Utorak, 22 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

NEK SE PARA VRTI: BiH nije u stanju cjepiva nabaviti, ali zato uvodi COVID putovnicu!

Kako izgleda COVID putovnica, kako se prijaviti, kako ga dobiti i čemu će služiti, pojasnio je za N1 dr. zdravstvenih nauka Ademir Spahić – koordinator svih aktivnosti između javnih zdravstvenih ustanova u Sarajevskoj županiji u pandemiji COVID-19.

Naime, firma Medit sa Zavodom zdravstvenog osiguranja razvila je Covid putovnice. Građani se mogu prijaviti putem aplikacije koja će biti dostupna za dva-tri dana na web stranici Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Spahić naglašava da svi koji su se cijepili mimo Sarajevske županije, moći će se prijaviti putem aplikacije.

Kako je pojasnio, postoji QR kod koji građani mogu isprintati.

“Dođete na granični prijelaz i date kod. Oni skeniraju telefonom i povuku sve podatke”, naveo je, dodajući da su to podaci o cijepljenju.

Još jednom je ponovio da svi koji su cijepljeni van SŽ-a i koji su se cijepljeni u SŽ-u, moći će da imaju Covid putovnicu.

“Taj Covid pasoš je jedno savršenstvo. Prvi u regiji smo sa ovim krenuli i moramo se pohvaliti. Završite sve u nekoliko koraka i nadamo se da ćemo ove godine moći malo na more”, ističe Spahić.

Vijeće Europe upozorava na ljudska prava zbog uvođenja putovnice Covid

Generalna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić upozorila je da bi uvođenje potvrda o cijepljenju, kojima bi se ili uskratio pristup određenim objektima, moglo dovesti do diskriminacije.

Takozvane putovnice COVID vrijedile bi prilikom prelaska granice, ali neke zemlje razmatraju da ih koriste kao dozvolu za ulazak u kafić ili restoran, kino ili kazalište, a Pejčinović Burić tvrdi da bi to moglo dovesti do diskriminacije. Upozorava da bi mogao završiti na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, piše Večernji list.

“Normalno je da ljudi traže načine kako živjeti normalnije. Ali neopravdane razlike u postupanju prema ljudima na temelju njihovog zdravlja mogu otvoriti pitanje diskriminacije i prema Europskoj konvenciji i prema Europskoj socijalnoj povelji “, rekla je Pejčinović Burić u govoru na forumu CEPS-a, jednog od vodećih europskih think-tankova instituti.

Pozvala je svih 47 članova Vijeća Europe da razmotre “složenu i osjetljivu ravnotežu” u uvođenju Covid putovnice. Danas bi Europski parlament trebao glasati o uvođenju ovih digitalnih zelenih certifikata, a paralelno sa zakonskim postupkom u tijeku je i tehnički postupak, odnosno priprema svih članica EU za izdavanje i priznavanje putovnica Covid. Oni će, u obliku QR koda, sadržavati podatke o tome je li osoba cijepljena (i čime i kada), je li imala COVID ili ima novi negativni rezultat PCR testa.

Oni će biti spremni 1. lipnja

Europska komisija kaže da će biti tehnički spremna za početak rada putovnica Covid od 1. lipnja.

“Poduzete mjere moraju biti nediskriminatorne, a podaci moraju biti zaštićeni u skladu s dugogodišnjim standardima Vijeća Europe. Vijeće Europe ne poručuje državama članicama da ne bi trebale djelovati, već da to trebaju činiti u skladu sa standardima zaštite ljudskih prava “, rekla je Marija Pejčinović Burić.

Glavni tajnik Vijeća Europe također se osvrnuo na pitanje cijepljenja protiv COVID-19, odnosno može li biti obavezno. Kaže da je to osjetljiva stvar. Upitani hoće li hrvatska vlada nakon problema s platformom cijepise.hr imati znanja uspostaviti sustav za putovnicu Covid.

„Kako bi smanjila mogućnost pogrešaka i neovlaštenih promjena od strane država članica, Europska komisija je predvidjela da se računalni programi referentne implementacije koriste za softver koji će se koristiti za certificiranje. Oni će se temeljiti na otvorenom izvoru i bit će dostupni državama do sredine svibnja, rekla je EK. Poanta je u tome što se QR kodovi na digitalnim zelenim certifikatima mogu čitati i lako provjeravati u cijeloj EU. Kako bi se izbjegla zlouporaba, osoba koja pročita nečiju digitalnu potvrdu moći će ovjeriti digitalni potpis izdavatelja te potvrde (zdravstvene ustanove) bez nepotrebnog zavirivanja u dublje osobne podatke korisnika “, rekla je.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.