Ponedjeljak, 21 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

KLUPKO SE RAZMOTAVA: Uhićen policajac povezan sa slučajem “Dženan Memić”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (22.4.2021. godine) na području Kantona Sarajevo lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 342. Krivičnog zakona Federacije BiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 382. „Protuzakonito posredovanje“ i člana 346. „Pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela“ istog zakona.

Postupajući po naredbama Suda BiH, policijski službenici SIPA-pretresli su na području Kantona Sarajevo stambeni objekat, vozilo i osobu i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli mobilni telefon, laptop i računarsku jedinicu.

Osumnjičena osoba privedena je u prostorije SIPA-e i nad njom je u toku kriminalistička obrada, nakon čega će biti predata u dalju nadležnost Tužiteljstva BiH.

Kako se doznaje, pripadnici SIPA-e uhitili su službenika MUP-a KS Josipa Barića, koji je povezan sa slučajem “Dženan Memić”.

Njegovo ime godinama je vezano uz ovaj slučaj. Barić je bio policajac koji je ispitivao jedinog svjedoka u slučaju “Dženan Memić”, Dženanovu djevojku Alisu Mutap.

Kako piše “Dnevni avaz”, Barić je svoju izjavu dva puta opisao na potpuno drugačiji način, što je istragu odvelo u drugom smjeru. To je u nekoliko navrata potvrdila obitelj ubijenog mladića.

Tadašnja glavna tužiteljica Dalida Burzić izvijestila je povjerenika o ovom slučaju, navodeći da je izjava Josipa Barića drugačija, nepouzdana i svaki put povezana s obavljanjem njegovih službenih dužnosti.

Jedinica za profesionalne standarde vodila je istragu protiv Barića u ovom slučaju, ali nije sankcioniran jer je ocijenjeno da nema dovoljno dokaza.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.