Subota, 19 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Cosa nostra je “p… dim” za ekipu iz afere “Respiratori”

Jutros je na Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno ročište u aferi “Respiratori”. Tužitelji su Sudu iznijeli materijalne dokaze korištene u prethodnom dijelu suđenja. Tužitelj Dzermin Pašić u početku je predstavio dokumente vezane za formiranje Vlade FBiH na čelu s Fadilom Novalićem, ali i dokumentaciju vezanu uz nabavu medicinske opreme, pa čak i spornih respiratora.

Početak rasprave obilježila je pucnjava između optužbe i obrane koja je smatrala da tužiteljstvo nije izvelo relevantne dokaze, kao i da mnogi od njih nisu dostavljeni obrani, kako to nalaže zakon. Tužitelj Pašić predstavio je dokumente, odnosno odluke o nabavi medicinske opreme zdravstvenih ustanova, kako bi dokazao kako je oprema legalno nabavljena i da se razlikuje od procedure da je Vlada FBiH preko Kine preko tvrtke nabavila stotinu respiratora ” Srebrna malina “.

Najzanimljiviji dio rasprave svakako je bio onaj u kojem je tužiteljica Pašić pročitala viber prepisku članova Ureda premijera FBiH koja se odnosi na restrukturiranje Federalnog stožera civilne zaštite, ali i drugu komunikaciju koja je prethodila kupnji 100 respiratori.

Tužitelj Pašić čitao je poruke od viber grupe nazvane Gensek, čiji su članovi bili premijer Fadil Novalić, vladina tajnica Edita Kalajdžić i savjetnik premijera Hasan Ganibegović. Kako je rekao, ovom viber korespondencijom želi dokazati da je Savezni stožer namjerno promijenjen kako bi se olakšala planirana nabava.

U predstavljenoj komunikaciji trio raspravlja o ulozi Fahrudina Solaka, bivšeg šefa Federalne uprave civilne zaštite. U prepisci Edita Kalajdžić piše da oni moraju preuzeti kontrolu i da je Solaku potrebno “dati krila”. Novalić se žali da ima najbolji proračun u zemlji i da njime upravlja ministrica financija Jelka Milićević. Edita Kalajdžić piše: “Jedva čekamo Jelku, idemo na birališta.”

Novalić odgovara: “Ako Solak ne promijeni poslovnik, možemo se slikati.” Kalajdžić piše: “Promijenit ćemo ga ako bude potrebno.” Ganibegović odgovara: “Ograničen poput balkona, ali vozi novi” Touareg “. Kalajdžić piše: “Dok ne dokaže da je u pravu, mi ćemo izaći iz krize.” Ganibegović: “Kao da je zapovjednik NATO-a”. Novalić nastavlja: “On, jadniče, ni sam ne zna da ništa ne odlučuje, a ja mogu misliti što Hrvati misle: evo još jednog u nizu glupih Bošnjaka.”

Nakon čitanja ove viber prepiske, tužitelj Pašić predstavio je dokumentaciju koja pokazuje da je sutra promijenjen sastav Federalnog štaba civilne zaštite i da je Solak imenovan načelnikom. Odluke o promjeni sastava Federalnog štaba kao i o imenovanju Solaka potpisao je Fadil Novalić. Zanimljivo je da je istog dana, navečer, zabilježen telefonski razgovor između Solaka i Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrne maline”.

Tužitelj Pašić pokazao je popis iz kojeg se vidi da su njih dvojica razgovor započeli u 21:30 i da je trajao 6 minuta i 59 sekundi. Sutradan iz “Srebrne maline” na adresu Federalnog stožera civilne zaštite stiže ponuda za zaštitne maske. Nakon toga dio plana potreba stiže iz Ureda premijera na adresu “Srebrene maline” i traži se ponuda od ove tvrtke.

Fikret Hodžić ovaj plan prosljeđuje putem WhattsAppa izvjesnom Kristijanu Mariću i traži od njega ponudu “to i to odmah”.

Već 2. travnja 2020. godine FIkret Hodžić poslao je ponudu u ured premijera, a Hasan Ganibegović je 3. travnja putem vibera Solaku poslao Hodžićevu ponudu, na što je Solak odgovorio: „To mi je jutros bio Fikret … Gledali smo ovo sigurno. To nije dobro proračunato. Ne 3,9 milijuna, već 4,2 milijuna. Ovo nam ne treba, jer sam kupio vizire i naočale. Možda ću mu uzeti SFP2 maske i odijela. Našao sam ih jeftinije, pa ćemo vidjeti. “

Nakon toga predstavljena je viber komunikacija Hasana Ganibegovića i Fadila Novalića od 27. travnja.

Ganibegović: “Hoćemo li prebaciti novac za zaštitnu opremu, odijela i ostalo?”. Novalić: “Nije li prebačeno?” Ganibegović: “Možda jeste za Civilnu zaštitu, ali nije za” Malinu “. Novalić: “Koliko novca”, Ganibegović: “2,9 milijuna”. Novalić: “Pričekajte da provjerim kod Solakovih ljudi.” Odmah potom Novalić je napisao: “Nije prebačeno.”

U ovom dijelu ročište je odgođeno, a nastavak izvođenja materijalnih dokaza zakazan je za utorak u 9 sati.

Što nam još otkriva viber korespondencija između Novalića i ekipe? Osim što su bake tračevi i peru Solaka

Nakon žestoke borbe između tužitelja i obrane na današnjem ročištu u aferi “Respiratori”, javnost je imala priliku saznati kako funkcionira upravljačka struktura na visokoj razini.

