Subota, 19 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Dok političari iz Mostara po medijima “razgovaraju”, huligani su već na slobodi

Dok gradonačelnik Mostara Mario Kordić najavljuje da će sjesti i razgovarati s navijačima i pozvati ih da ne prave nerede, a političke stranke u Mostaru raspravljaju o situaciji u MUP-u i kako i zašto su se dogodili huliganski neredi, oni koji su izazvali nerede pušteni su kući.

Kako doznaje Dnevni list, poslovnim izgrednicima uručene su zapovijedi za remećenje javnog reda i mira i kršenje policijskog sata, a nakon 24 sata pušteni su na slobodu.

-Uručeni su im prekršajni nalazi za JRM i pomicanje iza 21 sat. Ako postoje elementi kaznenog djela, pokrenut će se postupak, kratko nam je rekao Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ.

Već smo ranije pisali da će kazne biti ‘oštre’ ovisno o tome kako će policija kvalificirati ovaj (ne) zločin. Hoće li se ono što se sasvim jasno vidi na snimkama okarakterizirati kao ‘narušavanje javnog reda i mira’ ili kao ‘kazneno djelo’? Za sada je sve ‘slomljeno’ kršenje javnog reda i mira.

Ako, pak, istraga utvrdi da je huliganski napad kazneno djelo, tada će prema Kaznenom zakonu Federacija onih za koje se dokaže da su ranije sudjelovali u sukobima također biti osuđena na kaznu zatvora. Pročitajte što Kazneni zakon jasno kaže.

Prema kaznenom zakonu FBiH:

(1) Tko ošteti, uništi ili učini neupotrebljivom tuđu stvar, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

(2) Tko ošteti, iskrivi, uništi ili učini neupotrebljivom tuđu stvar koja se koristi u vjerske svrhe, kulturno dobro smješteno na javnom mjestu, posebno zaštićeni objekt prirode, umjetnički predmet, stvar znanstvenog ili tehničkog značaja, stvar u zbirka na javnom mjestu ili je izložena javnosti ili stvar koja se koristi u javne svrhe ili koja uljepšava trgove, ulice ili parkove, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

(3) Kaznom iz stavka 2. ovoga članka kaznit će se tko počini djelo iz stavka 1. ovoga članka zbog razlike u nacionalnoj ili etničkoj pripadnosti, rasi, vjeri, spolu ili jeziku.

Gradonačelnik Kordić tražio je oštre kazne, ali čini se da ga malo tko sluša. SDA je, s druge strane, tražila smjenu ministra unutarnjih poslova Slađana Bevande, ali ovo im sigurno neće proći.

Dnevni list

VIDEO: Poznata neka od imena huligana koji su za vrijeme policijskog sata demolirali po Mostaru

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.