Ponedjeljak, 23 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

ZANIMLJIVO: Čović i HDZ BiH se izgleda suprotstavljaju i ignoriraju Christiana Schmidta

Ovoj zemlji potrebno je jednostavno – stabilnost, sigurnost, vladavina prava i funkcionalna država. BiH mora biti vraćena na političku agendu međunarodne zajednice i Europske unije, krucijalna je poruka, a naša davna nasušna potreba, koju je na svečanom prijemu u čast njegovog dolaska i preuzimanja upravljanja nad BiH, odaslao novi Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Najavio je angažman s ciljem da Bosna i Hercegovina postane jaka i stabilna zemlja na čvrstom putu ka Europskoj uniji, što je zadatak kojem treba da su posvećeni i drugi čimbenici.

Bojkot HDZ-a?

Schimdtov ‘križni put’ će, to je sada već kristalno razvidno, biti popločan trnjem i mrcvarenjem. Izabrani dužnosnici u RS-u ne priznaju ‘švabu’ kao šefa OHR-a, jer ga nije izabralo Vijeće sigurnosti u kojem su s glasom protiv Rusija i Kina.

Dapače, Moskva je jasno poručila da svatko tko bude surađivao s Christianom Schimdtom preuzima rizik i to čini na osobnu odgovornost.

Političkih čelnika i državnih dužnosnika iz Banja luke nije bilo u ponedjeljak navečer u Zemaljskom muzeju u Sarajevu na svečanome prijemu. To se i očekivalo, ali se ipak malo tko nadao da na toj svečanoj ceremoniji neće biti ‘legitimnih’ predstavnika hrvatskog naroda i promotora Europskih vrijednosti u BiH.

Niti u jednom priopćenju s prijema nije navedeno ime čelnika HNS-a, Dragana Čovića, Ilije Cvitanovića ili Borjane Krišto, Marinka Ćavare, državnih zastupnika, Lovrinovića, Pendeš, Bradare, ravnatelja Granične policije Galića ili državnih ministara Josipa Grubeše, Vjekoslava Bevande, Ankice Gudeljević itd.

Frapantno je da nije bio niti predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić.

Nemoguće da su svi imali ‘neodgodive obveze’

Nemoguće je da nisu dobili pozive, jednako tako nemoguće je da su ama baš svi na godišnjem odmoru ili da su baš svi imali možda neodgodive i ranije isplanirane obveze.

Nešto se čudno i mistreizono ispriječilo. U moru špekulacija ključni Čovićev alibi bi mogao biti famozni Željko Komšić, ako je on bio domaćin svečanosti, makar se to nigdje nije dalo pročitati. Moglo se lako zaključiti da je Dragan Čović gubitnički izmiješao karte, kancelarka Angela Merkel će u tom slučaju podvući ‘recku’.

‘Legitimne’ Hrvate su, silom prilika i solistički, ‘zastupali’ Glavna tužiteljica Gordana Tadić i zamjenik ravnatelja SIPA-e Đuro Knežević, dok su hrvatski politički čelnici i državni dužnosnici nedolaskom prešutno poručili Visokom predstavniku da ga ne uvažavaju i da se solidariziraju s Miloradom Dodikom.

Bošnjačke ‘želje’

S druge strane u zemaljski muzej su pohrlile “patriote”. Kao istinski “domaćini” ljubazno su se naklonile njemačkom diplomati i uljudno mu zaželile dobrodošlicu. A ona podrazumijeva i očekivanje, kako to napisa islamski radikalista i bivši reis Mustafa Cerić, da Christian Schmidt za uzora uzme bivšeg šefa OHR-a, Britanca Paddya Ashdowna koji je bonski ovlastima surovo “odsjecao” glave političarima iz RS-a.

Sarajevski čelnici “lože” Schmidta da kopira Ashdowna i u nekom pogodnom trenutku smijeni Dodika. Dakle, na svečanome prijamu u čast preuzimanja dužnosti Schmidta bili su i mnogi kompromitirani dužnosnici bošnjačke nacionalnosti predvođeni bračnim parom Izetbegović.

Odmah iza njihovih leđa ozarenog lica marširali su, predstavnici Naše stranke Sabina Ćudić, Edin Forto, Srđan Mandić, kao i predsjednik u odlasku Predrag Kojović.

Za razliku od Dodika, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić prisustvovali su prijemu te su upoznali Christiana Schmidta s aktualnom situacijom u državi. Na ceremoniju su stigli i drugorazredne bošnjačke perjanice poput Mirsada Hadžikadića, Denisa Zvizdića, Ramiza Salkića, a među prisutnima je viđen i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling.

Na prijem je stigao i direktor OSA-e bez fakultetske diploma Osman Mehmedagić.

– Ovo je civilizirana zemlja, tako da se nadam da će nakon kolovoza svi to shvatiti i da ćemo krenuti ka jednoj stabilizaciji i smirivanju stanja u zemlji – kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Ocijenio je da je novi visoki predstavnik Christian Schmidt političar koji ima ogromno iskustvo, tako da se ne može govoriti o tome kako izgleda i kakav utisak ostavlja, “zna se točno tko je i što je Schmidt“.

– Jedan vrlo odlučan i uspješan njemački političar koji ima njemačku državu iza sebe i faktički kompletan civilizirani svijet, zemlje PIC-a, Kvintu i ostalo, poručio je bošnjački nacionalni poglavica.

Čović ‘dužan’ objašnjenje

Hrvatski stožernik Dragan Čović ostaje dužan javnosti odgovoriti zbog čega se on osobno, a niti jedan njegov suradnik nije pojavio u Sarajevu. Ako je u pitanju bojkot, pa čak niti Komšić nije elegantni izgovor, onda će ta ružna, nediplomatska gesta brzo doći do njemačke kancelarke Angele Merkel, Washingtona i Bruxellesa.

Christian Schmidt se nije previše uzrujavao što nije bilo Dragana Čovića i Milorada Dodika. Primio je k znanju njihovo nedoraslo nedomaćinstvo i nastavlja dalje gaziti prema zacrtanom cilju. Puno se od njega očekuje.

Dnevni.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.