Ponedjeljak, 21 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Roditeljsko vijeće Druge osnovne škole Široki Brijeg najavilo “kontra udarac” odlukama ministrice Mikulić

Iako je bilo dovoljno vremena kako bi se roditeljima obratili iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, kao i Zavodu za javno zdravstvo ŽZH, a na čiju adrese je upućen ovaj dopis 20.travnja, isti su ih ignorirali tj. Roditeljsko vijeće Druge osnovne škole iz Širokog Brijega, i nisu dobili nikakav odgovor, iako su obje strane s istim upoznate u cijelosti.

Dopis upućen Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH i Zavodu za javno zdravstvo ŽZH prenosimo u cijelosti:

Roditelji Roditeljskog vijeća Druge osnovne škole iz Širokog Brijega izražavaju nezadovoljstvo Obaviješću br.: 07-01-49-386-2/21 od 20. travnja 2021.., ”Obavijesti o načinu organizacije nastave za sve učenike osnovnih i srednjih škola u ŽZH” koju je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ove županije, a pozivajući se na Obavijest Zavoda za javno zdravstvo ŽZH br. 12-203-1/21 od 20. travnja 2021., uputilo osnovnim i srednjim školama u ŽZH, u kojoj se kao model izvođenja nastave u svim školama navodi onaj iz prvog polugodišta ove školske godine. Odnosno traži se izvođenje nastave s podijeljenim razredima u grupama na način da je najviše 15 učenika u isto vrijeme u učionici. Ovakav model u našoj školi podrazumijeva potpunu rekonstrukciju razreda i izvođenje nastave svako drugi dan prema učeničkim grupama.

Napominjemo kako je isti dan Stožer CZ ŽZH dao priopćenje u kojem govori o poboljšanoj epidemiološkoj situaciji novim usvojenim mjerama koje podrazumijevaju pomjeranje ograničenja kretanja s 21 na 23 sata, povećan dozvoljeni broj osoba u zatvorenim prostorima i na otvorenom do maksimalno 50, a podrazumijeva i mogućnost dozvole za veća okupljanja.

U isto vrijeme nadležno Ministarstvo školskoj djeci ponovo uskraćuje normaliziranje nastave nakon proljetnih praznika i jednog tjedna kompromisnog, upitnog izvođenja nastave. Roditelji izražavaju zabrinutost zbog nerazumijevanja nadležnog Ministarstva i odgovornih osoba samog procesa učenja, štete koju svojim postupcima čine djeci te postupanja po mjerama koje nisu poznate kao učinkovite niti su se negdje pokazale kao racionalan izbor.

Štoviše, nije nam poznato da je ijedna zemlja iz okruženja, i šire, preporučila razdvajanje razreda i pohađanje nastave svako drugi dan. Nisu nam poznate niti statistike nadležnog Ministarstva, stožera CZ ŽZH ili Zavoda za javno zdravstvo ŽZH o preporučenoj mjeri kao opravdanoj i utemeljenoj a posebno na način da bi se istoj pristupilo ponovo, nakon što se nije pokazala opravdanom a svakako se pokazala štetnom za psihofizički razvoj naše djece.

Stoga, pozivamo nadležno Ministarstvo da preispita odluku i što skorije donese novu u korist naše djece i ispravi, u mjeri u kojoj je moguće, dosada učinjenu nepravdu uskraćivanja kvalitetnog obrazovnog procesa. Predlažemo nadležnom Ministarstvu razmatranje mogućnosti produženja nastave za dva tjedna, nakon planiranog završetka, kako bi se nadoknadilo propušteno gradivo te dostavljamo korisan link s mišljenjem struke u vezi izvođenja nastave u vrijeme pandemije (https://pandemijskirealizam.net/skole).

U protivnom su roditelji Druge osnovne škole spremni ostaviti djecu doma sve do odluke o normalizaciji kako bi ukazali na ozbiljnost situacije. Molimo vaše pismeno očitovanje do četvrtka, 22. travnja, popodne, kako bismo mogli odlučiti o sljedećim koracima. Nadamo se kako ćete ovu našu reakciju shvatiti isključivo kao proizvod brige za našu djecu i stav većine roditelja Druge osnovne škole i nikako drukčije. Srdačan Pozdrav!

Roditeljsko vijeće Druge osnovne škole, Široki Brijeg

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.