Petak, 11 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Spašavanje “Dodikovog sina” – EP HZHB pola milijuna KM dala Prointeru za održavanje, koji je izgubio licencu za BiH

Kada se, recimo, prijatelj iz SNSD-a nađe na udaru strašnih međunarodnih sankcija, tu je prijatelj iz HDZ-a da ga podrži. Na primjer, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zbog korupcije i kriminala na udaru je Sjedinjenih Američkih Država, ali Dragan Čović je tu da ga „pogura“ javnim novcem. „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ odabrala je „Prointer“ za novi posao vrijedan više od pola milijuna KM. Zanimljivo je da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nedavno poništio odluku da ugovor dodijeli “Prointeru”, jer je, zbog sankcija Dodiku, ova firma izgubila licencu “Microsofta”, piše Zurnal.info.

https://otpor.media/pjevaj-sada-dodice-firma-prointer-itss-skinuta-je-sa-liste-partnera-microsofta/

Ugovor za „održavanje SAP licenci u FMIS sustavu“ potpisan je 16. veljače. „EP HZHB“ dobila je dvije ponude. „Prointerova“, zanimljivostima nikad kraja, bila je najpovoljnija. Pet dana kasnije iz „akcije spašavanja“ povukla se Sebija Izetbegović, uz obrazloženje da „Prointer“ ne može da odgovori zadatku.

U EP HZHB MOŽE, KOD SEBIJE NISU U MOGUĆNOSTI

„EP HZHB“ prethodno je posao procijenila na 675.605 KM sa uračunatim PDV-om, „Prointer“, firma s kojom „surađuje“ sin Milorada Dodika, Igor, nudio se za 510.120 KM. Druga ponuda, stoji u obavještenju o dodjeli ugovora, bila je vrijedna 511.784. Upravi javnog poduzeća, kojim upravlja HDZ-ov Marinko Gilja, bilo je lako da odabere stručnjake.

S druge strane, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, iz koje stoluje Izetbegovićeva, objavio je početkom veljače da je za najpovoljnijeg ponuđača odabrao „Prointer“, koji je u ostavljenom roku jedini dostavio ponudu. Međutim, kako tvrde u odluci o otkazivanju postupka vrijednog 123.809 KM, tehnički sektor UKCS je 21. veljače predložio da se priča sa „Prointerom“ završi.

Kao razlog je navedeno to što je „Microsoft“ raskinuo partnerstvo sa firmom bliskom Dodikovima.

„Budući da je predviđeno zaključivanje okvirnog sporazuma na godinu dana i da je ‘Microsoft’ trenutno najveća softverska kompanija, ponuđač ‘Prointer ITSS’ neće biti u mogućnosti da realizira predmetnu nabavku, a što se nije moglo predvidjeti u vrijeme pokretanja javne nabavke i donošenja odluke o izboru ponuđača.“

DVA MJESECA – SKORO ČETIRI MILIJUNA MARAKA

EP HZHB javnosti ne objašnjava već potpisan ugovor, Izetbegovićeva se „Prointera“ odrekla, ali se ostatak javnog sektora zdušno trudi da bitnu IT firmu održi u tenderskom vrhu.

Žurnal je nedavno objavio da je na tenderima zavladala prava histerija pa su od 5. siječnja, kada su Dodiku pooštrene američke sankcije, do 7. ožujka „Prointeru“ data 23 ugovora vrijedna ukupno 3.679.962 KM. Od ovog iznosa, čak 1.559.786 KM ova firma dobila je od Vlade Republike Srpske.

Klik je u godini sankcija poskupio je pa će održavanje data centra izvršne vlasti biti plaćeno točno 999.999 KM. Ako su radnik, umirovljenik ili čovjek u evidenciji Zavoda za zapošljavanje u RS pomislili da je ovo previše, Vlada na čelu sa Radovanom Viškovićem kazala je – može to još. “Prointer” i “M:tel” poslali su ponudu i za iznajmljivanje i održavanje internet linkova – 60.197 KM. Potom su “Hit Ing” i “Prointer” rekli da za funkcioniranje izvršne vlasti u RS moraju da nabave, a onda i ugrade komponente u data centrima. Nije problem, proračun je otvoren za pomoć domaćima – 499.590 KM.

Od osnivanja 2015. godine do danas „Prointer“ je sa javnim sektorom je sklopio 711 ugovora ukupne vrijednosti 190.172.109 KM.

Žana Gauk / Zurnal.info

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.