjedočila je Aida Čorbeg, anesteziolog iz Travnika. Objasnila je okolnosti komunikacije s Novalićevom tajnicom Bahrom Đak, koju je, prema prethodno iznesenoj prepisci, zanimala kvaliteta određenih vrsta respiratora.

Do sada su bivši direktor Agencije za javnu nabavu BiH Đenan Salčin, supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, direktor KCUS-a Sebija Izetbegović, direktor kompanije “Cubicus” Denis Đulačić, Novalićeva tajnica Bahra Džaka i Lejla Cilović Lagarija, stručnjak suradnik u Federalnom zavodu za javno zdravstvo.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. travnja, kada će biti predstavljena analiza dokumenata oduzetih sa računara SIPA-e tijekom pretresa.

Avaz.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.