Utorak, 24 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

A, jada od BiH: Od Hrvatske zatražili izručenje i kazneni progon 14 hrvatskih časnika

Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je u subotu primitak međunarodne zamolnice tužiteljstva Bosne i Hercegovine vezano uz postupke protiv hrvatskih ratnih zapovjednika, a odluke o daljnjem postupanju donijet će Državno odvjetništvo te o svemu izvijestiti javnost.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave primilo je međunarodnu zamolnicu tužiteljstva Bosne i Hercegovine vezano za određena postupanja koja su u nadležnosti Državnog odvjetništva RH”, kazao je državni tajnik ministarstva Josip Salapić za Dnevnik NoveTV koja saznaje da je riječ o zamolnici za preuzimanjem kaznenog progona protiv više umirovljenih hrvatskih ratnih zapovjednika iz operacije Bljesak, a da ih se tereti za kaznena djela ratnog zločina.

Salapić je dodao da će ministarstvo predmete ovih dana proslijediti Državnom odvjetništvu, koje će u neovisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima.

“Vjerujemo da će ovih dana Državno odvjetništvo sukladno zakonu izvijestiti javnost o čemu se konkretno radi”, poručio je Salapić.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je u govoru u Kninu poručio Bosni i Hercegovini kako je riječ o nedokazanim djelima, te da će Hrvatska zaštititi svoje ratne zapovjednike. Rekao je da taj film “ne budu gledali”.

Poručuju slično i iz Ministarstva pravosuđa

“Povijesne činjenice o Domovinskom ratu, sve naše oslobodilačke akcije, svi naši vojnici, vojska su pod posebnom zaštitom i posebnim nacionalnim interesom RH. Mi kao odgovorna država i Vlada ne možemo dozvoliti kriminaliziranje Domovinskog rata niti dovesti u pitanje ijednu legalnu ustavnu i međunarodno pravnu zakonitu vojnu akciju hrvatskih oružanih snaga u oslobađanju hrvatskog teritorija”, kaže Salapić.

Nova TV doznaje da se radi o 14 hrvatskih časnika, među kojima su ratni zapovjednici Vinko Vrbanac, Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet-Lošo, Luka Džanko. Na popisu su i preminuli – Petar Stipetić, Imra Agotić, Ivan Basarac.

BiH ih – na istom popisu traženih – terete za dva kaznena djela – ratni zločin protiv civila i povreda zakona i običaja ratovanja.

-Nitko nas o tome nije obavijestio, saznali smo iz medija. Iznenađen sam da spominju Bljesak, jer ne znam o kakvom ratnom zločinu govore. Mi u operaciji Bljesak uopće nismo prelazili granicu – rekao nam je Vinko Vrbanac.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.