Nedjelja, 22 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Na Dan planeta Zemlje, hrvatski branitelja uspjeli u povijesnom pothvatu prelaska Atlantskog oceana

Nakon gotovo tri mjeseca, dvojica hrvatskih branitelja uspjela su u povijesnom pothvatu prelaska Atlantskog oceana u čamcu na vesla. Martin Cruickshank (61 godina) i Werner Ilić (55 godina) su na Dan planeta Zemlje uspješno doveslali do Barbadosa nakon ukupno 83 dana provedena na oceanu. Projektom “Veslom preko Atlantskog oceana” branitelji su Hrvatsku uvrstili u ligu zemalja prekooceanskih veslača, u kojoj je, uz našu, još samo 31 zemlja. Svojom su plovidbom u ekološki potpuno prihvatljivom čamcu Fenix dvojica dragovoljaca Domovinskog rata ne samo odali počast domovini, već i osvijestili javnost o važnosti zaštite prirodnih resursa, a posebice oceana i mora.

Martin i Werner su umirovljeni časnici Domovinskog rata koji su se zbog obrane hrvatske domovine 90-ih vratili iz inozemstva, a sada su u slavu Hrvatske uspješno završili povijesni pothvat “Veslom preko Atlantika”. U čamcu za prekooceansku plovidbu i koristeći samo vesla, ova su dvojica branitelja uspjeli preveslati 5500 kilometara nemilosrdnog Atlantskog oceana. Svoj su pothvat u čast i slavu domovine prigodno započeli 15. siječnja 2022., na dan kada je prije 30 godina međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku, a završili su ga upravo na Dan planeta Zemlje, više od tri mjeseca kasnije.

FOTO: Saša Filipin

Dvojica branitelja danima su veslali preko Atlantskog oceana, rutom kojom je prije njih prošla tek nekolicina hrabrih veslača. Krenuli su sa španjolskih Kanarskih otoka, a plan im je bio doći do Martiniquea u Karipskome moru. Međutim, zbog nepovoljnih prirodnih uvjeta i snažne oluje koja ih je zahvatila na jednome dijelu puta, njihov je čamac Fenix sretno pristao na Barbadosu, a branitelji su tako dokazali da je ljubav prema domovini snažan pokretač za uspjeh u nadljudski zahtjevnom pothvatu.

-Znali smo da neće biti lako, očekivali smo teške uvjete i izniman fizički napor prilikom veslanja, ali u slavu domovine i s vjerom u Boga, ništa nam nije bilo teško. Jedino nismo očekivali da će nam tako snažna oluja potpuno promijeniti rutu putovanja pa smo ponosni i zahvalni što smo uspjeli živi i s neoštećenim čamcem doveslati do Barbadosa. Sretni smo što će od sada i Hrvatska u svijetu biti poznata po uspješnom prelasku Atlantskog oceana samo u čamcu na vesla, naglasio je branitelj Werner Ilić.

-Imali smo samo jedan drugoga, poniznost prema moćnoj prirodi oko nas i želju da proslavimo svoju voljenu domovinu, rekao je Martin Cruickshank prilikom povijesnog dolaska na Barbados.

Stigavši na Barbados na Dan planeta Zemlje kojim se obilježava važnost brige o okolišu, branitelji su svjetskoj javnosti potrebu za zaštitom oceana i mora, približili korištenjem ekološki potpuno prihvatljivog čamca na vesla, dodatno opremljenog desalinizatorom koji se napaja isključivo solarnom energijom.

Organizator jedinstvenog projekta u hrvatskoj povijesti koji je osigurao da naša zemlja bude uvrštena na popis onih koje su predanošću svojih posada uspješno preveslale Atlantik je Udruga veterana, vojnika i domoljuba iz Zagreba, a oni naglašavaju da to ne bi bilo moguće bez svesrdne pomoći Ministarstva hrvatskih branitelja te pojedinaca i kompanija koje su ih financijski podržale. Uz pomoć Martina i Wernera, liga zemalja prekooceanskih veslača je dobila još jednu zemlju članicu, a Hrvatska je još jednom zahvaljujući braniteljima ušla u povijest.

Jutarnji.hr / FOTO: Saša Filipin

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.