Subota, 19 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

VIDEO: Poznata neka od imena huligana koji su za vrijeme policijskog sata demolirali po Mostaru!

Prema informacijama, skupina od gotovo 50 mladića koji su članovi navijačke skupine nogometnog kluba Zrinjski, popularnih Ultrasa, ušla je u mostarsku četvrt Donja Mahala s ciljem izazivanja nereda i fizičkog obračuna, nakon čega je došlo do sukob sa mještanima i nekim pripadnicima Veleževe Crvene armije.

Navijači su zapalili baklje i topovske pucnje, a došlo je i do fizičkog obračuna. Incident se dogodio iza ponoći, a o svemu je obaviješten dežurni tužitelj, piše Dnevni list.

https://www.youtube.com/watch?v=9BL491PL5U0

Skupina od dvadesetak mladića odjevena u crno, a neki od njih držeći palice i baklje u rukama, lutali su ulicama. U raciji rušenja srušeno je nekoliko poslovnih prostora.

Razlog incidenta bila je utakmica između Zrinjskog i Sarajeva koja se igrala u Mostaru, a završila je neriješeno. Ovu utakmicu prekinuli su i huligani jer je na stadion bačena dimna bomba.

Na Internetu se pojavljuju nove snimke sinoćnjih nereda.

https://www.youtube.com/watch?v=v7E_HlCCLzw

Deset osoba uhićeno je nakon nereda koji su se dogodili nešto prije ponoći sinoć u Mostaru između dvije veće skupine ljudi, a jedna je prebačena u SKB Mostar zbog teških tjelesnih ozljeda, potvrdio je za Fenu glasnogovornik MUP-a HNŽ Ljudevit Marić.

  • U subotu, 24. aprila, u 23.20 sati u ulici Silića sokak u Mostaru, javni red i mir su narušeni u većoj mjeri. Došlo je do tučnjave u kojoj je sudjelovalo nekoliko ljudi, huligana. U tučnjavi su korišteni razni predmeti, pendreci, komadi drveta i pirotehnička sredstva – rekao je Marić.

Brzom intervencijom policijskih službenika PU Mostar, javni red i mir stavljeni su pod kontrolu.

  • Deset sudionika kršenja javnog reda i mira privedeno je u Policijsku upravu Mostar, a jedna osoba prebačena je u SKB Mostar zbog teških tjelesnih ozljeda – rekao je Marić, dodavši da je na jednoj obiteljskoj kući pričinjena materijalna šteta.

Marić je dodao da policijski službenici PU Mostar, zajedno sa Sektorom kriminalističke policije, vrše kriminal. operativna istraga i terenski rad radi utvrđivanja svih okolnosti događaja.

https://www.youtube.com/watch?v=U_X5hoawbd8

Gradonačelnik Mostara oštro osudio nerede i zatražio procesuiranje i kažnjavanje odgovornih

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić objavio je u nedjelju priopćenje za javnost u kojem osuđuje nerede koji su se dogodili nešto prije ponoći u Mostaru, a u kojima je sudjelovalo nekoliko ljudi, huligana.

“Ovim putem upućujem oštre riječi osude nakon sinoćnjeg divljanja huligana i napada na privatno vlasništvo i građane koji se dogodio u naselju Donja Mahala.

Pogotovo jer se napad dogodio za vrijeme policijskog sata.

Molimo pripadnike MUP-a da javnosti što prije predstave detaljno izvješće o sinoćnjim neredima, te da svi počinitelji budu odgovarajuće procesuirani i kažnjeni “, stoji u izjavi gradonačelnika Mostara sinoć neredi.

  • Iskreno vjerujem da se ovakve slike iz Mostara neće ponoviti – navodi se u priopćenju iz ureda gradonačelnika Mostara.

Poznata imena pojedinih uhićenih huligana

Policijska uprava Mostar jutros je objavila da je sinoć uhitila deset “izgrednika”, odnosno osoba koje su sudjelovale u neredima. Prema izvorima Slobodne Bosne, svi privedeni tijekom ispitivanja članovi su “Ultrasa” i svi su sudjelovali u brojnim incidentima i neredima (uključujući već spomenuti vandalizam u Fejićevoj ulici prošlog kolovoza) koji je posljednjih mjeseci potresao glavni grad Hercegovine i godine, piše “Slobodna“.

Imena huligana koji su uhićeni sinoć za vrijeme sukoba u Donjoj Mahali su: Martin Lončar (1993), Armin Karalić (1999), Mirsad Murati (2002), Nikola Crnjac, Joško Milić (1997), Luka Krezić (1994), Damir Drežnjak(1997) i Renato Zelčić (1999).

Policija je pronašla dva automobila parkirana ispred mosta, koja su prije početka huliganske zabave koristili “Ultrasi”. U jednom od automobila “Passat” pronađena su četiri drvena štapa duljine jednog metra, što dodatno pokazuje da je cjelokupna akcija navijačkih huligana bila isplanirana i “logistički” obilno osigurana. Vlasnik tog automobila je Josip (Lucijana) Milić .

ŠTO KAŽE ZAKON? Hoće li huligani proći novčanu kaznu ili zatvor

Huligani koji su sinoć izbili nerede u Mostaru suočeni su s oštrim kaznama. Međutim, koliko će biti ‘oštri’ u velikoj mjeri ovisi o tome kako će policija kvalificirati ovaj (ne) čin. Hoće li se ono što se sasvim jasno vidi na snimkama okarakterizirati kao ‘narušavanje javnog reda i mira’ ili kao ‘kazneno djelo’? To bi vrlo brzo trebalo biti kristalno jasno. Ako je huliganski napad okarakteriziran kao kazneno djelo, tada je prema Kaznenom zakonu Federacija onih za koje se dokaže da su sudjelovali u sinoćnjim sukobima prije i zatvora, piše Dnevni list.

Pročitajte što Kazneni zakon jasno kaže.

Prema kaznenom zakonu FBiH:

‘(1) Tko ošteti, uništi ili učini neupotrebljivom tuđu stvar, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

(2) Tko ošteti, iskrivi, uništi ili učini neupotrebljivom tuđu stvar koja se koristi u vjerske svrhe, kulturno dobro smješteno na javnom mjestu, posebno zaštićeni objekt prirode, umjetnički predmet, stvar znanstvenog ili tehničkog značaja, stvar u zbirka na javnom mjestu ili je izložena javnosti ili stvar koja se koristi u javne svrhe ili koja uljepšava trgove, ulice ili parkove, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

(3) Kaznom iz stavka 2. ovoga članka kaznit će se tko počini djelo iz stavka 1. ovoga članka zbog razlike u nacionalnoj ili etničkoj pripadnosti, rasi, vjeri, spolu ili jeziku.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.