Tužitelj Dzermin Pašić pročitao je nove dijelove prepiske koju su vodili članovi kabineta premijera Federacije BiH Fadil Novalić, a koja se odnosi na obnovu Federalnog stožera civilne zaštite.

Ovo je jedan od ključnih dijelova mozaika, koji prikazuje shemu djelovanja i koordinacije optuženog radi nabave 100 respiratora ACM812A iz Kine putem tvrtke “Srebrena malina”, u vlasništvu Fikreta Hodžića.

I upravo se to može vidjeti iz pročitane korespondencije.

Dan prije poznate obnove Federalnog stožera civilne zaštite, kojom u to vrijeme – po funkciji – upravlja ministrica financija Jelka Miličević, postiže se dogovor o imenovanju Solaka za vrhovnog zapovjednika.

Dogovor se postiže u viber grupi “Gensek”, u kojoj su tajnica Vlade FBiH Edita Kalajdžić, Novalićev savjetnik Hasan Ganibegović i sam Novalić.

Tom grupi, 24. ožujka, Novalić prosljeđuje poruku:

“Morate brzo reagirati na 150 000 testova, jer će ih netko drugi kupiti. Rekao sam da ih rezerviramo za nas i kod Solaka. Nemamo vremena za gubljenje. SEBIJ A ”

Do sada nije razjašnjeno koja je to “SEBIJA”, jer je direktorica KCUS-a (za čije je potrebe nabavljeno 150 000 testova) u svom svjedočenju rekla da nije potpisana i da se ne sjeća.

U nastavku prepiske Novalić piše:

“Solak će morati preuzeti vlast. Respiratori i testovi moraju uvjeriti stanovništvo. Ovo se ljulja. “

Edita Kalajdžić odgovara:

“Da, nazovite Pehar, Cerkez, Solak i Jelku u 9 ujutro … Moramo hitno reagirati. Moramo preuzeti. Dajte Solaku krila i promijenite sjedište CZ ”.

Tada se otkrivaju motivi za smjenu Saveznog stožera i imenovanje novog.

“Dat ćemo mu ga, ali zašto toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka je zgrabila njegovu moć i zakon ga je ovlastio. Da sada imam 20 milijuna na Razvojni, podijelio bih ih frontalno po Federaciji i smirio sve. To su beskičmenjaci … ” , piše Novalić uz ovu poruku:

“Solak ima najbolji proračun u državi, a Jelka se pita o svemu.”

Edita Kalajdžić kaže: “Moramo promijeniti sve u Kriznom stožeru i izglasati sve što je potrebno.”

Rekla je da nije problem ukloniti ni Solaka.

Stoga je iz ove prepiske jasno da je Novalićev glavni cilj bio preuzeti kontrolu nad Federalnim stožerom, koji je u to vrijeme imao budžet od 20 miliona KM, i njime upravljati kako je on želio.

Da je Solak samo “korisni idiot”, postalo je jasno iz sljedeće prepiske u kojoj Novalić kaže:

“On, jadniče, ni sam ne zna da ništa ne odlučuje.”

Nije ga pošteđen ni Ganibegović, koji kaže da je Solak “ograničen poput balkona” i da se ponaša kao “NATO zapovjednik”.

Da je Novalić svjestan da Solak nema sposobnost upravljanja krizom kao šef Federalnog stožera, jasno je i iz poruka. Novalić, naime, vjeruje da ni “Hrvati”, pri čemu vjerojatno misli na ministre i druge čelnike iz HDZ-a, neće razumjeti zašto je takav lik imenovan na takvu funkciju.

“Mogu misliti što Hrvati misle: evo još jednog u nizu glupih Bošnjaka.”

Dakle, Novaliću je upravo trebao takav “glupi Bošnjak” na čelu institucije “koji ni o čemu neće odlučivati”, da bi zapravo imao sve konce u svojim rukama.

U javnosti je Novalić ovaj potez opravdao većom učinkovitošću.

“Očekujemo i tražimo da novi sastav kriznog stožera bude puno učinkovitiji”, rekao je Novalić 25. ožujka dodajući:

„Danas je posao završen, započinjemo intenzivnu, masovnu nabavu svih medicinskih uređaja, od respiratora i testova do medicinske opreme za medicinski sektor. Tako smo došli do faze kada možemo garantirati viši nivo zdravstvene zaštite “, rekao je Novalić.

Međutim, prepiska iz viber grupe “Gensek” otkriva još nešto – ogromnu moć i utjecaj tajnika Kalajdžića i savjetnika Ganibegovića.

Izvještaj je detaljno napisao o tajniku Kalajdžiću . Osim što ima niz drugih funkcija od kojih uzima značajne honorare, poznato joj je da ima vlast u Vladi FBiH.

Tijekom pretresa oduzet joj je mobitel, a navodno je obrisala određene poruke, zbog čega su istražitelji SIPA-e odmah reagirali.

Ganibegovićev telefon također je ranije oduzet, a prepiska koju je upravo pročitao na Sudu BiH pronađena je u laptopu koji je bio kod njegove supruge.

Pažnju je privukao tajnim sastankom s braniteljima, točnije s Kadrijom Kolićem koji brani Fahrudina Solaka. Također, Ganibegivić se slikao s Novalićem u sarajevskom aerodromu kada su sporni reagovači stigli.

Raport.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.